Læsetid: 3 min.

Mere Ørestad på Amager

26. juni 2000

I strid med fredning og fredskov foreslår Københavns amtsborgmester yderligere 10.000 boliger på den trafikplagede ø. Amager-borgmestre undrer sig

"10.000 nye boliger til familier med gode indkomster." Det foreslår Københavns socialdemokratiske amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen i et nyt debatoplæg Strategi for Amager. Byggerierne skal opføres på arealer, der i dag er beskyttet natur: Det fredede Vestamager og skovarealer omkring Kongelunden. Der er også forslag om "tæt, højt byggeri" i den planlagte rekreative Amager Strandpark.
Samtidig med offentliggørelsen af sit forslag kritiserer amtsborgmesteren de hidtidige politiske beslutninger om Amager: "De er taget enkeltvis og uden en samlet planlægning." Hun kræver nu "afsæt i en demokratisk medbestemmelse".
Vibeke Storm Rasmussen er gået uden om sin egen amtsforvaltning og har ladet et privat konsulentfirma komme med forslagene. De har heller ikke været drøftet med de tre Amager-kommuner: København, Tårnby og Dragør. Hos øens borgmestre er der undren, både over Storm Rasmussens fremgangsmåde og over indholdet af hendes forslag.

Højst besynderligt
Københavns miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) siger til Information:
"Det virker højst besynderligt. Det er ikke noget, vi har været involveret i. Vi har et stort trafikproblem. Vi får et indkøbscenter i Ørestaden, hvis det ikke lykkes os at forhindre det, og nu åbner Øresundsbron. Vejnettets kapacitetsgrænse er nået. Man skal være meget varsom med at bygge mere på Amager."
Også Storm Rasmussens partifælle, Tårnbys socialdemokratiske borgmester Henrik Zimino, er forundret over amtsborgmesterens udspil:
"Oplægget bærer præg af, at de, der har haft med det at gøre, ikke har tænkt på, hvad der er muligt eller ikke muligt."
I forslaget indgår "attraktive boliger" og "boinstitutioner for øens svage eller ældre beboere" på de arealer omkring Kongelunden, hvor staten er i fuld gang med at rejse ny rekreativ skov for hovedstadens indbyggere. Hertil siger Henrik Zimino:
"Det kan ikke lade sig gøre - ikke med de regler der gælder i dag." Han sigter herved både til kommunernes planlægning og den statsligt udlagte støjzone omkring Kastrup Lufthavn.
Om forslaget om nyt "markant byggeri" som "afrunding af Ørestaden mod syd", altså i Tårnby, siger kommunens borgmester:
"Afrunding af Ørestaden kan ikke lade sig gøre, fordi Vestamager er fredet. Så må amtet overtale miljøministeren til at lave den fredning om. Men det føler jeg mig ikke tiltalt af."
Borgmesteren understreger sammenfattende: "Jeg vil meget nødigt forsvare det, men jeg vil heller ikke gå ud og skyde det hele ned nu. Jeg venter spændt på den finansieringsplan, som amtet må komme med for at få sat noget i gang på Amager."
I Dragør Kommune på Amagers sydspids har man end ikke modtaget forslaget fra Vibeke Storm Rasmussen, men den tværpolitiske borgmester Birgitte Rinhart har fået et eksemplar fra sin kollega i Tårnby.

Dumpekarakter
Birgitte Rinhart giver forslaget denne salut:
"Det er altid velkomment, at nogen vil diskutere Amagers fremtid, men indholdsmæssigt vil jeg give det dumpekarakter. At bygge på skovrejsningsarealerne omkring Kongelunden vil være en utroligt dårlig ide. Og den cykel- og gangsti og busbane øst om lufthavnen, som vi længe har forhandlet med amtet om, er ikke engang nævnt."
Også Dragørs borgmester frygter for forslagets trafikkonsekvenser:
"Trafikbelastningen fra 10.000 nye boliger kommer til at ramme Midtamager meget hårdt, når man samtidig foreslår at neddrosle trafikken på Amager Strandvej, Amagerbrogade og Kongelundsvej. Der bliver et trafikkaos, så vi ikke vil kunne komme ud af Dragør. Nok elsker vi kommunen højt, men vi skal altså også til og fra arbejde," siger Birgitte Rinhart.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her