Læsetid: 4 min.

'Vi har lov at vise dem, hvad Danmark bygger på`'

26. juni 2000

I Brande Byråd er det ikke de tre tidligere fremskridtsfolk, der er hinduernes hovedmodstandere. Det er Kristeligt Folkeparti

Hinduer på heden
"Brande har de sidste 900 år bygget på kristendom. Det mener jeg fortsat, Brande skal gøre."
Kristeligt Folkepartis byrådsmedlem i Brande, Bo Sand Kristensen, tager - som han siger - "de ideologiske briller på", da de 13 mænd og to kvinder i Brande Byråd en tirsdag i juni 2000 behandler forslaget om at lade udarbejde et lokalplanforslag for ejendommen Vejlevej 114 i Brande.
Den slidte, stråtækte landbrugsejendom med de 18 tønder land, der ligger to kilometer uden for bygrænsen op ad den befærdede hovedvej 18 mellem Vejle og Herning, kunne blive løsningen på konflikten om hindutemplet på Engtoften et par kilometer derfra.
Hinduerne er - efter at kommunens tekniske udvalg har nedlagt forbud mod deres årlige ceremoni for gudinden Abirami - indstillet på at finde et andet sted at være, hvor de ikke generer naboerne. Derfor fik de kig på Vejlevej-ejendommen, som er til salg.

Faste rammer
En lokalplan vil lægge benyttelsen af ejendommen i faste rammer og forhindre, at hinduerne skal søge om enkelttilladelser, hver gang de vil gennemføre et arrangement. Men ideen om at give hinduerne en lokalplans anerkendelse er kontroversiel i Brande, der domineres af talrige kristne trossamfund. Blandt de mest markante er Troens Ord, der blandt sine medlemmer tæller Bo Sand Kristensen. Troens Ord er en udbrydergruppe fra Pinsekirken.
Både i Teknisk Udvalg og i Økonomiudvalget har medlemmer taget forbehold eller stemt imod ideen om en lokalplan for et hindutempel på Vejlevej 114.
Den konservative tømrermester Børge Lindy Jacobsen var den mand, der i 1995 solgte hinduerne den ejendom på Engtoften, hvor Teknisk Udvalg har besluttet, at de ikke kan gennemføre deres årlige ceremoni og køre gudinden Abirami rundt om templet på den fem meter høje tempelvogn til lyden af musik fra trommer og blæseinstrumenter.
Børge Jacobsen erklærede sig inhabil, da udvalget nedlagde sit forbud mod ceremonien på Engtoften i oktober 1999. Men nu hvor sagen drejer sig om lokalplanen for Vejlevej 114, er det ham, der lægger sagen frem for byrådet. Han bruger udtrykket "herboende hinduer" om menigheden:
"Egentlig er der tale om Brande-borgere - nogle mennesker, der har boet her faktisk i en del år," siger Børge Jacobsen i sin fremlæggelse.

Mange gæster
Det får Bo Sand Kristensen til at læne sig frem i stolen:
"Vi har jo et sted, hvor de herboende hinduer kan være," siger han og hentyder til ejendommen på Engtoften.
"Men jeg tror også, at planen med stedet er, at man kan have gæster. Måske mange gæster," advarer Bo Sand Kristensen.
"Vi må spørge: Hvad er hinduisme? Hvad er kristendom? Hvad er det, Brande bygger på? Hvad er det, Brande i fremtiden skal bygge på?"
Både de fem Venstre-folk og den tre mand store gruppe, der ved valget i 1997 blev valgt for Fremskridtspartiet (men siden har forladt partiet) er delte i spørgsmålet, om det er en god ide at vise hinduerne den imødekommenhed at lade dem udarbejde et lokalplanforslag. Men ingen er så markante som Bo Sand Kristensen fra Kristeligt Folkepartis enmandsgruppe i byrådet.
Kort inden punktet om et lokalplanforslag for Vejlevej 114 har byrådet endeligt vedtaget en lokalplan for området omkring den tidligere restaurant på Højmarksvej i det nordlige Brande, hvor Troens Ord har samlingssted. Bo Sand Kristensen har kun tøvende støttet lokalplanen, fordi den ikke giver Troens Ord tilstrækkeligt vide rammer for udfoldelse.

Forskel
Efter byrådsmødet siger Bo Sand Kristensen til Information, at han klart ville se mere positivt på sagen, hvis det var en kristen gruppering der ville lave udadvendte aktiviteter, der i lydniveau og parkeringsproblemer kunne sammenlignes med hinduernes årlige ceremoni omkring templet:
"Ja. Det er min pointe. For mig er der forskel på kristendom og de andre religioner. For mig er det hele ikke bare en stor gryde," siger Bo Sand Kristensen.
- Så det danske samfund, herunder Brande, skal styres ud fra religiøse forskrifter?
"Hvad der vel ikke er så overraskende, da det er blevet det i snart 1.000 år. Vi kan ikke bare sige, at alt er lige godt. Jeg tror, at alle mennesker har nogle holdninger til, at nogle værdier betyder mere end andre. Men det har ikke noget at gøre med, at man ikke har respekt for andre mennesker. Sådan må du ikke tolke det. Min holdning er: Respekt, men vi har lov til at vise dem, hvad vi i Danmark bygger på, og hvilke værdier vi tror på og bygger vores samfund på."
- Kommer Brande til at bygge på hinduisme frem for kristendom, hvis der laves en lokalplan for et hindutempel på Vejlevej 114?
"Ikke på hinduisme som sådan. Men jeg kan være bange for, at Brande bliver et multietnisk, multireligiøst samfund. Ikke bare Brande, men hele landet," siger Bo Sand Kristensen.
Kampafstemningen i Brande Byråd ender ni-seks til fordel for at sætte gang i en lokalplanprocedure. Blandt dem der støtter lokalplanideen er alle byrådets fire socialdemokrater, to af de tre, der i 1997 blev valgt for Fremskridtspartiet (heriblandt borgmester Preben Christensen), den konservative Børge Jacobsen og et enkelt af Venstres fem byrådsmedlemmer.
Men ved at igangsætte den langvarige lokalplanprocedure har byrådet samtidig vedtaget, at hinduerne ikke kan få afklaret, om de kan indrette et tempel på Vejlevej 114 inden jubilæet for indvielsen af Brandes hindutempel i slutningen af juli. Borgmester Preben Christensen anslår over for Information, at en lokalplan først kan være vedtaget i starten af 2001.
Og hvis ikke gudinden Abirami bliver kørt rundt om templet på jubilæumsdagen, bliver hun igen hvileløs til stor bekymring for hinduerne i Brande.

*Tidligere artikler i serien om hinduerne på heden blev bragt 24. og 25. juni. Serien fortsætter.hvad Danmark bygger på'

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu