Læsetid: 2 min.

Lad dog barnet!

26. juni 2000

En ny bog leverer inspirationsmateriale til billedkunstundervisningen
i skolerne

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Børn og kunst 3
Stadig flere professionelle kunstformidlere har indset, hvor vigtigt det er at lade børn gå på opdagelse i billedkunsten. Både som betragtere og som udøvere.
I disse år optrapper museerne således aktiviteterne for børn, hvilket på den ene side er glædeligt, og på den anden side er problematisk, fordi meningen med et museumsbesøg primært må være en fællesoplevelse mellem generationerne omkring den Store Kunst snarere end at lege med Lego i et separat børnerum.
Men altså, når Statens Museum for Kunst tilbyder børn at arbejde med opgaver i centralperspektivet, eller når Mobilen på Loui
siana giver børn og barnlige sjæle adgang til silketryksteknik à la Warhol, så er det helt i orden, fordi det udvider kunstoplevelsen og forbinder det æstetiske med det praktiske, således at der bygges bro mellem oplevelse og erfaring.

Fingrene ned i det
I en bog med titlen Kunst for børn leveres helt konkrete opgaver i billedkunst. Opgaverne udmærker sig ved, at det er nemt at nå et godt resultat. Også børn, der ikke anser sig selv for at have talent, kan med opgaverne opnå gode resultater. Og man kan også bruge bogen på regnvejrsdage i sommerhuset.
F.eks. kan man lave marmorering på en ganske enkel måde: Teknikken går ud på at overføre flydende farver til papir. Først kommer man lidt farve i en marmoreringsbakke, f.eks. en kattebakke. Så rører man rundt i farverne, så der opstår mønstre. Derefter lægger man et stykke papir på de flydende farver og løfter det op igen. Marmorering er smukt som kant til et brev, som forside til en opgave eller som festtelegram.
Man kan også i en håndevending lave et såkaldt pustemaleri, hvor man bruger tynd farve, f.eks. frugtfarve, sugerør og papir. Man drypper farveklatter ud på papiret og puster på farven gennem sugerøret. Spændende mønstre og farvesammensætninger opstår herved.

*Heather Whelan: Kunst for børn. Oversat fra engelsk af René Bühlmann.
198 s., 96 farveill. 198 kr. Krogs Forlag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her