Læsetid: 3 min.

'Ingen blodig jordkamp i Sydafrika'

8. juni 2000

De sorte udgør 76 procent af befolkningen i Sydafrika, men de ejer kun 14 procent af jorden. Den skæve fordeling får ikke præsidenten til at frygte zimbabwiske tilstande

Seks år efter det første frie valg i Sydafrika sidder mindretallet af hvide stadigvæk på en stor del af flæsket i Sydafrika i form af f.eks. landbrugsjord, miner og industrier. Kun en procent af landbrugsjorden er blevet omfordelt efter apartheidstyrets fald, men det langsomme tempo får ikke præsident Thabo Mbeki til at frygte mord og farmbesættelser som i nabolandet Zimbabwe.
"I Sydafrika er der i forhold til Zimbabwe langt flere job inden for industri og minedrift, og det formindsker presset for jordreformer," sagde den sydafrikanske præsident på et pressemøde i København i går.
"Men regeringen er inde i en proces med redistribution af jord, og vi har fået tilkendegivelser fra de hvide farmere om, at de er parat til at diskutere spørgsmålet," sagde Thabo Mbeki og fortsatte:
"Hvad der sker i Zimbabwe påvirker ikke jordreform-processen i Sydafrika. Det er ikke nogen smitsom sygdom."

Mbeki sidder i saksen
Helt sådan er det ikke, hvis man spørger andre kilder. Formanden for Sydafrika Kontakt, Morten Nielsen, siger:
"Når de hvide farmere vil gå i dialog med regeringen, er det selvfølgelig fordi, de ser, hvad der ske i Zimbabwe. Det interessante i denne forbindelse er, at ANC (regeringspartiet, red.) faktisk støtter Mugabes drastiske planer i Zimbabwe uden selv at gøre særlig meget ved problemet i Sydafrika."
Nogle analytikere mener, at da Mandela kom til magten i 1994 var der en sådan begejstring, at præsidenten kunne have tvangsekproprieret hvide farme uden særlig kompensation.
Det ville have ført til protester fra USA og EU, men ikke værre end Sydafrika stadig ville have en høj stjerne i udlandet.
"I dag sidder Mbeki i saksen, fordi det er politisk umuligt at rokke ved den private ejendomsret. Og med de få penge, staten har til rådighed, kan regeringen ikke gennemføre jordreformerne særlig hurtigt," siger Morten Nielsen.
Han mener ligesom Mbeki, at der ikke vil blive jordbesættelser og vold i Sydafrika på linje med, hvad der sker i Zimbabwe.
"Der er ganske vist nogle radikale grupper, som helst ser de hvide jaget ud i Det Indiske Ocean, så vi vil måske se nogle få farmbesættelser. Men i modsætning til Zimbabwe vil myndighederne ikke se gennem fingre med det," siger Morten Nielsen.

Er vi fordømte?
Lederen af programmet for landbrugsstudier på Universitetet i Western Cape, Ben Cousins, beskriver i et indlæg i den sydafrikanske avis Daily Mail & Guardian den meget langsomme jordreformproces i Sydafrika.
Han hæfter sig ved, at regeringen i stedet for at satse på den tredjedel af befolkningen, som udgøres af fattige sorte på landet, nu vil satse på sorte, der har mod og evne til at drive store, kommercielle farme. Afsluttende skriver han:
"Er vi fordømt til fattigdom på landet og sandsynlige landinvasioner her - eller anerkender vi den alarm, som Zimbabwe udgør for os i Sydafrika?"
Ifølge den sydafrikanske præsidents svar i går og det faktum, at landbrugsministeriet i Sydafrika, som står for omfordelingen af jorden, kun sidder på 0,4 procent af nationalbudgettet, så kommer de fattige sorte på landet til at vente meget længe på at blive jordejere.

FAKTA
Fortsat dansk bistand til Sydafrika
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen oplyste i går, at den danske overgangsbistand til Sydafrika, bliver mere end en overgang. Hidtil har Danida regnet med, at den skulle afsluttes i år 2002, men nu er der ifølge statsministeren ikke længere noget fast afslutningstidspunkt.
Den danske bistand er i størrelsesordenen 30-50 mio. kr. om året, og den går blandt andet til samarbejde mellem danske og sydafrikanske virksomheder samt fremme af menneskerettigheder. Bistanden blev evalueret i 1998 og fik gode anmærkninger. Den blev omtalt som både innovativ og trendsættende. hai

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu