Læsetid: 3 min.

Livtag med verden

6. juni 2000

Børn behøver ikke at lære at lave tegnefilm. Det er noget, de kan

Animation
En af filmene viser en fisk, der hopper op og falder i søvn i en hængekøje på en øde ø. I en anden film står solen op, samtidig med, at en bold flyver op i luften. Sol og bold svæver på himlen, og synker i havet side om side.
En tredie viser en uheldig kartoffel, der bliver angrebet med kniv og gaffel. Den skriger, besvimer og omkommer ynkeligt.
Der sker meget på de små film: En dinosaur forvandler sig til en fugl - en udviklingshistorie på millioner af år afviklet på få sekunder. En lillebitte flyvemaskine rammer et sylespidst bjerg og styrter lodret i dybet. En blomst afslører sig som en kødædende plante - som så bliver ædt af en drage. Død og destruktion er de foretrukne temaer. Men der er også et fredsommeligt stort E, der vender sig, drejer sig, forvandler sig og eksperimenterer med sig selv - uden påviselig grund.
Det hele illustreres med de lyde, børn selv kan frembringe - og drive pædagoger til vanvid med. 'Krawpph', siger det, da en drage bider ben og arme af en ridder. 'Plask' siger en lille pigestemme. 'Plask! Plask', da en fisk hopper op af vandet og ned igen.
Det er børn i alderen syv til ni år, der har lavet de små dramaer - i første omgang på huskeblokke, hvor siderne kan flippe i flyvende fart, bare med hjælp af en tommelfinger. Så man kan se at de fugle, man har tegnet, kan baske med vingerne, at mænd med tændstikben kan hoppe, løbe, fange fisk eller falde døde om.

Huskeblokke
Det var Lars Henningsen, der købte huskeblokkene til børnene, da han var pædagog ved Skolefritidsordningen i Risskov. Det er også ham, der har sørget for, at de små animationer er blevet til rigtige film, optaget med kamera og klippet sammen med levende billeder af de børn, der har skabt dem. Det er der kommet en lille videoproduktion ud af. Fisken i Hængekøjen hedder den.
Lars Henningsen er tegner og dokumentarist, med en fortid som lærer og pædagog. I øjeblikket er han tilknyttet et forskningprojekt, 'Børns Fortællekultur' ved Syddansk Universitet, Odense.
"Fisken i hængekøjen er et udtryk for de fortællinger, de lege, der cirkulerer blandt børnene. Og som ofte bliver overset - eller ugleset," siger han.
"Men hvordan skulle jeg kunne lære børn at lave tegnefilm," spørger han. "Sagen er, at det skulle jeg ikke. Jeg skulle ikke lære dem noget. De kunne selv. Filmene blev til i en malstrøm af viden, fra de store til de små, fra fjernsyn, fra tegnefilm, fra populærkulturen - alle vegne fra. Det er en strøm af fortællinger, der fletter sig ind og ud af hinanden. Historier, der må fortælles - tit i opposition til 'børnekulturen' , som er noget helt andet end børns legekultur. Børnekulturen består af opdragende projekter, sat i værk af gode mennesker og venlige institutioner," siger Lars Henningsen, der med sin film har villet lave en stikprøve i det bundløse hav, som børns fortællekultur er. Han ville se, om der var liv. Det var der. Masser af liv.

Jo værre - jo bedre
Filmene på huskeblokkene blev skabt i foråret sidste år ved et legebord i skyggen af et stort træ med smalle blade. Der behøvedes ingen højteknologi. ingen forlængerledninger i den proces.
"Jeg er fascineret af det, der bliver skabt blandt børn i sandkassealderen," siger Lars Henningsen.
At det tit er frygtelige historier, de fortæller, bekymrer ham ikke: "Børn kan godt lide kraftige fortællinger af den type, populærkulturen er fuld af: Jo værre - jo bedre! En historie skal have en solid pointe, den skal have modsætninger. Børn er ikke særligt interesserede i idyl. Deres lege er ikke kultur til behag. Det er livtag med verden. Det er historier, der reagerer mod de voksnes institutioner, snusfornuft - og til deres holdninger om, hvad der er godt for børn."
Der er ressourcer og kvalitet i de fortællinger, børn har på hjerte. Det er de voksne slemme til at glemme, mener Lars Henningsen. Derfor er han glad for, at han en dag for et års tid siden gik hen og købte en stak huskeblokke til 50 kroner. For at lege med børnene. Og for at hjælpe de voksne med at huske, hvor stor en indsigt de små har, og hvor godt de fortæller om den.

*Fisken i Hængekøjen varer 10 minutter. Den er udgivet på Husets Forlag med støtte fra bl.a. Århus Filmværksted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her