Læsetid: 2 min.

Grøn front giver pote

3. juni 2000

Miljøorganisationer i USA og EU er begyndt at optræde i fællesskab

Efter et års samarbejde i det nye forum for transatlantisk miljødialog begynder de mange miljøgrupper i EU og USA nu at optræde samlet.
Forud for topmødet mellem USA og EU i Lissabon, onsdag, har 50-70 miljøgrupper fra begge sider af Atlanten givet USA og EU karakter for deres behandling af forholdet mellem miljø og handel - og opstillet en række krav til deres miljøpolitik.

En start
"Vi fik kun ti minutter med præsident Bill Clinton, EU-Kommissionens formand, Romano Prodi og Portugals ministerpræsident Antonio Guterres. Men det markerer, at de ikke-statslige miljøorganisationer er anerkendt som politiske medspillere og åbner forhåbentlig nogle døre fremover," siger Lone Johnsen efter mødet. Hun er præsident for den europæiske miljøorganisation EEB.
De mange organisationer stillede fælles krav om, at både USA og EU gør alvor af at afskaffe de miljøskadelige økonomiske støtteordninger med ubetaling af milliarder af dollars og euro til kulminer, olieindustri og atomkraft.
De efterlyste konkrete målsætninger for vedvarende energi og et moratorium for afgørelse af klager over indskrænkning af den frie verdenshandel, så længe der ikke er indgået aftaler som stiller hensynet til miljøet og hensynet til frihandel lige.

Karaktergivning
Miljøorganisationerne advarede også mod at afspore Kyoto-protokollens formål, at begrænse drivhuseffekten, ved at plante skov, som binder kultveilte, mens den gror op, i stedet for at begrænse selve udslippet af kultveilte.
Og de opfordrede USA og EU til at få vedtaget en effektiv traktat der sætter en stopper for de 12 mest skadelige miljøgifte.
"På mødet præsenterede vi også et 'score card', hvor de amerikanske og europæiske miljøorganisationer gør status over EU's og USA's miljøindsats. Der er god plads til forbedringer på begge sider af Atlanten. Men faktisk er der områder, hvor USA er foran EU," siger Johnsen.
F.eks. er USA lidt bedre end Europa til at fjerne miljøskadelige støtteordninger til landbrug og fiskeri, mener organisationerne. De mener også, at USA har lidt større forhandlingsvilje end EU, når det gælder miljømæssige mindstekrav til investeringsprojekter og eksportkreditter. Men generelt er de ikke imponerede. På en karakterskala fra A til F uddeles der mange F'er.
Det atlantiske miljøsamarbejde er åbent for alle organisationer, både store og små. Også erhvervs- og forbrugerorganisationer har etableret netværker med dialog over Atlanten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her