Læsetid: 2 min.

Flygtningebørn skal have mere hjælp

3. juni 2000

Flygtningehjælpen og Udlændinge-styrelsen er uenige om, hvor megen støtte uledsagede flygtningebørn skal have

Dansk Flygtningehjælp ønsker en værgeordning, så uledsagede, mindreårige asylansøgere fremover ikke er helt så alene, mens de venter på, om de kan få opholdstilladelse i Danmark
Det fremgår af Flygtningehjælpens netop offentliggjorte "bud på en værdig hjælp til en særlig sårbar flygtningegruppe".
"Vi forestiller os en værge, der kan optræde som fuldmægtig for barnet. Og den rolle vil næppe være forenelig med et ansættelsesforhold i det neutrale Røde Kors," siger Eva Green, juridisk sagsbehandler i Dansk Flygtningehjælps asylafdeling.
Dermed kommer Flygtningehjælpen på kollisionskurs med Udlændingestyrelsen, som i et notat i januar i år ganske vist åbnede op for, at de uledsagede asylansøgerbørn skulle have en "repræsentant".
Styrelsen lægger imidlertid op til, at repræsentanten skal rådgive og hjælpe, men ikke fungere "som en egentlig fuldmægtig". Udlændingestyrelsen mener også, at Røde Kors kan have rollen som den organisation, der stiller repræsentanter til rådighed.
Under den nuværende ordning medvirker Røde Kors' bisiddere i asylsamtaler med uledsagede asylansøgerbørn - uden mulighed for at gribe ind i særlig vidt omfang.

Nye regler
Indenrigsministeriet forventer at være klar med et sæt nye regler om behandlingen af asylansøgninger fra uledsagede børn i starten af juni.
Ministeriets arbejde bygger på notatet fra januar 2000 og på en rapport fra en intern arbejdsgruppe i Udlændingestyrelsen fra juli 1998.
Hovedsigtet med notatet og rapporten er en afskaffelse af den hidtidige "modenhedsvurdering" og aldersopdeling af asylansøgerbørnene, så også de yngste børn skal have deres asylansøgninger behandlet - med risiko for at få afslag. Ifølge notatet skal ændringen gennemføres for at leve op til Genèvekonventionens krav om, at alle asylansøgere skal have deres ansøgning behandlet.

Mindre børn i fare
Af 1998-rapporten fremgår det, at "yngre børn end i dag" vil blive sendt tvangsmæssigt ud af Danmark, hvis forslagene gennemføres. De yngste børn, der i dag får behandlet deres asylsager, er omkring 12 år, mens de endnu yngre børn får opholdstilladelse af "særlige grunde".
"Vi er ikke fortalere for, at yngre børn end i dag skal sendes ud af landet, og vi betragter det som problematisk at asylsagsbehandle alle børn uanset alder, hvis ikke der tages en række særlige hensyn," siger Louise Holck, leder af Dansk Flygtningehjælps asylafdeling.
Hun nærer dog ingen betænkeligheder ved at asylbehandle alle ansøgninger uanset barnets alder, hvis Dansk Flygtningehjælps krav opfyldes.
De er:
* En fast værgeordning.
* Advokatbeskikkelse fra barnets ankomst til Danmark.
* Interview og ansøgningsskema skal tage hensyn til barnets alder.
* Interviewerne skal være særligt uddannede.
* Et panel med blandt andet psykologer og socialrådgivere skal afgøre, hvad der skal ske med de børn, som ikke kan få asyl.
* Forsøg på sporing af familie i hjemlandet så tidligt som muligt.
* Kort sagsbehandlingstid.
* Børn må kun sendes ud af Danmark, hvis det sker til familie eller et andet netværk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu