Læsetid: 2 min.

Ja til halv helhedsplan for Vollsmose

21. juni 2000

Vollsmose-plan tager ikke hul på de væsentligste problemer, og det er stadig usikkert, hvor mange penge politikerne vil bruge

Så sker det endelig. I aften vedtager Odense Byråd den længe ventede helhedsplan for Vollsmose, der med en indsats for at ændre beboersammensætningen og bygningsanvendelsen og ved en forstærket social indsats skal gøre området til et "velfungerende bolig-, erhvervs-, og fritidsområde."
Men beboerne i Vollsmose skal ikke glæde sig for tidligt. Planen, der ventes vedtaget i det, som socialdemokraten Søren Thorsager kalder "en festforestilling af enighed" tager nemlig ikke fat på to af de helt væsentlige problemer, som konsulentformaet COWI Consult påpegede i den 1,2 millioner kroner dyre helhedsrapport, der blev afleveret til byrådet i februar, og som ligger til grund for helhedsplanen.

Beskæftigelsesindsats
COWI-rapporten foreslog, at man, for at løse behovet for arbejdspladser i området, dels gør det muligt at etablere butikker og servicevirksomheder i området og dels etablerer eller flytter uddannelsesinstitutioner og offentlige arbejdspladser til området. Men det er der ikke blevet noget af i den nye plan.
I den handler beskæftigelsesindsatsen primært om at få flere af Vollsmoses ledige beboere i aktivering og andre former for støttede job i og udenfor området.
COWI-rapporten slog også fast, at Odense kommunes hidtidige indsats har været præget af manglende evne til at koordinere indsatser på tværs af forvaltningerne og til at tænke utraditionelt og foreslog derfor, at der etableres et minrådhus i bydelen á la bydelsrådene i København.
Det er blevet til et forslag om, at der oprettes et Vollsmosesekretariat, ledet af en sekretariatschef uden særlig kompetence, med reference til stadsdirektøren.

Lavt gærde
Netop disse mangler fik i sidste uge de almenyttige boligselskaber i Vollsmose til at udtrykke skepsis overfor planen og beskylde politikerne for at springe over, hvor gærdet er lavest.
Det er også det, der falder venstrefløjen i Odense byråd i øjnene: "Vores største betænkelighed er, at man ikke laver en særskilt forvaltning derude, men bruger syv millioner kroner på et sekretariat. Det, tror vi, vil fortsætte problemstilingerne med kommunikationen forvaltningerne imellem," siger Enhedslistens Per Berga Rasmussen, der også mener, planen mangler en erhvervspolitik.
"Men alt andet lige er det første gang, at der bliver gjort noget alvorligt ved Vollsmose," forklarer Per Berga sin støtte til planen.
Socialdemokraten Søren Thorsager er derimod begejstret.
"Planen er konkret og realistisk og en god køreplan," siger han om de 45 forslag, der strækker sig fra etableringen af et kulturhus til klipning af hække over etableringen af et lokalråd og forstærket førskole-indsats.
Han forstår kritikken men "mener ikke den er så alvorlig, at vi skal starte forfra." Også venstre og de konservative ventes at stemme for planen, som den er.
Men hvor mange af de konkrete punkter i den store
Vollsmoseplan, der bliver til noget, afhænger af de kommende budgetforhandlinger.
Planen lægger op til, at der skal bruges 160 millioner over 10 år, hvoraf den største del (120 millioner) skal komme fra statslige og EU-puljer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her