Læsetid: 2 min.

Ny optrapning af krigen i Tjetjenien

6. juni 2000

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch beskylder Rusland for at sylte sager om krigsforbrydelser

Samtidig med rapporter om en fornyet optrapning af krigen i Tjetjenien, beskyldes Rusland for at sylte efterforskningen af en række alvorlige anklager om krigsforbrydelser.
Beskyldningen kommer fra menneskeretsorganisationen Human Rights Watch, der i går fremlagde yderligere dokumentation for russiske overgreb mod civile i den tjetjenske by Aldi.
Ifølge organisationen blev der i begyndelsen af februar begået massakre mod mindst 60 civile, og i den seneste rapport fremlægges detaljer om mord på 40 civile, herunder en 82-årig kvinde, en et-årig dreng samt hans 29 år gamle gravide mor.
Ifølge flere vidnesbyrd gik soldater fra hus til hus og henrettede dets beboere, mens andre blev skudt, hvis de ikke var i stand til at betale tilstrækkelig store summer.

Frygt for repressalier
Ruslands præsident, Vladimir Putin, lovede på EU-Rusland mødet den 29. maj at undersøge anklager om overgreb og retsforfølge de ansvarlige, men ifølge Lotte Leicht fra Human Rigths Watch i Bruxelles har de russiske myndigheder forsømt at undersøge overgrebene. "Den militære anklager har lagt sagen over til Grosnijs civile anklagemyndighed, som ikke har de tilstrækkelige beføjelser," siger hun til Information.
Organisationen ser forløbet som et udtryk for manglende politisk vilje til at drage de ansvarlige til ansvar og mener, at det bør føre til krav om en international undersøgelseskommission.
"Vi kan desuden ikke udlevere vores egen dokumentation til de russiske myndigheder, fordi vi mangler garantier for en tilstrækkelig beskyttelse af vidnerne," siger Lotte Leicht og peger på, at adskillige vidner over for Human Rights Watch har oplyst, at de har holdt vidnesbyrd om Aldi-massakren tilbage af frygt for repressalier.

Pres for undersøgelse
Også blandt Europarådets parlamentarikere er der ifølge Informations oplysninger grupper, som presser på for at iværksætte en international undersøgelse.
En indstilling fra et flertal af dem om at suspendere Rusland fra rådet er hidtil blevet afvist af Europarådets ministre.
Den seneste kritik kommer samtidig med meldinger om en optrapning af de russiske angreb mod mål i det sydlige Tjetjenien.
Søndag var russiske fly og helikoptere ude på næsten 100 togter, hvilket er på samme niveau som i december og januar, da den nu 257 dage lange krig var på sit højeste.
Der har gennem de seneste uger været adskillige rapporter om nye sammenstød. Alene i den forgangne uge blev 27 russiske soldater meldt dræbt, hvortil kommer et ukendt antal tjetjenere.

Sammenstød igen
Igen i går var der sammenstød, og der er foreløbig ikke udsigt til den politiske løsning, som bl.a. USA's præsident Bill Clinton efterlyste i går, da han kort før sin afrejse fra Moskva talte til det russiske parlements underhus, Dumaen.
En talsmand fra en russisk militærbase på grænsen til Tjetjenien, Aleksej Vasin, sagde i går til nyhedsbureauet Reuters, at man ikke ud fra de seneste angreb kan drage konklusioner om en ny udvikling i krigen, men iagttagere ser tegn på en ny eskalering af krigen.
Georgiens præsident,
Eduard Sjevardnadse, sagde i går, at de tjetjenske oprørere har fået følge af soldater fra den yderliggående afghanske Taliban-bevægelse. Han afviste imidlertid russiske beskyldninger om, at repræsentanter for Taliban var kommet til Tjetjenien via Georgien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her