Læsetid: 1 min.

Musik man ikke må

30. juni 2000

Musik censureres både i vor del af verden og især i udviklingslande

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Roskilde festival
Musikcensur kan forekomme fjernt, når man traver rundt på Roskilde Festivalens store sletter, der åbner sig som et slaraffenland for musikelskere. Her er alt, hvad hjertet begærer og mere til, og det kan være svært at forestille sig, at der eksisterer musikcensur i verden udenfor.
Men censur findes. I USA bliver der f.eks. sat et advarselsmærkat med teksten "Explicit lyrics" på plader med 'farlige' tekster.
I Frankrig har en rap-gruppe som Nique ta mère ('Knep din mor') oplevet at få forbud mod at optræde i en sydfransk kommune, hvor borgmesteren var medlem af højreekstremisten Jean Marie Le Pens xenophobe parti Front National.
Værst ser det dog ud i mange udviklingslande, hvor ytringsfrihed ikke fås i håndkøb, og hvor kunstnere, journalister og menigmand risikerer mere end blot at blive upopulære ved at sige systemet og magthaverne imod.
På årets Roskilde Festival præsenterer den nystartede organisation mod musikcensur FREEMUSE en række grupper, som har været udsat for musikcensur.
Censureret af Rickie Lake
Fredag aften kan man således i Ballroom høre Pakistans største rocknavn Junoon, som i lange perioder har haft forbud mod at give koncerter. Årsagen er gruppens kritik af Pakistans kernevåbenkapløb med nabolandet Indien.
Samme aften optræder FunDaMental, en af det multikulturelle Englands mest markante nyere grupper, som bl.a. har måttet se deres video Dog Tribe censureret.
Lørdag står Andy Brown & the Storm på scenen. Gruppen har i hjemlandet Zimbabwe haft diktator Robert Mugabes regime på nakken. Og så kan det blive svært at få ens plader spillet i radioen.
Også danske Al Agami, som præsenterer de ovennævnte grupper i Roskilde, har oplevet censur. Da han skulle optræde i et Rickie Lake-program i USA, måtte han inden tv-programmet indsende sangteksterne, og siden blev han bedt om at stryge visse passager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her