Læsetid: 1 min.

Lille Istanbul

27. juni 2000

Tørklæder og push up-BH ved Kottbusser Tor

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Kreuzberg 2
På bare 15 minutter kører undergrundsbanen U1 fra det fashionable, vestlige Berlin ind i en helt anden verden. Overrumplingen er total. Pludselig står man i 'Lille Istanbul', det største tyrkiske samfund uden for Tyrkiet.
Larmende, tæt, beskidt og levende.
Nær stationen Kottbusser Tor ligger det tyrkiske marked og den frygtelige misforståelse kaldet NKZ - Das Neue Kreuzberger Zentrum - en ti etager høj bygning, som byplanlæggerne klemte ind i Kreuzberg i 70'erne.
Da NKZ blev opført, var den tænkt som et ægte bydelscentrum med et mix af boliger og butikker. Men udviklingen tog en anden retning, og i dag står halvdelen af forretningerne tomme. Affaldet flyder i krogene, de snævre trapper og mørke passager indbyder i forvejen ikke til at gå på opdagelse i komplekset.
En af de største forretninger er overtaget af det muslimske samfund, som har klistret vinduerne til og indrettet en moske i NKZ-slummen.
I gaderne rundt om Kottbusser Tor lader tredje-generations indvandrerne bilradioerne drøne med tyrkisk musik, mens fædrene slubrer te i deres tilrøgede klubber.
Sælger sidste skrig
Lille Istanbul lever næsten løsrevet fra Tyskland. Man behøver slet ikke at kunne tysk for at leve her. Skiltene i Aldi er på tyrkisk, bankerne er tyrkisk ejede og modebutikkerne sælger sidste skrig i tørklæder.
På broen over Landwehr-kanalen er der privat brugtbil-marked - på en heldig dag behøver man
ikke mere end 1.000 D-mark, før man er nogenlunde kørende. Og på fortovet øver den næste generation sig i handelsfaget; Børnene breder et tæppe ud og sætter deres gamle legetøj til salg.
De tyrkiske drenge kommunikerer let og ubesværet på en art pidgen-tysk, hvor tyrkiske og tyske brokker er strøet mellem hinanden, mens pigerne har taget det bedste fra begge kulturer - muslimske tørklæde og en tysk push up-BH.

*Serien fortsætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her