Læsetid: 2 min.

Fængsling udløser protester

15. juni 2000

Russiske demokrater advarer om risikoen for en politistat,
efter fængslingen af russisk mediemogul

Fængslingen af direktøren for Ruslands største uafhængige mediekoncern Media-Most har udløst et kor af protester fra russiske politikere og mediefolk, der opfatter arrestationen af Vladimir Gusinskij som et anslag mod landets frie presse og en trussel mod de demokratiske frihedsrettigheder.
"Denne sag har skabt en meget farlig samfundsmæssig situation, og den kan indvirke yderst negativt på folkestemningen," vurderer Viktor Kogan-Jasnij, politisk analytiker og rådgiver for det liberale Jabloko-parti, over for Information.
"Det skete er et forsøg på at skræmme folk, fordi det kan opfattes som et signal til at påbegynde udrensninger i samfundet," siger Kogan-Jasnij.
Gusinskij, som nu anklages for millionsvindel, er skaberen af Ruslands eneste uafhængige, landsdækkende tv-kanal NTV, der har pådraget sig Kremls vrede på grund af dens kritiske dækning af blandt andet krigen i Tjetjenien. Den har yderligere måttet stå for skud, fordi dens satiriske tv-show Kukly (Dukker) ved flere lejligheder har parodieret præsident Vladimir Putin. Selv har Putin, der i øjeblikket er på udenlandsk statsbesøg, sagt, at han ikke har haft forhåndskendskab til planerne om at anholde Gusinskij.

Frygt for politistat
Et tema, der går igen i russiske politikere og menneskerets-aktivisters vurdering af Gusinskij-sagen, er frygten for den øgede rolle, politiet og sikkerhedstjenesten har tiltaget sig over de seneste måneder.
"Hvis vi ikke forstår faren (ved Gusinskij sagen, red.), så kan vi belave os på genskabelsen af en politistat," sagde Gusinskijs advokat Henri Resnik i går.
Putin, der gjorde en lang karriere i det sovjetiske hemmelige politi, KGB, har placeret tidligere kolleger på flere nøgleposter i sin regering.
En lang række af Ruslands førende liberale politikere og erhvervsledere har fordømt fængslingen af Gusinskij. Tre liberale oppositionsfraktioner i Statsdumaen, Ruslands parlaments underhus, har protesteret mod anholdelsen og krævet en omgående forklaring fra Putin.
Blandt prominente erhvervsfolk, der skarpt har kritiseret aktionen, er Anatolij Tjubajs, førende reformpolitiker og leder af Ruslands elforsyning, og Rem Vjakhirev, chef for gaskoncernen Gasprom.

Bagvendt forsvar
Selv en af Gusinskijs hårdeste rivaler, finansmagnaten Boris Beresovskij, der ofte beskrives som Kremls grå kardinal, har leveret et lidt bagvendt forsvar for den fængslede mediedirektør.
"Der er ingen tvivl om, at enhver, der har været involveret i forretningslivet de sidste ti år, direkte eller indirekte har brudt Ruslands love, mest på grund af lovenes ufuldstændige karakter og fordi de er ændret mange gange på så kort tid," sagde Beresovskij.
De massive protester mod Gusinskijs fængsling, der kommer få uger efter bevæbnet politi ransagede Media-Mosts kontorer, giver dog håb om en positiv udgang på sagen, vurderer flere iagttagere.
"Det afgørende nu er, hvordan opinionen i Rusland reagerer, og om Vesten vil sluge det, der er sket," slutter Kogan-Jasnij til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her