Læsetid: 1 min.

Hvor hesten knegger

26. juni 2000

Lyt til alverdens dyrestemmer og se, hvordan mennesker på forskellige sprog siger muh, pruh og kuk-kuk

FORMAT - SOMMERTILLÆG

web.hvad.hvor
På hjemmesiden Sounds of the world's animals kan man lære om dyrelyde på en lang række sprog.
Dyr taler stort set samme sprog, uanset hvor man møder dem i verden. Til gengæld er der stor forskel på, hvordan det tobenede pattedyr Homo sapiens udtrykker dyrelyde.
I Danmark siger en hest pruh!, mens den i Albanien har et mere lattermildt hi hi hi!, der kan minde lidt om den franske cheval's hiiiiii! Til gengæld er både estere og finner tættere på en fonetisk korrekt gengivelse af hestens vrinsk, når de fremsiger et syngende ihahaa! I Island derimod må man formode, at hestene med deres hoho! formår at kommunikere med selveste julemanden. Nordmanden må derimod ty til en omstændelig forklaring om, at hesten knegger, mens hestene hinsides Øresund gnägger.
Og sådan kan man blive klogere på mange andre dyrelyde. På hjemmesiden kan man både se et billede af de enkelte dyr og høre bier, der summer (bzzz/summ summ), fugles kvidren (pip), mjavende katte, brølende køer (muh), kra-kra'ende krager, kukkende gøge, vov'ende vovser, geder der bræger (mæh), tudende ugler (uh-uuh), hanegal (kykkeliky) og klukkende kalkuner.
Man kan enten vælge et bestemt dyr og så få en liste, hvor man kan se, hvordan man beskriver dets lyde på mere end 30 sprog. Man kan også vælge et sprog, f.eks. vietnamesisk, finsk eller hebraisk og se, hvordan man siger som knap 40 forskellige dyr på det pågældende sprog.

*www.georgetown.edu/cball/animals/animals. html

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu