Læsetid: 3 min.

Duellerne i Brunssum

7. juni 2000

Landsholdet er landet. Startopstillingen lokker. Lad konkurrencen begynde!

Euro 2000
Brunssum - Ømme i benene efter 2-2 i lørdagskampen mod Belgien i Parken er det danske landshold vel ankommet til deres idylliske Golf-hotel i den hollandske provinsby Brunssum.
Både mandag og i går trænede spillerne som planlagt på et nydeligt baneanlæg med en velfriseret og kortklippet græsplæne midt i byen, og de så ud til at trives ganske godt. Ingen skændtes rigtigt, ingen var sure, og kun en lille håndfuld spillere 'døjer med skader', som det hedder i sportsjargonen.
Det meste af denne uge skal bruges til at sætte højere fart på spillet, give spillerne en større udholdenhed samt pudse deres tekniske færdighed af inden første Euro 2000-kamp mod Frankrig på søndag. Det ville nemlig være fuldt forsvarligt, psykologisk tilrådeligt, hvis danskerne kunne lægge ud med at slå de regerende verdensmestre.
Okay, ordklammeri var der; under mandagens træning var mandskabet delt op i to hold, som spillede mod hinanden med den særlige regel, at man kun måtte røre bolden én gang, før en medspiller skulle overtage den. Thomas Gravesen og Stig Tøfting, der begge af temperament er temmelig sydlandsk anlagte, var på samme hold, og på et tidspunkt råbte Tøfting på klingende århusiansk, at Gravesen skulle holde op "med det der fisefornemme pis".
Hvad han hentydede til var uklart, men da træningspasset var slut, forlod Tøfting banen som den første med en mine, der fik en formiddagsjournalist til at råbe et hånligt "Se lige lidt mere sur ud" efter ham, hvortil han mumlede: "jgmpfhhmmt".

Kraftedeme tørt
Næste formiddag, og det var så i går, var de to spillere atter på samme hold. Nu syntes tonen anderledes, og da Tøftig scorede et fremraggende mål, råbte Gravesen på klingende vejlensisk "Stærkt, Stig! Det er kraftedeme tørt!"
I virkeligheden, fortalte en gammel, garvet østjysk kollega mig, stikker det ikke så dybt mellem de to spillere.
"Stig Tøfting og Brian Steen Nielsen er dem, som Gravesen svinger bedst med. Det er sådan nogle læderhalse - de er de samme typer."
Og når Stig Tøfting virker mut, fortsatte han, er det fordi, han er koncentreret. De tre nævnte spillere udfylder nogenlunde den sammen plads på banen. Hvis Brian Steen Nielsen ikke bliver sin skade kvit (han har problemer med ledkapslen i højre ankel og blev båret ud af banen i landskampen forleden), bliver der plads i startopstillingen til en af de to andre på søndag. Men kun én.
I øvrigt skal Stig Tøfting og Thomas Gravesen være holdkammerater efter sommerferien, for Tøfting har lige skrevet kontrakt med Gravesens klub, Hamburger SV.

Det magiske ord
Startopstillingen. Det ord er magisk for en fodboldspiller. Konkurrencen om at være med i startopstillingen på landsholdet er afsindig hård, og der blev gået til vaflerne med syngende tack-
linger i går, så det gjorde ondt i almindelige skinneben helt ude på tilskuerrækkerne.
På grund af fire småskadede spiller, der foruden midtbanenafrydderen Brian Steen Nielsen tæller Martin Jørgensen, forsvarsdirigenten Jes Høgh og Verona-backen Martin Laursen, er der åbnet et par ekstra døre til startopstillingen.
De fire fysisk medtagne spillere måtte ikke spille bold med de andre i går. I stedet skulle de lunte op og ned langs sidelinjen og foretage kedelige, ergonomisk korrekte øvelser med landsholdshjælpere, der havde forstand på den slags.
Af samme årsag, dette nagende element af uvished, sværmede pressen som fluer om landsholdets mangeårige læge, Mogens Kreutzfeldt, mens spillerne gav den gas på grønsværen.
Hvordan så det ud? Blev de fire klar? Og hvad nu hvis ikke?
Lægen virkede fattet, ja, stoisk, som han stod der i
sin træningsdragt bag det veltrimmede overskæg, og betroede os, at han troede
på, 'at den ene og den anden nok skal blive klar' til på søndag.
De fire får gradvist mere fysisk anstrengende opgaver, som dagene passerer, for til sidst at skulle være på omdrejningshøjde med de andre. Måske en god nats søvn på Hotel Golf Résidentie gør underværker.
Only time will tell.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her