Læsetid: 1 min.

En fyldt bug er en god ting

24. juni 2000

Hvad man skal kigge efter, når man flytter ud

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sære steder 4
I vores gennemgang af landskabelige legemsdele er vi nu nået til Albuen på Lolland. Det er en blød start, næsten for nem, idet man faktisk har tænkt på en albue, da man navngav den smalle, vinkelbøjede tange ved indsejlingen til Nakskov Fjord: Den ligner simpelthen en albue.
Nu nærmer vi os imidlertid de mellemste regioner med stednavne som Kødtønden, Bugtrup, og Skød og dermed noget lidt mere listigt.
Lad os vælge Bugtrup
på Djursland. I 1416 hed
det Buckedrop, i 1441 Bukthrup.
Og så skifter associationerne så småt fra 'bug' til noget, man kan putte i den - i dette tilfælde dyreryg. Det er i det mindste sandsynligt, at tanken har strejfet navngiverne, for betegnelsen er sammensat af dyrenavnet buk samt af torp, udflytterbebyggelse.

Beskrivende navne
Bugtrup betyder altså 'Udflytterbebyggelsen med bukkene', og så ligger det nær at antage at netop bukkene har været én af
attraktionerne ved at flytte dérud. På samme - eller lignende - måde betyder Skød betyder heller ikke skød. Skød hedder på gammelt dansk skiut, og det betyder slet og ret 'noget som skyder sig frem', 'et fremspring'.
Hvad præcis, der skyder sig frem i dette tilfælde, er ikke så lige til at afgøre, men landsbyen ligger i kuperet terræn lidt syd for Struer.
Vi holder os trøstigt til krop og beklædning, og er derfor nu nået til en række stednavne, der i virkeligheden betegner højder eller pejlemærker til vands: Gulknap er 68 meter og ligger i Stråsø Plantage;.
Las, Knæet og Læggen befinder sig henholdsvis ved Sakskøbing Fjord, Horneland på Fyn og mellem Fanø og Jylland. Altsammen til vands.
Derimod er Bløden Hale et sumpområde på halvøen på Læsø, Rumpen er den yderste spids af Lindholm flak ved Samsø.
Ligesom Albuen er navnene vistnok beskrivende, men om Bløden går på terrænet eller på vigen Bløden (der gør Bløden Hale blød) tør vi ikke afgøre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her