Læsetid: 2 min.

Litteraturen i virkeligheden

24. juni 2000

Vi låner også bøger om sommeren, men alligevel bliver der lidt ekstra tid til at forarges over Bukhdal bag skranken

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sommerbibliotek
Der er godt med kunder på biblioteket, også om sommeren. For selvom vi lever i selveste 'Foregangslandet', hvad social velfærd og sådan angår, er der alligevel en hel del mennesker, der kun har råd til at holde hjemmeferie.
Der er også nogle, der måske nok har råd til at rejse, men som er så røvtrætte af charterbranchen og af det danske sommerland, hvor en stenhård fransk hotdog koster fireogtyve kroner, at de hellere vil blive hjemme. Og når man alligevel holder fri, og det sikkert også bliver regnvejr, kan man jo lige så godt gå på biblioteket.
Men strømmen af lånere er dog ikke så tæt, at man ikke også har tid til at læse en smule avis bag skranken. Nu f.eks. ham der Lars Bukdahl i Weekendavisen, han er meget skæg. Man er ikke i tvivl om, at hans kærlighed til litteraturen er stor og oprigtig. Men heller ikke om, at han nok faldt i den store gryde med den stærke bryg af udkogt mosemodernisme som barn.
Derfor kan man næppe bebrejde ham, at han farer rundt som en skoldet skid og ser spøgelser ved højlys dag, bare fordi en række yngre forfattere er begyndt at skrive om virkeligheden. Uha, uha, gyser Bukdahl. Og hæver advarende fingeren mod noget, han kalder sr-litteraturen. Det lyder ganske vist dejligt småfrækt, men det betyder såmænd bare socialrealisme. Det er jo også slemt nok - selvom det altså desværre ikke er sjofelt.
Det er forfattere som Jesper Wung Sung, David Læby og andre, der bekymrer. Den virkelighed, de skriver om, er ikke bare modbydeligt virkelig, den er også kedelig, synes Bukdahl. Jeg burde egentlig udvikle et interessant modsynspunkt, for jeg er bestemt ikke enig med 'Slagteren fra Pilestræde', som Bukdahl også kaldes.
Men tiden tillader det desværre ikke, for der står en ung fyr med et stort hår og et gennemtrængende blik. Der er ikke noget at tage fejl af: han vil betjenes! Han efterlyser med høj og klar røst en bog, der hedder Snotforkølet i Sofus City.
Hvorfor har I den ikke på hylderne? spørger han vredt.
Jeg beklager. Og herefter henviser jeg ham venligt, men også bestemt til nærmeste apotek.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu