Sydhavnen i København er Danmarks hurtigst voksende erhvervsområde - En guldrandet cocktail af tele- og IT-virksomheder har erobret havnefronten
Fremtidsudsigter
"Sonofon, god aften. Vi har det for fedt, tjener kassen og ser godt ud. Kan vi hjælpe med noget?"
Sådan lyder det velkendte reklamespot ikke helt. Men skærmen nærmest stinker af succes og det andet s-ord, når de fotogene Sonofon-piger er på.
Og stanken bliver kun forstærket, når man ser mobilselskabets nye hovedkvarter på Sydhavnens front. Klædt i skinnede gråt, og med en ordentlig slambert af en antenne på toppen af den A-formede bygning, ligner Sonofon-bygningen et kæmpeskib, der er sejlet på land for at erobre området.
Og Sonofon-bygningen er ikke ene om erobringen.
På begge sider vælter der kolosale bygninger frem i en fart, så man skulle tro, at landets mest fremadstormende IT-virksomheder har besluttet sig for at gennemføre deres helt egen D-dag på Sydhavnens havnefront.
På den ene side af Sonofon ser det ligefrem ud til, at det finske mobiltelefonselskab Nokia er i gang med sit helt eget erobringstogt. Siden verdens førende mobiltelefonselskab erobrede sin første bid af Sydhavnen, er Nokia ikke stoppet med at bygge og ansætte IT-specialister. Det finske mobiltelefonselskab flyttede ind i 1996 med 300 ansatte og har siden ansat 850 personer.
På den anden side af Sonofon ligger en stribe virksomheder, der også er kendetegnet ved at tilhøre den såkaldte nye økonomi i en eller anden form.
Det er svenske Ericsson, som var den første af de nye virksomheder, der tog en bid af Sydhavnen. Det skete allerede i 1992, hvor Sluseholmen blev indtaget. Siden da har Ericsson ikke lavet ret meget andet end at vokse og har i dag 1.300 ansatte og en omsætning i omegnen af to milliarder kroner.
Så er der den hollandske elektronikgigant Philips og Philips ny-startede IT-del, Origin, der er i gang med at vokse Philips over hovedet.
Daimler-Chrysler er den senest tilkomne i det multinationale selskab.
Så jo, milliarderne ruller på Guldkysten i dag. Og det kom da heller ikke som den store overraskelse for nogen, at det norske telefonselskab, Telenor, måtte have 15 milliarder kroner op af lommen, da det for to uger siden købte halvdelen af Sonofon.
Det oplagte spørgsmål er så:
nHvorfor flytter alle disse virksomheder ud i Sydhavnen netop i disse år?
nHvordan kan et område, der for ti år siden lignende industrisamfundets losseplads, på ganske få år udvikle sig til Danmarks hastigt voksende erhvervsområde.
Transport-mekka
"Det var ikke havnen eller kommunen, der sagde, at her kunne de godt tænke sig at udvikle et IT-center. Der var nogle developere, der havde set mulighederne for at få nogle virksomheder til at placere sig et meget synligt sted. Det er jo sådan en facadeplacering, et slags udstilllingsvindue, som en forfærdelig masse biler kører forbi. Samtidig har havnen nogle oplagte herlighedsværdier for noget prestigefyldt kontorbyggeri," påpeger direktør Ole Damsgaard fra Dansk Byplanlaboratorium over for Information.
Dertil kommer, at Sydhavnen er rent transport-mekka.
Og netop et har været helt afgørende, viser en omfattende spørgeundersøgelse, som erhvervskonsulent Thomas Jakobsen fra bydelsrådet i Kongens Enghave netop har afsluttet.
"Med direkte adgang til motorvejsnettet, 10 minutter til Rådshuspladsen, 15 minutter til lufthavnen og Øresundsbroen kan du næsten ikke finde et bedre noget sted for denne type virksomheder, hvor der ikke er nogen produktion," siger Thomas Jakobsen til Information.
Men ifølge en erhvervsundersøgelse foretaget af bydelsrådet i Kgs. Enghave er beskæftigelsesmulighederne for de lokale beboere vigende, selvom de nye virksomheder forventer at ansætte folk i hobetal.
Sonofon-silden Mette Hedemann Schønwandt, som vi møder på vej ud fra det skinnede hovedkvarter, bor da heller ikke i Sydhavnen. Til gengæld dufter hun godt.