Læsetid: 1 min.

Filmisk overflødighedshorn

29. juni 2000

Cinemateket holder ikke sommerferie

FORMAT - SOMMERTILLÆG

"Et absolut mesterværk. 24 karat. Perfekt," udtaler Ingmar Bergman overraskende om Hasse Ekmans Pigen og hyacinten fra 1950, en af de film, der cementerede forestillingen om lesbisk kærlighed som noget i sig selv dybt tragisk.
Bergman vælger sine 14 svenske favoritfilm til Cinematekets meget indbydende program for juli og august, og de rækker fra stumklassikere som Køresvenden (1921) og Gösta Berlings Saga (1924) over Arne Sucksdorffs ekstatisk skønhedsdyrkende En junglesaga (1957) frem til Kjell Gredes Harry Munter (1969) og Richard Hoberts Glædeskilden (1993).
En Kult&Kitsch-serie omfatter 18 film med den særlige tiltrækningskraft, der rækker ud over kunstnerisk lødighed og ind i underbevidstheden. Det er titler som Peter Weirs Udflugten (den har nu all round-kvalitet), The Rocky Horror Picture Show, Night of the living Dead og Pam Grier-film som Foxy Brown og The Big Doll House.

Godards bedste
Og der er meget mere godt i vente. Berlinfestivalens 50-årsjubilæum fejres med en række af de nyklassikere, festivalen har vist, deriblandt Ingmar Bergmans Ved vejs ende (1957), Vittorio de Sicas Miraklet i Milano (1950), Bernardo Bertoluccis Medløberen (1969), Jean-Luc Godards Åndeløs (1959) og Weekend (1967), Roman Polanskis Blind vej (forkert kaldt Cul-de-sac i programmet), Kurosawas Dæmonerns port (1950) og Franz Ernsts Ang.: Lone, der i 1971 fik juryens "særlige anerkendelse".
I den særlige sektion "på opfordring" kan man se Francois Truffauts Den sidste metro (1980) og Lasse Hallströms ufortjent oversete Once Around (1990) med Gena Rowlands og Holly Hunter. Og ser man helt frem til den 24. august er det datoen, hvor Poul Malmkjær taler om Luis Buñuel i anledning af Buñuel-seriens fortsættelse. Lyse udsigter for filmelskere!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her