Læsetid: 2 min.

Irriterende læsning om vigtigt emne

21. juni 2000

Overvågningssamfundet er over os, argumenterer en ny debatbog

Ny bog
I USA findes der områder, hvor stort set alle sorte mænd sidder i fængsel. I staten Californien har man indført en populær lovgivning ved navn "three strikes and you are out," der sikrer, at ingen begår forbrydelser mere end tre gange uden at blive sendt i fængsel på livstid. I mange tilfælde er de, der er dømt på denne lov, småforbrydere.
Samtidig er fængselsindustrien en af de hurtigst voksende industrier i USA, men supersikre isolationsfængsler som standard. Samtidig lukker de velbjergede sig inde i såkaldte "Gated Communities" med pigtråd og vagtværn alle vegne.
I Rusland står det - om muligt - værre til. Her pakkes de dømte væk i bunker, ofte med tre til fire mand om hver fængselsseng, så man er nødsaget til at sove på skift.
Denne ondskabsfulde udvikling er emnet for en ny debatbog, der er udkommet i Genmæle-serien fra forlaget Klim. Men udover at beskrive det stigende antal fængslinger, forsøger forfatteren Joachim Wrang også at fremstille denne udvikling som en del af et overvågningssamfunds, som vi - hævder forfatteren
- er på vej ind i.
Det er meget ærgerligt, at en bog som Cellen og øjet - om overvågning, forbrydelse og straf er endt som den er. Emnet er ikke alene skræmmende, men også såre centralt i et samfund, hvor retspolitiske stramninger er hverdagskost.
Men bogen lider af to store problemer.
For det første minder den i alt for udpræget grad om en universitetsopgave. Den relevante litteratur fra de seneste 20 år præsenteres en efter en, alle med udgangspunkt i den franske sociolog Michel Foucaults (fremragende) værk om fængslet Overvågning og straf. Men bogen løfter sig ikke fra en universitetsopgave i den bedre ende.

Polemisk sprogbrug
Det, der kunne have løftet bogen, var dens debatkarakter. Men Joachim Wrang bliver i sin iver for at forklare læserne om fængsler og overvågning så voldsom og polemisk i sit sprogbrug, at det bliver irriterende læsning. Man kan som læser udmærket tage stilling til de uhyrligheder forfatteren lægger frem, uden hujende tilråb. Vi lever - i følge Joachim Wrang - i et "forrået og voldsaccepterende samfund," alle former for indhegninger skaber "mere angst, utryghed og frustrationer" og er "direkte menneskefjendsk."
Joachim Wrang er ude i et godt ærinde, men overspiller sin polemiseren i en sådan grad, at det ender med ikke at være til at holde ud at læse.
Der kan ikke skrives nok om hvor vanvittigt, vi kan ende med at indrette vores samfund. Og det kan ikke diskuteres nok, hvor vigtigt det er at være på vagt overfor en opinion, der til stadighed udvider grænserne for, hvad der er kriminelt i vores samfund. Men lige netop denne bog skulle nok være arbejdet bedre igennem af forlag og forfatter, så man kunne have luget ud i digressionerne.

*Joachim Wrang. Cellen og Øjet - om overvågning, forbrydelse og straf. Forlaget Klim 119 sider. 115 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her