Læsetid: 2 min.

Vi fik blå mærker af Oranje

17. juni 2000

Kun storspil af Peter Schmeichel forhindrede hollandsk ydmygelse af dansk landshold, der tabte slaget om midtbanen

Euro 2000
Skideballen var til at tage og føle på, da de hollandske storfavoritter, som ventet af bookmakerne, bragte sig foran 1-0 i 2. halvlegs 12. minut. Peter Schmeichel talte med blokbogstaver. Forståeligt nok. Igen havde han reddet en oplagt hjemmeholdsmulighed, men halvklaringen af Dennis Bergkamps flade skud efterlod Schmeichel overladt til forsvarsspillernes nåde. Schmeichel vil helst nøjes med at stole på sig selv. Han så ikke ud, som om han ændrede mening, da Patrick Kluivert lossede bolden i det tomme bur, og dermed lukkede for de sidste dages medieopskruede, oplagsbestemte optimisme. Bergkamps scoring til 2-0 ni minutter senere slukkede det sidste håb om, at landstræner Bo Johansson ville få uret i sine udtalelser.
"Inden vi rejste til slutrunden, var der ingen forventninger til holdet. Ingen regnede med en eneste sejr, så at tale om fiasko, hvis vi taber alle tre kampe, kan kun være et problem for pressen," lød det fra Kalmar-diplomaten, der ikke - offentligt - har sagt ét nedsættende ord om nogen i sine fire år lange, nu på næstsidste vers syngende regeringstid.
Da hans "dränge" fredag aften løb ind på De Kuip i Rotterdam stod der 'vind eller forsvind' på dagsordenen, og efter danskernes attituder at dømme var de mere til det første end til det sidste.
Med kantspillerne Morten Bisgaard og Jesper Grønkjær som frygtløse udfordrere af det hollandske forsvar fik danskerne fra starten etableret flere gode angreb, og når værterne - i dagens anledning iført blå udebanedragter - fik slået kontra, viste Schmeichel overblik og klasseredninger.
Da Morten Bisgaard i det 25. minut kom bag om det hollandske forsvar og under tumultuariske scener måtte se Edwin van der Saar redde i to forsøg, blev de 11.000 danskere blandt de 51.000 på lægterne meget hørlige.
"Hvad er det egentlig, de hollændere har," spurgte Tv 2's medkommentator Jan Mølby, der i modsætning til salig Gunnar Nu ikke fortæller dig, hvad du ser, men forklarer seerne, hvad de ikke har fået øje på endnu. Svaret på Mølbys spørgsmål faldt prompte, da hollænderne i en kort periode fik lov at spille i det høje tempo, der passer dem bedst.
Kluivert fik skudt lige på Schmeichel, der ikke kunne holde skuddet; Marc Overmars opfangede riposten, men skød centimeter forbi. Minuttet efter greb Schmeichel igen fornemt ind, da Overmars havde frit løb.
Påny fik danskerne slået tempoet ud af det hollandske spil, og kort før pausen sendte Thomas Gravesen med et følt skud bolden på oversiden af den hollandske overligger.

Logisk gevinst
De to hurtige hollandske scoringer fik forventningspresset til at lette, og som en logisk gevinst af det genvundne herredømme over midtbanen scorede Zenden til slutresultatet 3-0.
Den danske motivation på det tidspunkt blev utvetydigt symboliseret ved Michael Schjønbergs affable straffesparkskiks.
På onsdag spiller vi mod Tjekkiet i et forsøg på at redde det eneste, vi tager med hjem til Danmark - æren.
For de hjemlige fodboldfans venter fodboldvirkeligheden i FaxeKondi®Divisionen. Ryger Dalum ned? Rykker Haderslev virkelig op? Schmeichel så ikke ud som om han kunne finde trøst i sit ejerskab af Hvidovre IF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her