Læsetid: 3 min.

Flygtninge ofre for planlægningskaos

15. juni 2000

Asylansøgere får halvanden time til skole. Røde Kors og Udlændingestyrelsen bryde egne regler om transporttid

Asylansøgerne bosiddende i Helle og Tjæreborg skal fra 1. august rejse helt til Tønder for at gå i skole, legestue eller - for de voksnes vedkommende - arbejde på værksteder. Det betyder, at asylansøgerne ikke kun kommer til at rejse fra Ribe Amt til Sønderjyllands Amt, men også at transporttiden fra asylcentrene til skole vil overskride de 60 minutter, som Røde Kors selv har sat som maximal transporttid.
"Det vil tage omkring halvanden time fra Helle til Tønder. Det kan voksne måske godt klare for en kort periode, men vi vil ikke under nogen omstændigheder byde børn det. Det ville man jo heller ikke byde sine egne børn," siger afdelingsleder for Center Helle, Erik Jepsen, til Information.
Han og centrets ansatte arbejder nu på højtryk for at få flyttet børnefamilierne til ét af de to andre centre i området - enten Tjæreborg, der ligger omkring 75 km fra Tønder eller Grøngrøft, der små 50 km fra Tønder.
"Vores børnefamilier bliver nødt til at flytte til et andet center, inden skolen starter, for vi vil ikke begynde at køre børnene herfra og til Tønder hver dag. Det vil være fuldstændig vanvittig at byde børnene det," siger Jepsen, der endnu ikke har fundet pladser til de 40 ud af centrets godt 70 asylansøgere, der skal flyttes.

Tønder eller intet
Skole og værkstedstilbudene for asylansøgerne har hidtil holdt til i lokaler i Ladelund Landbrugsskole, men da disse bygninger blev solgt, måtte Røde Kors' asylafdeling indstille undervisnings- og aktivitetstilbudene fra 1. juni. Udlændingestyrelsen, der står for at finde egnede lokaler, begyndte at se sig omkring efter ledige lejemål. Statsseminariet i Tønder, der tidligere har fungeret som asylcenter, stod ledigt, og det er en af grundene til, at man valgte dét sted. Men også placeringen i Sønderjylland var velovervejet.
"Valget skal primært ses i lyset af, at vi har åbnet center Grøngrøft, og så var det naturligt at begynde at kigge nedad i Sønderjylland," siger Merethe Philip, der er Udlæningestyrelsens specialkonsulent på centerområdet. Hun synes ikke, at afstanden fra centrene i Tjæreborg og Helle er urimelig.
"Du skal vende det om og sige: Er det rimeligt slet ikke at tilbyde dem skoleundervisning, hvis vi ikke kan finde nogle velegnede ejendomme til formålet? Og det havde været alternativet. Desuden spørger vi altid Røde Kors, om de vil stå inde for, at kørselsafstanden er acceptabel ud fra et driftsmæssigt synspunkt, så det er i samråd med dem, vi har besluttet, at det godt kunne forsvares," siger Merethe Philip. Heller ikke afdelingschefen i Røde Kors mener, at afstanden fra f.eks. Helle er urimelig.
"Man kan altid diskutere, om det er rimeligt - der er sikkert folk i kongeriget, der synes, det er alt for kort. Vi skal have tingene til at hænge sammen inden for en afmålt økonomi, og så må det være sådan. Det handler om at få det bedste ud af somme tider ikke helt ideelle løsninger. Det er vores vilkår," siger Jørgen Chemnitz.
Han peger desuden på, at man - når skolen i Tønder åbner - vil omorganisere folk, så familier med skolebørn kommer tættere på Tønder, mens enlige og voksne uden børn kommer til at bo længst væk. Byrådmedlem for SF i Tønder Mathias Gothardtsen mener ikke, man kan byde hverken voksne eller børn så lang transporttid.
"Voksne er også følsomme mennesker, der kan få deres hverdag splittet af en så lang transport, når de i forvejen er i en situation, hvor det er svært at klare det hele. Det er forkasteligt, at man udsætter dem for det," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu