Læsetid: 2 min.

Lystens euforiske kynisme

19. juni 2000

Den erotiske narcissismes kyniske natside udfoldes hos den japanske forfatter, Takahashi, der for første gang præsenteres på dansk

Ny bog
Det er begæret, den fysiske ophidselse, den højpotenserede lystfølelse, der er den centrale tematik i det udvalg af den japanske digter Mutsuo Takahashi, som Vagn Søndergård har redigeret.
Takahashi, der er født i 1937 er ophavsmand til en stor og vidtfavnende litterær produktion. Han har skrevet, romaner noveller, essays, dramatik, haiku-digte, essays etc. Han præsenteres her for første gang på dansk med en stor novelle og en række digte.
Vagn Søndergård gør i sit forord selv opmærksom på, at tekstudvalget måske nok kunne forlede læseren til at ensidigt at kategorisere Takahashi som bøssedigter. Men man skal altså også om i værkfortegnelsen bag i bogen for at finde ud af, at han har skrevet andet end bøsselitteratur.
Måske havde det været en god ide, at have ladet et par eksempler snige sig fra værkfortegnelsen og ind i tekstudvalget, som så var blevet lidt mere alsidigt og måske også lidt mere repræsentativt.

Den kyniske narcissist
Udvalget indledes med den store novelle "Jægeren". En moderniseret gennemskrivning af narcisssme-problematikken.
Novellens jeg-fortæller er helt klar over sin egen narcissistiske karakter, som her gennemleves og gennemskrives. På den ene side er den maniske selvoptagethed den logiske forudsætning for den højpotenserede erotiske ekstase, men på den anden side er denne heftige lidenskabs evne til konsekvent i oplevelsen af euforien at udslette den anden som subjekt, den kyniske pris, som er denne ekstastiske lidenskabs nødvendige omkostning og redskab.
"Hånden, der førte mig til orgasme, oplevedes blot som et udskifteligt redskab, som jeg brugte til at gøre mig selv opmærksom på min egen nydelse, på selve mit væsens kerne." (s.23). Men det komplicerede spil mellem nydelse og kynisme, drejes en tand mere.
Afstumpet misbruger han en kvindes kærlighed for at få - ikke primært en søn, men først og fremmest en kopi af sig selv. Kynismen tager livet af moderen, og også sønnen indgår senere i det erotiske spil, hvor grænserne mellem subjekt og objekt opløses.
Det er på mange måder en skånselsløs afdækning af omkostningerne ved den erotiske narcissismes hæmningsløse udfoldelse.

Erotisk besyngelse
Digtene ligger i mangt og meget i forlængelse af denne tematik, indskriver sig i spillet mellem den lidenskabelige tilbedelse, og den grænseløse underkastelse, besyngelsen af den andens krop, oftest med en naturmetaforik hvor rosen og liljen er de genkommende figurer, men som hele tiden går hånd i hånd med underkastelsen, hvor blodsprængningen er konstant nærværende, også som fascinationspunkt.
Samlingens bedste tekst er suverænt det lange digt "Ode", som ikke uden grund er blevet sammenlignet med de store arbejder af Whitman, Lorca og Ginsburg. Et langt digt på godt 35 sider, som med sin erotiske besyngelse i lange sansemættede associationskæder, opsamler og gennemskriver hele den begærstænkning og erotiske subkultur, der som en understrøm siver ned gennem stort set alle digtene, der er med i udvalget her. Vagn Søndergård kunne med fordel have placeret digtet tidligere i udvalget, for læseren er mæt af homo-digte, når man er nået så langt.
Den bedste oplevelse af Takahasi-udvalget får man derfor ved at begynde læsningen af bogen bagfra.

*Mutsuo Takahashi: Peniselskeren - og andre mænd. 168 s., 225 kr. Tiderne Skifter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu