Læsetid: 4 min.

Historisk håndtryk i Korea

14. juni 2000

Det første topmøde mellem lederne af Nord- og Sydkorea kom godt fra start
i Pyongyang

Efter mere end 50 års adskillelse - og en enkel dags forsinkelse - kunne lederne af det delte Korea i går omsider udveksle håndtryk.
Det historiske topmøde kom godt fra start, da Sydko-reas præsident Kim Dae-jung ankom til den nordkoreanske hovedstad Pyongyang, hvor Nordkoreas Kim Jong-il overraskende var mødt op i lufthavnen for at tage imod den prominente gæst fra Syd.
Derefter kørte de to ledere, som indtil dette øjeblik havde været ærkefjender, sammen ind mod centrum af den ellers så lukkede nordkoreanske hovedstad, hvor hund-redtusinder af mennesker havde taget opstilling langs vejene.
180 km mod syd i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, fulgte befolkningen spændt den direkte tv-transmission af det historiske øjeblik, hvor en sydkoreansk leder for første gang betrådte nordkoreansk jord, og ifølge nyhedsbureauerne brød folk ud i spontan jubel og klapsalver, da de to Kim'er mødtes for første gang.

Kort møde
Forventningerne til topmødet har været enorme, selv om Kim Dae-jung og hans rådgivere har forsøgt at dæmpe forventningspresset ved at sige, at det vigtigste resultat allerede er opnået - at topmødet overhovedet finder sted.
Første del af det egentlige møde mellem Kim Dae-jung og Kim Jong-il varede i går kun 27 minutter, men flere forventes at finde sted i dag og i morgen.
I en tale senere i går under en middag i Pyongyang sagde Kim Dae-jung, at han på de kommende møder blandt andet vil foreslå en genåbning af transportforbindelserne mellem de to lande som første led i en langsigtet proces, der skal føre til tøbrud i et af verdens mest militariserede områder. Den Kolde Krig er reelt endnu ikke afsluttet på Korea-halvøen, hvor freden kun bygger på en spinkel våbenhvileaftale fra 1953.
"Når alle koreanere vil kunne rejse frit mellem de to dele, vil de være i stand til at arbejde sammen hen mod forsoning, samarbejde og i sidste ende genforening," sagde Kim Dae-jung ifølge nyhedsbureauet Reuters.
"Det er mit håb, at de 70 millioner koreanere vil blive befriet fra frygten for krig," tilføjede den sydkoreanske leder, der med sin såkaldte "solskinspolitik" - forsoning i stedet for konfrontation - tildeles en stor del af æren for, at nordkoreanerne er gået med til at holde et topmøde.

Erhvervsledere med
Selv om dagsordenen for møderne mellem de to koreanske ledere ikke er kendt, tyder alt på, at sydkoreanerne ønsker at diskutere emner, som kan fremme forbindelserne mellem de to parter.
Alene ved at se på den delegation, som følger Kim Dae-jung til Pyongyang, kan man få et indtryk af, hvad Sydko-rea ønsker at få ud af mødet: Blandt deltagerne er finansministeren, ministeren for genforening og ministeren for kultur og turisme, mens forsvarsministeren ikke er med i delegationen.
Det er til gengæld erhvervsledere fra nogle af Sydkoreas største virksomheder, chaebolerne, herunder Samsung og Hyundai-gruppen. Kim Dae-jung har på forhånd sagt, at han vil tilbyde Nordkorea hjælp til bl.a. at opbygge landets infrastruktur, og sydkoreanerne håber også på, at der vil blive åbnet for flere udenlandske, private investeringer i Nordkorea, der indtil nu har kørt et næsten lukket, planøkonomisk system.
På det seneste har sydkoreanske virksomheder dog fået begrænset adgang til Nordkorea, og Hyundai-gruppen er bl.a. i gang med at udvikle turisme i Nordkorea og har planer om yderligere investeringer.
I Sydkorea var forretningsmænd i går forsigtigt optimistiske over topmødet.
Sammenslutningen af sydkoreanske industrivirksomheder udtrykte håb om, at topmødet vil øge den gensidige tillid og det indbyrdes samarbejde.

Fakta -
Nordkorea
(Den Demokratiske Folkerepublik Korea)
*Areal: 120.538 km2
*Indbyggere: 23,3 mill
*Styre: kommunistisk, etpartistyre
*Statsleder: Kim Jong-il
*Væbnede styrker: 1,1 mill. i aktiv tjeneste, 4,7 mill. i reserven
*BNP pr. indb: 900 USD
*Import: 1,4 mia. USD
*Eksport: 0,9 mia. USD

Sydkorea
(Republikken Korea)
*Areal: 99.484 km2
*Indbyggere: 46,1 mill
*Styre: demokrati, præsident
*Statsleder: Kim Dae-Jung
*Væbnede styrker: 672.000 i aktiv tjeneste, 4,5 mill. i reserven
*BNP pr. indb: 13.590 USD
*Import: 93,3 mia. USD
*Eksport: 132,3 mia. USD

55 år med konflikter:
*1945: Deling af Korea efter Japans nederlag - det kommunistiske nord, og det ameriansk influerede syd.
*15. august 1948: Syngma Rhee vælges som præsident og Republikken Korea (Sydkorea) udråbes som republik.
*9. september 1948: Kim il-Sung udpeges som statsleder og Den Demokratiske Folkerepublik Korea udråbes.
*25. juni 1950: Koreakrigen begynder, da nordkoreanske styrker overskrider demarkationslinjen ved den 38. breddegrad.
*27. juli 1953: Våbenstilstandsafatele og dannelse af en demilitariseret zone (DMZ). De to lande forbliver teknisk set i krig.
*1954: Sydkorea indgår aftale med USA om forsvar af de fælles sikkerhedsinteresser
*Maj 1985: Nordkoreau underskriver atom-ikke-spredningsaftalen, men ændrer kurs i 1993.
*6. september 1990: Nordkorea anerkender den sydkoreanske regerings legitimitet.
*21. september 1991: De to korea'er optages i FN.
*1992: Kim Young Sam vælges som Sydkoreas præsident, den første uden militær baggrund i 31 år.
*8. juli 1994: Kim Jong-il overtager ledelsen af Nordkorea efter sin far, Kim il-Sungs, død.
*1995-97: Oversvømmelser i Nordkorea efterfølges af tørke og hungersnøde.
*18. december 1997: Den tidligere dissident Kim Dae-Jung vælges som Sydkoreas præsident. I Nordkorea er Kim Jong-il foriden blevet udpeget som kommunistpartiets leder.
*13. juni 2000: De to koreaers statsledere mødes for første gang siden 1945

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu