Læsetid: 2 min.

K'NYT

16. juni 2000

Smil til fotografen
*Drabelige og dystre dokumentarfotografier pryder det seneste nummer af Hvedekorn. De er alle taget af portrætfotografen Charles Van Schaik, der boede og arbejde i den lille by Black River Falls i Wisconsin i slutningen af det 19. århundrede. Efter hans død blev der fundet 20.000 glaspladenegativer i hans kælder. Deriblandt dette billede af fire læger, der står smilende rundt om liget af landmanden Henry Johnson, der brændte sig selv til døde, iført sit søndagstøj. Til billederne er der tekster fra byens avis.

Priser i Portugal
*Zentropas og Katrine Wiedemanns Morten Korch-filmatisering Fruen på Hamre vandt lørdag den 10. juni to priser på den portugisiske Troia Filmfestival. Filmen deltog i festivalens hovedkonkurrence, hvor den blev belønnet for bedste kvindelige skuespil og bedste fotografering. De to priser blev modtaget af Edderkoppens instruktør Ole Christian Madsen, der havde sin
spillefilm Pizza King med i et konkurrence-program bestående af debutspillefilm. På festivalen blev der foruden de to danske film, som deltog i konkurrenceprogrammerne, vist en serie med elleve danske film, hvor bl.a. de tre første Dogme-film indgik.

Kulturpulje til amatører
*De frivillige kulturforeninger får bedre mulighed for at finansiere deres projekter. Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) har givet fire millioner kroner til Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS) til udvikling af aktiviteter inden for amatørkulturen og den folkelige kultur.
AKKS skal fordele pengene mellem projekter, der "videreudvikler dansk tradition for selvforvaltede, lokale kulturaktiviteter i en tid fuld af forandring." De fire millioner kroner skal bruges i løbet af 2000-2001, og første ansøgningsrunde er 1. september i år. AKKS vil særligt fokusere på genreoverskridende kunst- og kulturaktiviteter i boligområder med en høj befolkningsandel af indvandrere og flygtninge, helst i forbindelse med igangværende kvartersløft-projekter eller lignende.

En digters palet
*På Silkeborg Kunstmuseum åbner i morgen udstillingen "Slange, jaguar og kaktus - en digters billeder" med værker af Gustaf Munch-Petersen. Titlen hentyder bl.a. til de mange symboler, digteren benyttede sig af i sine malerier. Han var fascineret af det oprindelige menneske, af afrikanske stammefolk og amerikanske indianere og deres symbolsprog. Men også symboler fra Gustaf Munch-Petersens egen underbevidsthed dukker op i malerierne. Han hørte med i kunstnergruppen Linien, hvor også Ejler Bille og Richard Mortensen var med, og han var tydeligt inspireret af deres eksperimenter med surrealismen. Udstillingen kan ses frem til
27. august.

Herregårds-guide
*For dem, der kan lide ridderromaner, eventyr om smukke prinsesser og legender om lensgrevers liv, har Århus Amt netop udgivet en guide, der kan føre rundt, hvor fortidens dramaer fandt sted. Amtet har samlet oplysninger om 62 østjyske herregårde i en bog, der er illustreret med akvareller af to russiske kunstnere. Akvarellerne kan fra på søndag og frem til 2. juli ses på Clausholm Slot ved Hadsten.

Musik og drama med mere
*Hvad er det, der gør opera til mere end summen af musikken og dramaet? Det spørgsmål kredses der om på et seminar om musikdramaturgi på Musikvidenskabeligt Institut i dag og i morgen fra kl. 10-13.30.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her