Læsetid: 4 min.

Frygt for at valgsvindel går i glemmebogen

13. juni 2000

Mens omverdenen tøver, vil oppositionen foranstalte nye protester mod Perus præsident Fujimori, der trods valgsvindel genindtager posten

LIMA - Organisationen af Amerikanske Stater undlod på forrige uges topmøde i Canada at fordømme det omstridte genvalg af den peruvianske præsident, Alberto Fujimori. Oppositionslederen Alejandro Toledo, der boykottede præsidentvalget, bebuder nye demonstrationer. Men Fujimori håber, at luften er gået af ballonen, inden han formelt bliver genindsat 28. juli.
De internationale reaktioner på det peruvianske præ-sidentvalg - hvor den første runde var præget af uregelmæssigheder og anden runde havde Fujimori som enekandidat - har stået i tvetydighedens tegn. USA, som ellers betragter Peru som en nær allieret i kampen mod narko, nægtede i første omgang at godtage valget. Siden blev det til en mere mild "beklagelse", selv om man fortsat forbeholder sig ret til ensidige sanktioner. Aznar, den konservative ministerpræsident i Spanien, det vigtigste investorland i Peru, tog imod Alejandro Toledos under dennes turné i Europa for nylig, men opfordrede til moderation.

Blandt ligesindede
Interessen samlede sig om reaktionen fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), hvis valgobservatører trak sig ud af Peru i protest mod valgets forløb. Men på OAS' ordinære topmøde forrige uge stod USA og Costa Rica alene med at ville inddrage organisationens resolution 1080, der åbner for økonomiske sanktioner, når demokratiet krænkes på den vestlige halvkugle. De øvrige lande, inklusive nabolandet Chiles centrum-venstre regering, holdt sig til princippet om ikke-indblanding i andre landes indre anliggender. De fleste latinamerikanske lande kan nikke genkendende til de grundlæggende mangler, næsten alle valgobservatørerne pegede på i Peru: Den juridiske magts mangel på uafhængighed, mediernes ensidighed, sammenblandingen mellem offentlige og politiske interesser - og Mexico har selv en solid tradition for valgsvindel.
Skønt Peru på en anderledes ekstrem og systematisk måde har forbrudt sig mod alle principper for god demokratisk opførsel, kunne de peruvianske regeringsrepræsentanter rejse tilfredse hjem fra Canada. Oppositionen i Peru måtte trøste sig med, at det peruvianske valg trods alt kom til debat på selve generalforsamlingen, og at det blev besluttet at sende en undersøgende mission til Peru. Missionen skal dog ikke forholde sig specielt til selve valgprocessen - "et overstået kapitel", hævder Fujimori - men mere bredt se på demokratiet i landet. Dens leder er OAS' generalsekretær, César Gaviria, som efter sigende er Fujimoris gode ven.

Protesterne fortsætter
I Peru fortsætter protestdemonstrationerne, dog mere sporadisk, mest anført af unge studenter. Alejandro Toledo har bebudet civil ulydighed og en gigantisk demonstration i juli for at hindre den officielle genindsættelse af Fujimori. Men mange af Perus indbyggere er stadig skræmt til apati af den lange borgerkrig i 1980'erne og de tidlige 90'ere, Fujimoris repressive styre gennem 10 år og af en ultrahård liberal økonomisk politik.
Den danske forfatter, Thomas Boberg. ("Sølvtråden", "Americas"), som gennem 10 år har boet i Lima, ser pessimistisk på Perus fremtid.
"Landet er delt i to lejre", siger han: "Mange af de meget fattige mennesker her kan måske ikke se den store forskel på, om det er den ene eller den anden lejr, der vinder. Men for folk, der tror, at demokratiet er den eneste værdige løsning for Latinamerika, har det været fantastisk forstemmende og frustrerende at se den her systematiske svindel. Og nu da valget er overstået, går det hele måske bare i sig selv. Valg i Venezuela og i Mexico står nu for døren, og det vil tage opmærksomheden væk fra Peru. Og til sidst så vil folk alligevel vænne sig til det, og så vil det måske køre på den her seje måde, stille og roligt ned ad bakke."

Opmuntring trods alt
For Boberg har det imidlertid været opmuntrende at se, peruvianerne gå på gaderne for at kæmpe for demokratiet.
"Der har været små gnister af håb, f.eks. lige efter første valgrunde, hvor Toledo fik folk ud i gaderne. Det tror jeg ikke, Fujimori-regeringen havde ventet. For folk har faktisk ikke sagt noget i 10 år. Folk har væeret igennem så mange forvirrende ting, at de næsten har mistet kraften. Dels så ved vi allesammen, hvad der er sket med socialismen og den form for sprogbrug. Det vil sige, at peruvianerne ligesom alle andre folk ude i verden har været kastet ud i et ideologisk tomrum, som har gjort, at de ekstreme neoliberalister - som jo mere magt de får, lægger sig mere og mere op ad fascismen i deres metoder - har haft mere og mere spillerum", siger han.
"Men så kastede folk sig altså ud i gaderne og protesterede. Det var som om, folk vågnede og tænkte, vi kan næsten ikke tåle, at vi skal have fem år mere med Fujimori. Og så virkede det pludselig som om, at de måske kunne vælte regeringen på den måde. Den folkelige opstand, og en samlet opposition - og så et udenlandsk pres på Peru. Det var det, man spillede på. Det virkede, som om det kunne lykkes at genopbygge demokratiet."
"Men det gjorde det så ikke alligevel."

*Niels Boel er journalist og arbejder i Sydamerika for u-landsorganisationen Ibis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her