Læsetid: 3 min.

Handelspolitik handler også om køn

3. juni 2000

Globaliseringen og de internationale handelsregler påvirker kvinder på en måde, som den eksisterende politik ikke tager højde for. Kun hvis det ændres, kan verden få en bæredygtig udvikling, mener dansk kvinderettighedsforkæmper

Noget af det vigtigste for kvinders stilling i et samfund er de økonomiske rettigheder. Retten til at arbejde. Retten til at organisere sig. Retten til ejendom. Hvis disse rettigheder forsvinder, er kvinden frataget al magt over egen skæbne.
Men i disse globaliseringstider, hvor de internationale handelsaftaler - f.eks. den seneste fra Seattle-topmødet i verdenshandelsorganisationen WTO - bliver mere og mere omfattende, sættes kvindernes økonomiske rettigheder under pres.
"De nye handelsregler med friere konkurrence og åbne grænser betyder, at det er langt nemmere f.eks. at oversvømme hinandens markeder med billige produkter. I nogle lande vinder man, i andre taber man. Og der hvor man taber, går det ofte først ud over den arbejdende kvinde," siger Janice Goudson Førde, der er bestyrelsesmedlem i Kvindernes Ulandsudvalg (KULU).

Kvinder ryger først
"Hvis et afrikansk land med en stor landbrugssektor pludselig oversvømmes af billige varer, vil de første, der bliver fyret, typisk være kvinderne. De mister derfor deres indtægt, deres arbejde. Og det har i mange lande direkte konsekvenser for kvindens rettigheder, stilling og frihed," siger hun.
Derfor arbejder bl.a. KULU på, at slutdokumentet på FN's kvindekonference, der indledes officielt i New York i den kommende uge, kommer til at omhandle et krav om, at der kommer et kønsperspektiv ind i handelspolitikken, hvor den end føres - nationalt, i EU eller på verdensplan i WTO.
"Det bedste ville være, at kønsperspektivet og analysen af konsekvenserne for kvinder kommer med i hele processen, når man laver handelspolitik. Indtil videre er det fuldstændigt fraværende. Og i de seneste aftaler fra Seattle blev kønsperspektivet nærmest ikke berørt," siger Janice Goudson Førde.
"Det er meget uheldigt, og det, vi nu prøver på, er at få WTO's Trade Policy Review til at gå ind og analysere på konsekvenserne af den politik, der er ved at blive implementeret," siger hun.
"Derefter må man så gå ind på passende vis og støtte de kvinder, som mister deres rettigheder som konsekvens af den førte handelspolitik."

Med i dokumentet
På konferencen i New York vil KULU sammen med andre NGO'ere fremsætte forslag om, at kvinders økonomiske rettigheder får en mere fremtrædende plads i slutdokumentet.
"Der er stadig mange såkaldt skarpe paranteser (udestående, som man endnu ikke er blevet enige om, red.), og vi vil gå ind og prøve at påvirke, hvor vi kan," siger hun.
De økonomiske rettigheder for kvinder er essentielle af to årsager, mener Førde.
For det første handler det om, at en indtægt er en vej til at sikre grundlæggende menneskerettigheder for kvinderne.
For det andet handler det om, at man ikke kan få en bæredygtig udvikling, hvis ikke man inddrager kvinderne, der udgør så stor en del af verdens arbejdsstyrke.
"For at sikre, at kvinders økonomiske rettigheder bliver taget alvorligt nok, vil vi forsøge at få med, at FN bliver opfordret til på højeste plan at gå ind og analysere og promovere kvinders økonomiske rettigheder. Kun det vil have afgørende gennemslagskraft," mener Janice Goudson Førde.
Hun understreger, at selv om det oftest er i u-landene, at kvinder mister deres rettigheder i økonomisk dårlige tider, så skal det også gælde i eksempelvis EU, at kønsperspektivet kommer med:
"Derfor er det så vigtigt, at det bliver slået fast på højeste plan i FN."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her