Læsetid: 3 min.

Lægekritik af ecstasy-kampagne

21. juni 2000

De unge går efter tilfredsstillelse her og nu, og er ligeglade med advarsler, mener afdelingslæge på misbrugscenter

Discjockeyer, Sundhedsstyrelsen, tv-stationer, magasinpressen, reklamebureauer og flere aviser, herunder Information, går fra den 24. juni til slutningen af august sammen om en storstilet kampagne til over 10 millioner kroner mod unges brug af ecstacy.
Ecstasy er for nemt at få fat i, det er billigt at købe, og bivirkningerne viser sig sent, mener initiativtagerne, DDJO, Danish DeeJay Organization, interesseorganisation for danske discjockeyer, og Reklametjenesten. Derfor har ecstasy vundet stor udbredelse - blandt unge fra forstæderne, i de mindre byer og i provinsen.
Det er disse unge, kampagnen vil have til at skal forstå, at ecstacy ikke bare er en uskyldig imiteret lykkepille, men et vanedannende narkotikum.
Diskotekernes dj's er de 'autoriteter', der er nærmest på misbrugerne, ræsonnerer DDJO, og derfor har disse en fremskudt plads i kampagnen.
"Vores indgang til de unge skal være anderledes. Vi vil ikke løfte pegefingeren eller se dem dybt i øjnene. Og vi vil hverken love for meget eller for lidt," siger Jan Olsen,
DDJO's pressekoordinator.

Spildt på Balle-Lars
"Sådan en kampagne har ikke en fis at sige", erklærer Jacques Gauguin, afdelingslæge på Vestsjællands Amts Misbrugscenter til Information: "Jeg tror, det er spildte guds ord på Balle-Lars!"
Vestsjællands Amts Misbrugscenter har en forebyggende afdeling, "der prøver at forstå, hvad der foregår," siger Jacques Gauguin. Og han opfatter brugen af ecstasy blandt ungdommen som et led i en kulturel trend imod umiddelbar driftstilfredsstillelse.
"At arbejde målbevidst gennem lang tid for at udrette noget, sådan som vi blev opdraget til, siger ikke de unge noget," fastslår han.
"De har opdaget en lang række stoffer, der stimulerer nucleus accumbens, også kaldet 'hjernens belønningsområde'. Det giver en umiddelbar ro, følelse af driftstilfredsstillelse, lykke og afklaring, så længe stoffet virker, og de unge har tænkt sig at gå efter den direkte driftstilfredsstillelse. Det skal være her og nu!"
Jacques Gauguin afviser, at ecstasy-brug skulle være et problem, der kun vedrører mindre dele af ungdommen. En nylig undersøgelse viste, at 50-80 procent af de unge havde stoffer i urinen på en tilfældig diskoteksaften.
Skal der gøres noget ved de unges misbrugsproblemer, må man ændre hele kulturen omkring børneopdragelse og børnepasning, mener Gauguin.
"Før børn kommer til at opleve sig som del af det større samfund, kan problemet ikke løses. I det moderne samfund lever børn i lukkede, pædagogiske rum, hvor der udvikles en særlig børnekultur, som ikke nødvendigvis er i samklang med samfundet. Og så nytter det ikke noget at forvente, at de unge skal blive velsocialiserede på fem minutter, når de forlader skolen."
"Vi oplever, at de unge har stor længsel og lyst til at være en del af samfundet, men de kender det ikke og ved ikke, hvordan man gør," siger Jacques Gauguin.
Jens Martin Hansen, leder af Nordjyllands misbrugsorganisation, Foldbjergcenteret, supplerer sin kollega ved at ytre betænkelighed ved at indføre alternative metoder til at kontrollere de unges misbrug, som dem, der eksempelvis anvendes i Holland og England - den såkaldte damagecontrol. Det betyder, at man erkender, at de unge er på stoffer, og at klubberne eller rave-arrangørerne derfor indsætter specialpersonale til at holde øje med, at de unge ikke tager for meget, dehydrerer eller falder bevidstløse om af udmattelse.
"Den form for metoder er en dårlig idé," siger han til Ritzaus Bureau:
"For det ville være det samme som at sige, at det er i orden at tage stofferne, bare du gør det på den rigtige måde. Og sådan er virkeligheden jo ikke. Det er farligt at tage ecstasy. Og det bedste ville være, hvis man kunne få de unge til at forstå, at det, ecstasy tilbyder, er et pseudoliv - en illusion. Og at man kan gå hen og dø af det."

Fakta - Bred støtte til kampagne
Kampagnen, der får økonomisk støtte fra Sundhedsstyrelsen, har fået bred opbakning. TV2, TV3, MTV og TVDK står sammen med Ekstra Bladet, Børsen, Jyllands-Posten, Politiken, Aktuelt og Information bag projektet. Roskilde Festival og Real Danmark, Jubii og BG Bank, Euroman og Eurowoman, A-Post og RMB biografer, tidsskrifterne Markedsføring, Vi Unge, Tjeck, Copy Girl Magazine, Blender, Gaffa, GK Kalenderen og DJ & Dance danner sammen med Go Card, Main Card, Newbie Card, Tjeck Card og Film Card fundament. AFA og More Group er blandt sponsorerne. og
Kreab/KS Consult A-S tager ansvar for strategisk og taktisk
kommunikation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her