Læsetid: 2 min.

Hendrix og high-tech på museum

24. juni 2000

Microsofts medstifter, den superrige Paul Allen, åbnede fredag sit selvfinansierede interaktive musikmuseum i Seattle

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Paul Allen er en multimilliardær med en våd musikdrøm som selv den mest hippieafskyende hestehalede techie kan juble over:
Verdens mest omfattende interaktive udstilling af amerikanske rock-klenodier, Experience Music Project, åbnede fredag i Seattle.
80.000 rock-helligdomme er på lager, 1400 af dem er på udstilling inklusive Jimi Hendrix' baldrede Fender Stratocaster og Janis Joplins fjerboa.
Ikke en krone offentlige midler er skudt i den iskage-lignende kuplede bygning i guld og sølv, rødt og blåt til 240 millioner dollar, hvoraf 100 millioner er gået til selve bygningen.
Det var heller ikke nødvendigt. Paul Allen er verdens tredje-rigeste mand, han dykkede bare ned i renten på sine investeringer og kørte VISA-kortet igennem.
På plakaten til åbningsfesten, der løber over hele weekenden, er superstjerner fra stort set alle musikgenrer: Metallica og Beck, Rickie Lee Jones, Dr. Dre, Snoop Dog og Eminem, James Brown og Maceo Parker.
Selve museumsoplevelsen er ifølge Allen designet til at være alt andet kiggeri akkompagneret af trætte stemmer og elevator jazz fra de skrattende, bærbare båndoptagere, de fleste museer tilbyder som en guidet tour.

Båndet tour
Første kapitel af rockhistorien på museet er guitarens udvikling, milesten i rockens historie og rockens rødder i jazz, blues og andre genrer, samt dens videreudvikling og mutation i hip hop, grunge og rap-metal.
Besøgende på Experience Music Project får udleveret en Music Experience Guide (MEG), en tre-delt, lynhurtig mini-computer, der kan modtage infrarøde signaler fra udstillingerne. Den besøgende bærer den ca. et kilo tunge computer på hoften, ifører sig hovedtelefoner og får en walkman-størrelse LCD-skærm i handen. Med MEG'en kan man se levende billeder og høre brudstykker af musik i høj kvalitet ved at pege MEG'en mod udstillingerne. De interaktive møder lagres automatisk på MEG'en og ved udgangen uploader museet dem på dets website. Gæsten kan siden indtaste sit password og tage turen på ny via Internettet.
Hvis man hellere selv vil være Hendrix og ikke gider luftguitar, har museets Sound Lab en scene, instrumenter og et syntetisk publikum man optræde for. Men selvom Paul Allen og Experience Music Project ikke mangler finanser de næste 50 år, må man hellere lade stjernerne om at smadre gearet.

E.M.P. ligger på Fifth og Harrison Street nær Space Needle i downtown Seattle. Det er åbent 9 - 23 med adgang hver halve time. Entre: 19.95 dollar. Information: (001) 206-770-2700 eller på web:
www .emplive.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu