Læsetid: 2 min.

Lille stor plage

21. juni 2000

Malariamyggen plager Israel - nu starter en bakteriologisk krig

FOMAT - SOMMERTILLÆG

TEL AVIV - Ingen sommer uden myggeplage! Det kender man også til i Israel, men her, som det er tilfældet mange andre steder på kloden, nøjes insekterne ikke med at efterlade kløende myggestik på arme og ben; malaria er en af de ting, myggen også kan have med sig.
Der blev slået alarm, da folk fra den lille sydisraelske by Yeroham dette forår blev indlagt med malaria. De havde alle været på tur ved en sø i omegnen, og det viste sig at en læk fra byens kloaknet havde omdannet søen til hjem for malariamyg. Tidligere løste Israel malariaproblemet ved at dræne vådområder, og senere hen sprøjte med DDT. Det hårdtslående sprøjtemiddels ødelæggende virkninger kender man alt for godt, og eftersom søen ved Yeroham var kunstigt anlagt midt i ørkenen, kom det heller ikke på tale at dræne den igen.

Med ondt skal ondt...
I stedet er den israelske forsker Yoel Margalith gået i krig mod myggene. Han har fundet en udvej, som allerede har bevist sit værd flere andre steder på kloden. I Tyskland anvendes udelukkende Margaliths myggedræber, som hedder Bti.
Det vil også være Bti, som udgør det tunge skyts når israelere, palæstinensere og jordanere om kort tid går erklærer myggene betingelsesløs krig.
Bt står for Bacillus thuringiensis, og er navnet på en bakterie, som dræber insektlarver. Men den går udelukkende på landjordens insekter, hvorimod Margaliths variant lever og arbejder i vand. Han fandt den i et vandhul i ørkenen, hvilket forklarer tilføjelsen israelensis.
"Bakterien producerer et giftstof, som når myggelarven indtager det, bringer dens indre dele i opløsning, og efter 20 minutter dør den," forklarer Yoel Margalith.
Skønt malaria mange steder har været under kontrol i lang tid, er sygdommen kommet stærkt igen i de sidste ti år, og det bliver værre år for år. De seneste tal fra WHO siger, at 300 millioner mennesker får sygdommen hvert år, hvilket er tre gange så mange som for 20 år siden.
Der findes 3.500 myggearter. Af disse er 150 arter bærere af malaria og andre sygdomme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her