Læsetid: 3 min.

Nyrup spiller nationalismekortet

5. juni 2000

Statsministeren angriber venstrefløjens nej-sigere for at være national-romantiske.
"Manden må jo være desperat," siger Holger K. Nielsen

Poul Nyrup Rasmussen betrådte i går nye stier i kampen for at sikre et ja til euroen. Hidtil har regeringen fulgt en strategi, hvor danskerne skulle overbevises med økonomiske argumenter. Men søndag langede Nyrup voldsomt ud efter nej-siden og anklagede i et interview med Jyllands-Posten venstrefløjens nej-sigerne for at bruge argumenter, der er "udtryk for en slags nationalromantik."

Desperation
Nyrup finder det "skræmmende, hvis man bilder befolkningen ind, at Danmark er en landsbyidyl i stil med turistplakaten, hvor betjenten stopper trafikken for at hjælpe andemor og de små ællinger sikkert over vejen."
Holger K. Nielsen (SF) afviser Nyrups angreb som dybt utroværdigt.
"Vi er udenfor i øjeblikket. Vi har haft den danske undtagelse siden 1993, og jeg synes, det er underligt, at en mand, der selv var med til at skabe den situation, nu kalder det for nationalromantik," siger Holger K. Nielsen til Information. SF-formanden ser statsministerens strategi som udtryk for desperation.
"Når han forsøger at pådutte nej-siden, at den vil have Danmark isoleret fra omverdenen, er det sådan et taktisk fif, men det vil blive gennemskuet. Og jeg tror ikke, at det er klogt af Nyrup at følge den strategi," siger han,
Heller ikke Keld Albrechtsen fra Enhedslisten føler sig ramt af statsministerens kritik og giver ikke Nyrup mange chancer i hans forsøg på at overbevise vælgerne om, at SF og Enhedslisten skulle være i ledtog med Pia Kjærsgaard.
"Det er alt for gennemskueligt, at det er et taktisk udsagn, et propagandatrick, han bruger for at forsøge at svække vores stilling i debatten. Men det er jo ikke sagligt, ligesom det ville være usagligt, hvis vi beskyldte Nyrup for at være i ledtog med Glistrup, som mig bekendt går ind for euroen," siger Keld Albrechtsen.

Hvorfor euro?
"Hvorfor prøver Nyrup ikke i stedet med positive argumenter at forklare, hvad det er, der er så godt ved euroen?," spørger Keld Albrechtsen.
Statsministeren har bl.a. andet fremført, at den fælles valuta er opfyldelsen af en gammel drøm om at skabe verdenshandel med et menneskeligt ansigt.
"Men han har ikke været i stand til at forklare, hvordan euroen skulle være et middel til at sikre handlen et menneskeligt ansigt," siger Keld Albrechtsen og fortsætter:
"For os at se er euromodellen tværtimod udtryk for en liberalistisk, økonomisk tankegang, der øger forskellen mellem de velstående og de udstødte i samfundet."

Selvstændighed
Samtidig med at forsøge at sætte SF og Enhedslisten i bås med Dansk Folkeparti og karakterisere et hvilket som helst nej som et nationalistisk nej hævder statsministeren, at euro-afstemningen ikke handler om at afgive selvstændighed, men om at tilbageerobre noget af den selvstændighed Danmark har mistet i de seneste 20 år.
Den udmelding betegner Holger K. Nielsen som "abstrakt snik-snak."
"Mange tilhængere siger, at i det omfang vi mister selvstændighed på et punkt, så vinder vi den på andre områder. Men fuldstændig at benægte, at vi mister selvstændighed, det er nonsens."
Holger K. Nielsen mener godt, man kan argumentere for, at Danmark ved at et ja til ØMU'en vil kunne få øget indflydelse, der kan måske kan udligne den mistede selvstændighed.
"Det er en vigtig diskussion, hvorvidt den øgede indflydelse kan kompensere for det, vi mister i selvstændighed. Det synes jeg, statsministeren skulle tage og diskutere på en ordentlig måde," siger Holger K. Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her