Læsetid: 2 min.

Fra filmfreaks til fredsfolk

3. juni 2000

Next Stop Serbien fortsætter forberedelsen af sommerinvasion i Serbien trods det spændte politiske klima

Mord på såvel tilhængere som modstandere af præsident Milosevic' styre. Frontalangreb mod kritiske medier. Tåregas og knippelsuppe til demonstranter. Massearrestationer af studenteraktivister. Lukning af Beograds universitet.
Der er grunde nok til at antage, at situationen i Serbien nærmer sig et bristepunkt, hvor den stille, men vedholdende modstand mod styret slår over i åben konflikt. Med stor sandsynlighed for, at styret slår igen med alle til rådighed stående midler.
Ikke desto mindre fortsætter Next Stop Serbien med at planlægge sommerens danske invasion af studerende, sportsfolk, fredsaktivister, musikere, filmfolk med flere i Beograd og flere andre serbiske byer.
"Vi følger situationen dag for dag. De meldinger, vi får fra Beograd, hvor Next Stop Serbien nu har eget kontor med to ansatte, går på, at folk nok er dybt bekymrede over situationen, men at volden er begrænset og målrettet, og at sikkerhedssituationen som helhed er relativ god", siger Jens Lund-Nielsen fra Next Stop Serbiens sekretariat.

Personlige kontakter
Jens Lund-Nielsen forventer heller ikke at få problemer med at skaffe visum til de
3-500 danskere, som ventes at rejse i Next Stop-regi til Serbien.
"Vi tager af sted som privatpersoner og ikke som gruppe. Alle Next Stop'ere har personlige kontakter i Serbien, som sørger for at sende invitationer - et krav for at få visum. De, der har været i Serbien for at forberede Next Stop-aktiviteterne, har ingen problemer haft med myndighederne", siger han.
Next Stop Serbien understreger, at deres initiativ er upolitisk, og at man ikke eksplicit støtter nogen eller er imod nogen i Serbien.
Alligevel kan det, der er upolitisk i Danmark, meget vel være ladet med politisk sprængstof i Serbien - f.eks. er studenterbevægelsen Otpor af myndighederne i de seneste par uger udråbt til "terrorister".
Next Stop-aktiviteterne begynder 15. juli med deltagelse i en ti dage lang sommerlejr for fred i Pancevo uden for Beograd. Her vil universitetsfolk og fredsaktivister snakke om fred - eller mangel på samme - på Balkan, og der arrangeres workshops og ekskursioner.
Derefter følger arrangementerne slag i slag. De enkelte grupper, der for fleres vedkommende er dannet via kontakt over Internettet, vil lave deres egne programmer.

Von Trier er kult
Filmgruppen arbejder på at arrangere en mindre von Trier-festival - Lars von Triers undergangs-ladede film er 'kult' i Serbien. Kvindegruppen, sundhedsgruppen, studentergruppen og folkemusikgruppen, teatergruppen og volleygruppen har kontakt med ligesindede.
Blandt mere eksotiske indslag er vandrergruppen, dykkergruppen, fægtegruppen - samt kirkegruppen, som sammen med serbiske teologistuderende vil rejse rundt og besøge serbiske klostre og kirker og diskutere kirkens rolle under krigene på Balkan.
Next Stop Serbien kulminerer i august med deltagelse i en uges musikfestival i Novi Sad (med serbiske, danske og bosniske bands som optrædende) og en efterfølgende event-uge i Beograd med kunst, gøgl, musik, sport - og danske frikadeller og pølser til salg på gaderne.
"Det skal ikke være politik med bannere og slagord. Men et skulderklap til den almindelige serber, der håber på at komme til at leve en normal tilværelse. En udstrakt hånd til et folk, der for længe har været isoleret fra resten af Europa", siger Jens Lund-Nielsen.

Next Stop Serbiens hjemmeside: www.nextstop.dk. E-mail: nextstop@ms-dan.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her