Læsetid: 4 min.

Skal Gary Graham dø for Bush?

22. juni 2000

To øjenvidner, der ikke genkendte Graham som morder, blev aldrig hørt af nævningene i 1981. Intet tyder på, at Bush vil beordre en ny retssag i dag

BOSTON - Et øjenvidne så en høj sort mand nedskyde narkopusheren Bobby Lambert på en parkeringsplads udenfor Safeway supermarked i Houston, Texas en mørk aften i maj 1981.
I nat kl. 2 dansk tid vil 36-årige Gary Graham blive henrettet i fængslet i Huntsville, Texas for dette mord, med mindre statens benådningskommission beordrer en ny retssag, eller guvernør George W. Bush giver ham 30 dages henstand mellem kl. 20 og tidspunktet for den planlagte henrettelse.
Borgerretsforkæmperen Jesse Jackson har lovet Graham at være til stede i dødskammeret.
"Hvis guvernør Bush er overbevist om Graham skyld, burde han slutte op om mig og overvære Gary Graham dø. Lad Bush trykke på knappen," sagde Jackson tirsdag efter at have besøgt dødsfangen i Huntsville.
Protester fra den afro-amerikanske klub i Kongressen og andre politikere i Washington er strømmet til guvernørboligen i Austin. Hollywood er på den anden ende. Bianca Jagger, ledende medlem af Amnesty International, er i disse dage i Texas.
"For nogle få år siden havde ingen hørt om Graham. Så lykkedes det hans forsvarsadvokater at skabe opmærksomhed i Hollywood. Det er grunden til, at pressen i Texas og hele USA er på sagen," siger Michael King, reporter ved ugebladet Texas Observer.

Bush: Virker perfekt
En måske vigtigere omstændighed er, at præsidentkandidat Bush offentligt har vovet at sige, at ingen af de 134 dødsdømte fanger i Texas, der er blevet henrettet i hans 5 1/2 år guvernørtid, var uskyldige.
"Bush hævder, at retssystemet virker perfekt, så i denne sag står han i et dilemma. Fra et politisk synspunkt kan han blive nødt til at lade Graham dø. Det er, hvad jeg frygter," siger James Harrington, direktør for Texas Civil Rights Project og tidligere appelforsvarer for Graham.
Trods national og international opmærksomhed forventer ingen iagttagere i Texas, at benådningskommissionen og Bush vil spare Grahams liv.
"Der er desværre ingen grund til at antage, at de vil håndtere denne sag anderledes end andre appeller," mener Michael King.
Gary Graham er sandelig ikke en engel. Han har tilstået en stribe af væbnede røverier, hvorunder han truede med at myrde sine ofre. Derfor har den offentlige opinion i Texas vanskeligt ved at mobilisere sympati for ham.
"Han fortjener jo at dø, siger folk til mig," fortæller reporteren King.
Men tvivlen om hans skyld for mordet på Bobby Lambert nager selv tidligere nævninge. To af dem har på det seneste stået frem og erklæret, at hvis Grahams forsvarer Ronald Mock havde stævnet to andre øjenvidner under retssagen i 1981, ville de formentlig ikke have kendt ham skyldig og afsagt dødsdommen.
Disse to øjenvidner overværede ikke selve mordet, men de så drabsmanden på tættere hold end det øjenvidne, som gennem 19 år stædigt har fastholdt, at Graham befandt sig på parkeringspladsen den skæbnesvangre majaften.
Ingen af de to øjenvidner var i stand til at genkende Graham under politiets identifikationsparade.
I dag siger de, at morderen var ti cm. højere og mere mørklødet end Graham.
Bernadine Skillern, en sort kvinde på 34 i 1981, sad i sin bil uden for supermarkedet, da manden trak en revolver og skød.
"Jeg så hans ansigt i min bils lyskegler på 12 meters afstand," fortæller hun.
Under den første identifikationsparade var hun ikke sikker på, at Graham var den samme person. Først da politiet fjernede andre sorte mænd, hvis ansigtstræk til forveksling lignede Grahams, følte hun sig overbevist.
"Det forbavsende er, at vi utallige gange prøvede at overbevise hende om, at øjenvidner konstant tager fejl. For nylig erkendte en voldtaget kvinde, at hun tog fejl af voldsmandens identitet, selv om hun så hans ansigt under voldtægten. Men Bernadine ville ikke lytte. Hun blev blot stædigere," husker James Harrington.

Inkompetent forsvarer
Andre omstændigheder skaber tvivl om Grahams skyld. Mordvåbnet tilhøret ikke ham. Bobby Lambert havde 6.000 dollar i kontanter på sig.
Kunne det være et væbnet røveri? Måske var det et lejemord i forbindelse med et narko-opgør?
Disse og andre tvivlsspørgsmål blev aldrig lagt frem af Grahams forsvarer under retssagen.
"Jeg vidste instinktivt, at det ikke ville hjælpe ham over for nævningene," sagde Ronald Mock For nylig til New York Times.
Mock er indbegrebet af et retssystem i Texas, der beskikker inkompetente og korrupte sagførere til at forsvare tiltalte i dødsstrafssager.
Han er flere gange blevet disciplineret og dumpede til sin første juraeksamen. Graham siger, at han valgte Mock, fordi han er afro-amerikaner.
Dødsdommen har været gennem mange appeller. Trods den åbenlyst mangelfulde nævningeretssag har ingen ankedomstol fundet god grund til at køre den om.
Det skyldes hovedsageligt nylige delstats- og forbundslove, som begrænser denne mulighed med henblik på at få renset ud på de overfyldte dødsgange i amerikanske fængsler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her