Læsetid: 5 min.

Farvel, Bosse

21. juni 2000

Trænerens sidste kamp. Molnar skifter gebet. Tjekkerne er gode. Danmark bør 'som sådan' vinde kampen

Euro 2000
LIÈGE - Det er tirsdag middag, heden er ulidelig, og en sur lugt af sved hænger i det lave, gule lokale under Stadion du Standard de Liège. Den tilhører ikke landsholdsspillerne - det kunne den ellers godt; de har netop stadiontrænet i halvanden time og defilerer nu forbi svedens rette ejermænd, journalisterne.
Vi står på nakken af hinanden på den anden side af et gitter og holder vores blokke frem og anråber de spillere ved fornavn, som vi vil have i snak. Stig! Søren! Martin! Kom lige herhen! Der skal fyldes avissider og æterbårne prime time-minutter forud for onsdagskampen mod Tjekkiet.
Nogle af spillerne (særligt de hierarkisk lavt rangerende) lister anonymt forbi i baggrunden, mens de holder øjnene stift på deres fødder eller på spillerbussen, man kan se lige uden for døren. Hører de alligevel deres navn, stopper de op med et ansigtsudtryk, som har de fået banko på en spilleplade, de ikke troede, de havde. Huh? Tredjemålmand Peter Kjær reagerer med store øjne og et næsten frygtsomt blik på en henvendelse.
De 10 sekunder, det tager spillerne at gå denne tur fra venstre til højre, er et skånselsløs udskilningsløb; den 33-årige straffeafbrænder Michael Schjønberg kan gå lige igennem - ham vil ingen spørge om noget. Formiddagsbladene har allerede anbefalet den nye, kommende dynamiske landstrænerduo, Morten Olsen og Michael Laudrup, at se bort fra Schjønberg på grund af hans alder. Unge fremragende Jesper Grønkjær er atypisk. Han bryder sig ikke så meget om offentligheden ved jobbet, og slipper til sin fornøjelse uberørt hen til frihedens dør.
Den 22-årige forsvarsspiller Martin Laursen slipper også. Men han er fremtidens mand, om ikke så længe er det hans tur til at stå foran snurrende kameraer. Da han endnu er en mediemæssig grønskolling, svarer han ellers på en befriende uskolet måde, der er renset for de evindelige floskler, som kendetegner en fodboldspillers sprog. Allan Nielsen bruger hele tiden udtrykket "som sådan". Brian Laudrup havde i årevis en tendens til at indskyde "skal vi sige..." midt i en sætning. Lars Olsen begyndte alle sine sætninger med at sige "arltså".
Så her i tirsdagens mixed zone må Peter Schmeichel, René Henriksen, Thomas Helveg og Martin Jørgensen til gengæld tage slæbet. Og 30-årige Miklos Molnar, der fortæller, at han vil lægge fodboldstøvlerne på hylden og starte en karriere i triathlon.
Da Ebbe Sand bliver interviewet til tv, siger han diplomatisk, at "vi har jo stadig tredjepladsen i gruppen at spille for".
Det falder Martin Jørgensen, der står ved siden af, for brystet, og som en lydløs skælmsk protest mod Sands tandløst velvillige udsagn lader han tungen falde ud af munden og stikker en finger i halsen. De var kommet for at vinde, ikke for at spille om ligegyldige tredjepladser.

Bosse - en positivist
Landstræner Bo Johansson er ligeledes til rådighed for pressen her under stadion.
"Ligegyldige kampe findes ikke," siger han, da nogen spørger, om denne kamp er det. Er der noget specielt specielt ved denne kamp? lyder et andet spørgsmål.
"Ja, det er specielt vigtigt at vinde," svarer Johansson.
Han er en uhyre sympatisk, men besynderlig fyr, denne Bosse. Ordet 'positivt' synes at fylde en fjerdedel af hans ordforråd. Han udtaler sig aldrig negativt om en anden person, "med mindre det er til personen selv" - og med det pres der er i topfodbold, er det unikt ikke blot at komme til at slække lidt på det princip i kampens hede.
Han er altid i godt humør, og det smitter helt tydeligt af på spillerne. Når han hver dag ankom som den første til EM-træningen i Landgraaf, hilste han frejdigt på alle og så så mange i øjnene, som han kunne nå. "Går det godt?" var hans åbningsreplik dagen efter, at Danmark havde tabt 3-0 til Frankrig.
Forleden hørte jeg Bosse fortælle om sit arbejde til en koppel interesserede journalister. Er det et hårdt job at blive ældre i? spurgte man. 57-årige Bosse har været træner siden 1973 i klubber som svenske Kalmar FF og Östers IF, græske Panionios, finske HJK Helsinki og danske Silkeborg IF, som han gjorde til mesterhold i 1992. I sæsonen 1990-91 trænede han det islandske landshold. Nu har han været landstræner for Danmark i fire år, og så må han videre.
"Nej, det er kun under kampene, man bliver ældre... når man sidder dér helt magtesløs og kigger på," svarede Bosse. Og faktisk var det lige omvendt, indvendte han: Når man i næsten 30 år konstant har arbejdet med 20-årige fodboldspillere, "så holder man sig ung."
Når Bosse er kommet videre, og landsholdsspillerne stadig er landsholdsspillere, vil der ikke falde et offentligt ondt ord om ham fra dem - for man skal behandle andre, som man gerne selv vil behandles.

Aftenens kamp
I aften gælder det Tjekkiet, der ligesom Danmark har tabt sine kampe mod Frankrig og Holland - omend mindre overbevisende. Også tjekkerne er netop nu et bedre hold end det danske. I sin første puljekamp formåede holdet at spille lige op med Holland i alle 90 minutter. Tjekkiet havde mange muligheder for at score, men tabte kampen på et hollandsk straffespark i dommerens tillægstid.
Efter Tjekkiets tabte EM-finale i 1996 fulgte to års spillemæssigt vacuum, før den 40-årige Jozef Chovanec, der som aktiv i blandt andet Sparta Prag og PSV Eindhoven vandt 16 store pokaler af forskellig beskaffenhed, trådte til som landstræneri 1998. Under ham er tjekkerne blevet et fantastisk organiseret og velsammenspillet hold, der har vundet alle EM's kvalifikationskampe.
På banen holder anføreren Jiri Nemec sammen på holdet med sin defensive midtbaneplacering. Han er klubkammerat med Ebbe Sand i tyske Schalke 04.
Lige foran Nemec ligger holdets stjerne og frisparkskonsulent Pavel Nedved, som netop er blevet italiensk mester med Lazio.
Men vent - der er flere stjerner! En af Tjekkiets allerstørste, Liverpools midtbanespiller Patrick Berger, deltager for første gang ved EM i kampen mod Danmark. I de to forrige kampe havde han karantæne efter at have modtaget et rødt kort i Tjekkiets sidste kvalifikationskamp mod Færøerne. For ikke at nævne Benficas Karel Poborsky og Fiorentinas Tomás Repka.
Som et kuriøst indslag har tjekkerne en ægte, gammeldags tankcenterforward i den 202 centimeter høje og 103 kilo tunge Jan Koller, som spiller i Anderlecht. Læseren må kunne forstå, at han er en alvorlig trussel i luften for midterforsvarerne.
Er kampen så ligegyldig? Nej. Som Bo Johansson siger, er der ingen ligegyldige kampe. Danmark er i samme pulje som Tjekkiet i kvalikationsrunden til VM i 2002. Det ville være et godt afsæt, et godt fodaftryk lige i tjekkernes ansigter, hvis det danske landshold allerede nu vandt en kamp mod dem. Det ville give et psykisk overtag. Og Danmark ville ikke skulle rejse hjem fra Euro 2000 som EM's absolutte taberhold. Det manglede også bare at tage en ordentlig afsked med den afgående landstræner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her