Læsetid: 1 min.

Lyspunkt på Bryggen

24. juni 2000

Nu får Islands Brygge sit medborgerhus

Arkitektur
Havneparken på Islands Brygge er et af de få steder i byen hvor borgerne har uhindret adgang til havnens attraktioner. Det skyldes ikke mindst, at borgerne på Bryggen har arbejdet længe og stædigt for at få indflydelse på deres egen bydels udformning. Nu skal medborgerhuset også derud og ligge, der har været arkitektkonkurrence, den er afgjort og pengene er bevilget.
Endelig et lyspunkt i den triste historie om havnens ødelæggelse. Det er jo ikke sådan, at hele havnen skulle udlægges til medborgerhuse og parker, men det er da sørgeligt, at så stor en del af den skal plastres til med det ringeste spekulationsbyggeri - når byen mangler boliger.
Og forkert at der ikke har været en samlet planlægning, så der i det mindste blev
en sammenhængende infrastruktur.
Nå, mere om det senere. Meget tyder på, at det lysner for havnen og byen, og Bryggens havnepark er et bevis på, at der kan komme kvalitet ud af demokratisk og omhyggelig planlægning.
Der var indbudt fire arkitektfirmaer til konkurrencen, og alle forslagene er imponerende gennemarbejdede. Det må have været en vanskelig opgave for dommerkomiteen at vælge. Vinderne blev Fogh og Følner, der blandt andet har bygget Bornholms Kunstmuseum. Deres forslag er en smuk og beskeden bygning, opdelt i flere små blokke under et samlende tag. Huset åbner sig på mange måder ud mod havnen, og det vil givetvis blive et dejligt hus at være i.
På en måde er det trist, at de andre forslag fra sådan en konkurrence bare bliver glemt, for de var af høj kvalitet og meget inspirerende.
Boje Lundgaard og Lene Tranberg havde lavet et hus som et hævet kajkant med en trappe op til en have med udsigt. Det var ikke så præcis en opfyldelse af brugernes ønsker som vinderforslagets, men rummede meget poesi og gode tanker om, hvordan man kan bygge på havnen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her