Læsetid: 2 min.

Grise på jødisk land

22. juni 2000

Må man, eller må man ikke? Grisekødet deler israelerne

FORMET-SOMMERTILLÆG

TEL AVIV - Israelske forretningedrivende kalder det 'hvidt kød'. Andre butikker bruger den talmudiske betegnelse 'andet kød', men det er det samme, de taler om - svinekød.
Og hvor det forhandles er det en kontroversiel, men også indbringende forretning.
Svinekød er treif, altså ikke kosher. For jøder såvel som muslimer er det forbudt spise, men 850.000 nye borgere fra de tidligere sovjetrepublikker og et par hundrede tusinde gæstearbejdere har bidraget til at ændre på tingene.

På vej ind på bordet
Kosherreglerne er de samme, men grisen er ikke længere forvist til kun at være i selskab med venstreorienterede kibbutznikker, som partout skal være på tværs. Den er på vej ind på israelske middagsborde på trods af forbud og modstand.
Allerede i 1962 blev opdræt af svin i Israel forbudt ved lov. Undtaget blev svineavlerne i Ibelin og en række andre kristne, arabiske landsbyer på Nazareth-egnen - samt nogle kibbutzer, som fik lov, men kun "med videnskabeligt formål".
I kibbutz Lahav, hvor Israels landbrugsminister selv bor, fortolker man loven meget frit og producerer løs til almindelige forbrugere.
Det er en blomstrende forretning. Rabbinatets påbud om, at grise ikke må færdes på jødisk land, efterlever kibbutznikkerne fikst ved at lade dyrene gå på tremmegulve, som på piller står hævet over det hellige lands jord.

Uenige domstole
Den ultraortodokse befolkning raser. En fremtrædende politiker fra den kant afviste pure at udtale sig til format, fordi han end ikke ønsker sit navn nævnt i sammenhæng med grise. I 1998 lykkedes det Knessets religiøse partier at gennemtrumfe en lov, som forbyder import af svinekød, hvilket imidlertid kun øgede efterspørgslen hos lokale producenter.
Lovgivningen giver også lokale myndigheder hjemmel til at forbyde salg af svinekød. I Netanya forsøgte kommunalbestyrelsen at lukke fire russiske kødudsalg, men blev irettesat af en domstol, som afgjorde, at byens 40.000 sovjetiske indvandreres naturlige behov må gå forud for lovens strenge krav.
I byen Ashkelon blev derimod otte slagtere for nylig idømt bøder på 4.000 kr hver for at sælge 'hvidt kød'. "Gennem historien har svinet i jødisk tradition været symbol på de afskyeligste ting!" mente dén dommer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her