Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

8. juni 2000

Minister dropper spion-anklage
*Justitsministeriet besluttede i går, at der ikke skal rejses tiltale mod den spionmistænkte dansker, der er blevet kendt som Lenz.
Beslutningen er truffet på baggrund af Rigsadvokatens anbefalinger.
Den 44-årige mand har siddet varetægtsfængslet i over 100 dage, før han blev løsladt i april. Han har nægtet sig skyldig.

Barsebäck kommer væk
*Det svenske atomkraftværk Barsebäck rykkede onsdag et afgørende skridt nærmere en lukning, da den svenske Riksdag og regering godkendte en aftale mellem den svenske stat og Barsebäcks ejer, Sydkraft.
Aftalen betyder nemlig, at Sydkraft nu opgiver yderligere retslige slagsmål for at redde den sidste fungerende reaktor på atomkraftværket.
Sydkraft havde oprindeligt anlagt sag ved både den svenske Højesteret og EU-Kommissionen, men de bliver nu droppet. Til gengæld får Sydkraft en lukrativ aftale, der betyder, at selskabet får fuld kompensation for den mistede elproduktion i form af 25,8 procent ejerandel i Ringhals AB, som ejer atomkraftværket Ringhals nær Göteborg.
Aftalen kommer til at koste de svenske skatteydere 5,9 mia. svenske kroner (5,1 mia. dkr.).
Går alt efter planen, skal den sidste reaktor lukkes den 1. juli 2001.

Jagt på KUC-formand udsættes
*KUC får tidligst en ny formand onsdag den 14. juni, når Københavns Borgerrepræsentation igen holder møde.
Efter planen skulle Borgerrepræsentationen have behandlet sagen om valg af en ny formand for KUC's bestyrelse torsdag aften. Men da den hidtidige formandskandidat, Laue Traberg Smidt, tirsdag trak sig som kandidat, vil overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) indstille til Borgerrepræsentationen, at sagen udsættes for at få tid til at finde en ny kandidat.

Kommuner ignorerer e-post
*Mere end hver fjerde kommune svarer ikke på de e-mails, som borgerne sender. Det viser en undersøgelse foretaget af nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Forskningsminister Birte Weiss (S) vil nu have kortlagt kommunernes praksis på området, og Kommunernes Landsforening (KL) vil udarbejde retningslinjer for, hvordan kommunerne bør håndtere e-post. I undersøgelsen fik 257 kommuner med officielle e-postkasser tilsendt en simpel forespørgsel om ventetiden på en vuggestueplads. De hurtigste kommuner var kun få minutter om at svare, og 35 procent af kommunerne svarede allerede samme dag.
Men efter en uge havde 89 kommuner eller 27 procent stadig ikke svaret. Blandt de tavse kommuner var fire af landets største, nemlig Århus, Aalborg, Odense og Esbjerg.

Barak kæmper for sin regering
*Israels ministerpræsident, Ehud Barak, kæmpede onsdag for at holde sammen på sin koalitionsregering, efter at tre regeringspartier gik sammen med oppositionen og stemte for et forslag om at afholde nyvalg før tiden.
Selv om forslaget mangler endnu to behandlinger, før valget skal udskrives, er afstemningen et alvorligt politisk nederlag for Ehud Barak.
Artikel side 5

Staten tjener ekstra på cigaretkøb
*Salget af cigaretter og tobak slår alle rekorder i Danmark, efter det toldfrie salg blev standset sidste sommer.
Det kan ses på statens indtægter fra tobaksafgifterne. De steg med 332 millioner kroner i det sidste halvår af 1999, og det var næsten 200 millioner kroner mere end skatteminister Ole Stavad (S) havde regnet med, skriver B.T. onsdag.
Skandinavisk Tobakskompagni bekræfter, at der bliver solgt flere cigaretter på det danske marked. Niveauet ligger ca. fem procent højere, og det er lidt mere end selskabet havde forventet.

Colombia indleder fredsforhandlinger
*Den colombianske regering tog i går skridt til at begynde fredsforhandlinger med oprørsbevægelsen ELN - Den Nationale Befrielseshær.
Foreløbigt har præsident Andres Pastrana genoprettet gruppens politiske status og har taget tiltag til at demilitarisere et område, som den 5.000 mand store gruppe hævder at kontrollere. Det var ELN's krav for at ville indgå i forhandlinger med regeringen.
ELN mistede sin politiske status i april sidste år, efter at medlemmer af gruppen havde kapret et fly og holdt 41 passagerer som gidsler. Den colombianske regering forhandler også med landets største rebelgruppe, den marxistiske Colombias Revolutionære Væbnede Styrker (FARC).

Mindst 50 dræbt under uro i Congo
*Flere end 50 civile er blevet dræbt i byen Kisangani i DRCongo under tre dages hårde kampe mellem soldater fra nabolandene Rwanda og Uganda, rapporterer internationale hjælpearbejdere fra Røde Kors.
Uganda og Rwanda kæmper om kontrol over Kisangani, hvor der er store forekomster af diamanter, selv om de to lande med FN som mægler har indgået en våbenhvile i området og lovet at trække soldater og våben væk fra byen. Onsdag blev mindst 19 børn dræbt, da en mortergranat slog ned i en skole i Kisangani.

FN-kritik af svensk asyl-politik
*Sverige har syv gange modtaget kritik fra FN for at have forbrudt sig imod FN's torturkonvention. Overtrædelserne er sket i forbindelse med torturerede personers afslag på at få asyl i landet, skriver Sydsvenska Dagbladet.
Intet andet land har modtaget så mange påtaler fra FN's komite mod tortur som Sverige. Schweiz, der ligger som nummer to på listen, har tre gange fået kritik af FN, mens Canada og Østrig hver især har fået én påtale.

København bruger for meget vand
*København soler sig i denne uge som selvudnævnt miljøhovedstad i Europa, men københavnerne er stadig for dårlige til at tage hensyn til miljøet - f.eks. ved at spare på vandet.
Københavnernes Grønne Regnskab 1999, som Københavns Kommune sender på gaden midt under den stort anlagte miljøfestival i hovedstaden, viser, at hver husholdning bruger 131 liter vand i døgnet - og det er ifølge miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) for meget.
Målet er, at husholdningsforbruget skal ned på 110 liter vand pr. person i døgnet. Forsøg viser, at beboere, der fik opsat vandmålere i løbet af to år nedsatte deres vandforbrug fra 125 til 102 liter vand pr. døgn.

Minister dræbt ved bombe-attentat i Sri Lanka
*Sri Lankas industriminister C.V. Gooneratne og 21 andre blev i går dræbt ved et bombeattentat i hovedstaden Colombo.
Bomben blev bragt til sprængning under en demonstration til markering af Sri Lankas krigshelte-dag og de mange liv, der er mistet under kampen mod De Tamilske Tigre.
C.V. Gooneratne, der deltog i demonstrationen, er en af præsident Chandrika Kumaratungs tætteste medarbejdere.
Bombemanden var selv blandt de dræbte og menes at tilhøre oprørsbevægelsen de Tamilske Tigre.
FN's generalsekretær Kofi Annan fordømte i skarpe vendinger "den meningsløse terroraktion" og tabet af uskyldige menneskers liv.
Siden 1983 har De Tamilske Tigre kæmpet for en selvstændig stat i det nordlige Sri Lanka. Kampen har kostet mere end 60.000 mennesker livet.
Gårsdagens attentat sårede mindst 60 mennesker, syv alvorligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her