28. juni 2000

Trøjborg: Markedskræfterne må tæmmes
*Den ultraliberale opskrift er ikke kuren mod verdens fattigdom. Det er vigtigt med det frie marked, men der er ingen naturlov, der sikrer, at fattigdom og elendighed dermed forsvinder.
Det sagde udviklingsminister Jan Trøjborg (S), da han i går afleverede Danmarks indlæg på FN-konferencen København plus 5 i Genève.
Han tog tråden op fra statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) åbningstale mandag og slog fast, at der er langt igen, før målene fra FN's Sociale Topmøde i København i 1995 er nået. Årsagen er manglende politisk vilje.
"I København lovede vi at udrydde den absolutte fattigdom. Fem år senere er antallet af fattige i verden det samme. Beviset på vores fiasko er overvældende. 1,2 milliarder mennesker må klare sig for under én dollar om dagen på trods af, at vi lovede disse mennesker virkelige og håndgribelige fremskridt," sagde Jan Trøjborg.
Gevinsterne af den økonomiske globalisering må fordeles mere retfærdigt, og de mest forgældede fattige lande må frigøres fra den 'socialt forkrøblende gæld', samtidig med at handelsbarrierer rives ned, så ulandene får fri adgang til de rige landes markeder, sluttede udviklingsministeren.
Leder på forsiden

Ingen sanktioner mod Zimbabwe
*Den danske regering vil ikke indføre sanktioner mod Zimbabwe, uanset at det netop gennemførte valg ifølge EU's valgobservatører foregik under vold og trusler mod oppositionen.
Det siger udviklingsminister Jan Trøjborg (S) efter at have studeret rapporten fra lederen af EU's korps af valgobservatører, Pierre Schori.
"Vi er ikke ude på at gennemføre sanktioner, der vil gøre det endnu vanskeligere for Zimbabwes regering. Vi er faktisk interesseret i at hjælpe Zimbabwe til en mere fredelig udvikling. Og, som vi har sagt flere gange, så truer vi med at blive i Zimbabwe," siger Jan Trøjborg til Ritzau.
Analyse side 6

Europaråd tager Rusland til nåde
*Europarådets ministerråd besluttede i går at lade den russiske parlamentariske delegation vende tilbage til organisationens parlamentariske forsamling.
Ministerrådet, som er den øverste myndighed i de 41 landes organisation, afviste krav om at ekskludere Rusland på grund af påståede menneskeretskrænkelser under den russiske krig i Tjetjenien.
Rådet mener, at Rusland har gjort fremskridt i forbindelse med håndteringen af krisen.

Hemmeligt tilskud til Ørestaden
*Københavns Kommune har uden politisk behandling bevilget Ørestadsselskabet et ekstra tilskud på mindst 15 mio. kr., skriver Berlingske Tidende. Det er sket, selvom en topembedsmand i 1996 advarede om, at det ville være magtfordrejning i forhold til private bygherrer at bevilge tilskuddet.
Men for en måned siden blev tilskuddet alligevel bevilget af Økonomiforvaltningens administrerende direktør Kurt Bligaard Pedersen.
Sagen handler om vejafgift på det areal, som metrobyggeriet lægger beslag på. I marts sendte kommunen en foreløbig opgørelse over afgiften på 13,2 mio. kr. til Ørestadsselskabet. Selskabet, der er ejet af Københavns Kommune og Trafikministeriet, nægtede at betale og efter en måneds betænkningstid frafaldt kommunen kravet. Da metrobyggeriet fortsætter et par år endnu, har kommunen hermed givet afkald på indtægter på mellem 15 og 20 millioner kroner.

Religiøst parti truer Baraks regering.
*I Israel truede Det Nationale Religiøse Parti i går med at forlade premierminister Ehud Baraks skrøbelige regering før et planlagt topmøde om en fredsaftale med palæstinenserne.
"Chancen for at vi forbliver i koalitionen, hvis der bliver et topmøde, er lille," sagde partiets leder, Yitzhak Levy, til israelsk radio.
Det er planen, at Barak skal informere de øvrige regeringspartier inden mødet, og her ønsker Det Nationale Religiøse Parti og andre højrefløjspartier sikkerhed for, at Barak ikke giver for mange indrømmelser i forhandlingerne med palæstinenserne.

Broen skader ikke Østersøen
*Det er lykkedes at leve op til kravet om, at Øresundsbron ikke må påvirke vandgennemstrømningen i Øresund og dermed heller ikke den biologiske mangfoldighed i Østersøen. Det fastslår Øresundsbro Konsortiet.
I forbindelse med vedtagelsen af Øresundsbro-byggeriet stillede de danske og svenske myndigheder krav om en såkaldt 'nulløsning', der indebærer, at der efter byggeriet af Øresundsbron - og de omfattende gravearbejder i Øresund - skal være en uændret vandgennemstrømning til Østersøen. Og Øresundsbro Konsortiet har netop fremsendt dokumentation for, at det krav er opfyldt til Trafikministeriet i Danmark og Miljødomstolen i Sverige.

Tyveri skaber låste hospitaler
*Tyves hærgen på danske sygehuse medfører nu, at en række hospitaler bliver låst om natten. Men det forhindrer ikke tyvene i at bestjæle patienterne om dagen, hvor tyve f.eks. går rundt på sengeafsnittene med en buket blomster i den ene hånd, mens de snupper patienternes penge med den anden, skriver Aktuelt.
Tyverierne begås oftest af narkomaner. "Typisk kommer tyvene ind på sengeafsnittene, når patienterne ikke er der, og stjæler så pungen fra skabet. Det er kontanter de går efter, og bagefter finder vi pungene ribbet for penge, rundt om på hospitalet," siger Rigshospitalets driftsdirektør Jørn Groule. Der er ingen forsikring, som dækker tyveriet fra hospitalspatienter, da det betragtes som simpelt tyveri.

Flere danskere døde i KZ-lejre
*Modstandsfolk efterlyser mere forskning i de skæbner, som overgik titusinder af danske tysklandsarbejdere under Anden Verdenskrig. Helt op til 100 af disse arbejdere menes at være endt i KZ-lejre.
Det fremgår af den seneste udgave af foreningen Aktive Modstandsfolks tidsskrift Håndslag. De danske arbejdere er fokus for Aktive Modstandsfolks offentlige paneldiskussion i København torsdag.
"Det er ikke i dag almindeligt kendt, at omkring 400 af dem (tysklandsarbejderne) omkom ved bombeangreb og arbejdsulykker. For yderligere ca. 100 mennesker var der tale om dødsfald som følge af mishandling i fængsler og lejre eller henrettelser, hedder det sig i tidsskriftet.

Bush lægger luft til Gore
*Den republikanske kandidat til USA's præsidentvalg i november, George W. Bush, har øget forspringet til den demokratiske kandidat, vicepræsident Al Gore, viste en Gallup-meningsmåling, der blev offentliggjort i går. Ifølge målingen fører Bush med 13 procentpoint over Gore - nemlig 52 procent mod 39 procent.
En erklæring fra Gallup sagde, at det er første gang, at Bush har ført med et tocifret tal.

Ingen regning til Farum-rejser
*Der kommer ingen regning fra skattevæsenet til de pensionister, som har sagt ja tak til Farum Kommunes gratis 14-dages ferierejser sydpå. Det fastslår en udtalelse fra Socialministeriet til Told- og Skattestyrelsen, der tidligere på året anmodede om en vurdering af den skattemæssige del af rejserne, skriver Frederiksborg Amts Avis.
Efter at have gennemgået rejsernes indhold og lovmæssige grundlag bemærker Socialministeriet, at "flere af de aktiviteter, som Farum Kommune tilbyder pensionisterne under opholdet i Spanien, umiddelbart er omfattet af servicelovens paragraf 65."

Information retter
*I læserbrevet 'Hykleri uden grænser' i går havde et "vi" sneget sig ind et forkert sted. Sætningen ca. midt i teksten skal starte: "BJ og visse borgerlige politikere er tendentiøse..." Vi beklager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her