Læsetid: 3 min.

Nedsmeltning af det gamle P1 fortsætter

27. juni 2000

Radiomedarbejdere føler sig snydt af ledelsen, som er begyndt at vælge programmer efter nye kriterier

Radioudsendelserne Kvartini, Miljørapporten, Dagens Spids og Mediehavet nedlægges, efter at Danmars Radio har indledt en ny procedure for programlægning.
I stedet kommer bl.a. et nyt morgenmagasin af journalistisk tilsnit samt nye programmer om kirke og tro plus en ny kulturflade. Andre programmer lægges ud til DR's regionalafdelinger. Det gælder programmet Eksistens, som fremover produceres i Vejle.
Mediehavet afløses af et nyt mediemagasin, der produceres af det private selskab, Jensen & Kompagni. Morgenandagten overlever efter talrige protester fra kirkelige kredse på et tidspunkt, hvor en nedlæggelse endnu ikke var vedtaget.
Det nye er, at en chefredaktion har udstukket beskrivelser for de programtyper, man gerne vil have. Derefter har fastansatte kunnet byde ind med ideer i konkurrence med regionalradioerne, selskaber uden for huset - og med hinanden.

Konkurrenceforvridning
Medarbejdere på P1, som Information har talt med, siger, at de er rystede over topstyringen og det, der er blevet resultatet af chefredaktionens første udbudskonkurrence.
"Vi ser det som et forsøg på at kvæle P1," siger en kilde, som ikke vil have sit navn nævnt. "Det nye system gør kolleger til konkurrenter," siger en anden, som ligeledes forbeholder sig anonymitet. "Det er så at sige meningen, vi skal se skævt til hinanden."
Efter hvad Information erfarer, føler man sig desuden rent ud snydt af ledelsen, som skulle have undladt at informere om, at f.eks. forslag fra provinsen og fra de private ville blive foretrukket frem for de faste P1-medarbejderes, hvis kvaliteten af forslagene i øvrigt skønnedes ligeværdige. Altså en slags konkurrenceforvridning.

Go west!
Det mener radiodirektør Leif Lønsmann ikke kan være rigtigt. "Hver medarbejder har haft en chef, som har siddet med i forhandlingerne, og vi har desuden haft en langsigtet strategi om mere provinsstof under formuleringen Go West! Så de burde være blevet orienteret."
- Hvordan vurderer du resultatet af den første udbudsrunde?
"Jeg er meget tilfreds," siger Lønsmann, der vurderer den første udbudsrunde.
"Vi har fået en masse godt materiale, ikke mindst fra vore egne, der har vist gå-på-mod og stor kreativitet. Det har været en god oplevelse," siger han.
"Internt i huset skal vi nu arbejde med, at der ikke bliver et taberklima, fordi vi har sagt nej til nogle og lagt opgaverne ud."
- Men manøvren giver vel et ustabilt arbejdsklima?
"Jamen, det har det altid gjort, når planer og budgetter blev præsenteret, og nogle ikke skal lave det, de selv gerne vil."
- Hvor meget har I lagt ud til eksterne producenter?
"De har vundet produktioner for knap fem mio. kr. - af 620 mio. kr. Men vi har et lidt større budget i år 2001, så det er en bagatel. Men selvfølgelig ikke en bagatel for den enkelte, som måtte føle sig ramt af ændringerne. Vi har desuden afskaffet rutiner og omlagt arbejdsgange efter devisen Work smarter - not harder! Det giver også ekstra penge til produktion."
- Hvor mange skal fyres?
"Vi kalkulerer ikke med at skære ned på antallet af medarbejdere. Men af de ca. 2.100 medarbejdere vil der nok være nogle, der ikke kan eller selv vil passe til de nye programmer."

Overvejer reaktion
Programmedarbejderne på P1 overvejer nu, hvordan de skal reagere på chefredaktionens programlægning, som de frygter vil få blodige konsekvenser for medarbejderne på P1 - specielt samfundsredaktionen, men også kulturafdelingen - samt for hele ideen om, at Danmarks Radios radio skal være public service og ikke køres længere over mod det lette stof.
P1 blev i øvrigt allerede for et år siden nedlagt som strukturmæssig organisation, idet de gamle P1-redaktioner blev spaltet op i afdelinger for henholdsvis Samfund, Kultur & Videnskab samt Radioteatret. P1 eksisterer dog fortsat som en betegnelse i radioprogrammerne - og i medarbejdernes bevidsthed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her