Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

7. juni 2000

Izetbegovic går
*Den muslimske formand for Bosniens tredelte præsidentskab, Alija Izetbegovic, sagde tirsdag, at han vil træde tilbage fra posten til oktober - to år før hans mandat udløber. Izetbegovic træder tilbage på grund af alder og helbred.

Når man bor i et glashus
*Miljø, miljø og miljø. Frem til lørdag er København centrum for en miljøfestival, hvor - rigtig gættet - miljøet er i centrum, og det grønne bliver den røde tråd.
I går flyttede familien Lehmann ind i deres nye residens på Rådhuspladsen - glashuset, hvor interesserede og almindelig forbipasserende kan få et indblik i, hvordan en families dagligdag indvirker på miljøet.
Familien består af mor og far Lehmann samt de to børn på henholdsvis halvandet og tre år. Familien har dog betakket sig for den fornemme adresse i nattetimerne. Udover på Rådhuspladsen er der på Højbro Plads, Kgs. Nytorv og i Øksenhallerne miljø-arrangementer i løbet af ugen. Der er Københavns Kommune, der står bag miljø-festivalen.

Dansk Libanon-styrke forstærkes
*Regeringen vil forstærke den planlagte danske Libanon-styrke med yderligere 35 soldater til i alt 380. Det sker på grund af den spændte situation i området, oplyste forsvarsminister Hans Hækkerup (S) tirsdag efter et møde i Folketingets udenrigspolitiske nævn.
Foreløbig afventer FN, at den særlige udsending til Libanon, Terje Rød Larsen, om få dage afleverer sin rapport, hvorefter Sikkerhedsrådet ventes beslutte, at en FN-styrke skal overvåge grænseområdet mellem Libanon og Israel.
Danmark har allerede erklæret sig villig til at deltage i den internationale fredsbevarende SHIRBRIG-styrke med 345 mand

Helveg afviser nyt om Østrig-sanktion
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) afviser, at EU-landenes regeringer skulle have grydeklare planer om at ændre sanktionerne mod Østrig.
Det sker efter, at Østrigs kansler, Wolfgang Schüssel, mandag sagde, at han på EU-topmødet om to uger forventer at modtage "et forslag fra de 14 EU-partnere", hvori de gør det klart, hvordan de vil afslutte sanktionerne mod Østrig.
"Det er jeg ikke bekendt med. Det er i hvert fald ikke noget, vi har hørt om fra EU's portugisiske formandsskab," sagde Niels Helveg Petersen tirsdag.
EU-topmødet finder sted i den portugisiske by Feira den 19. og 20. juni, og det afslutter Portugals halvårige formandskab.

UK opfordrer til diamantboykot
*Storbritannien opfordrede tirsdag til en FN-resolution, der forbyder al handel med de diamanter, der er med til at holde liv i borgerkrigen i Sierra Leone i Vestafrika.
Den britiske udenrigsminister, Robin Cook, som efter planen skal besøge Sierra Leones hovedstad, Freetown, torsdag for at mødes med landets præsident, Ahmad Tejan Kabbah, sagde, at kun diamanter, som har den sierraleonske regerings stempel bør handles. Storbritannien har sammen med en række menneskerettighedsgrupper krævet, at der bliver sat en stopper for handlen med såkaldte "konflikt" eller "blod" diamanter - fra krigsområder som Sierra Leone, Den Demokratiske Republik Congo og Angola, hvor handlen med diamanter finansierer krigen.

KFOR-soldater sårer tre serbere
*Britiske soldater fra den NATO-ledede KFOR-styrke skød og sårede tirsdag tre serbere, da en stor gruppe serbiske indbyggere i det centrale Kosovo truede deres kommandant, da denne forsøgte at berolige gemytterne efter et granatangreb.
Uroen blev udløst, efter at en granat var blevet kastet fra en forbipasserende bil i den serbiske enklave Gracanicas centrum. Seks mennesker blev såret, to af dem alvorligt.
Efterfølgende havde en større gruppe serbere samlet sig og begyndte at overdænge svenske KFOR-soldater med sten, der blev affyret skud og flere biler blev ødelagt, sagde KFOR-talsmand kaptajn Joe Butterfill.

Commonwealth suspenderer Fiji
*Det britiske statssamfund Commonwealths udenrigsministre suspenderede tirsdag Fiji fra organisationens besluttende organer som følge af kuppet i Stillehavsnationen. Men udenrigsministrene kunne ikke enes om at indføre sanktioner mod landet.
Rådet opfordrede til, at der sættes en tidsfrist for, hvornår forfatningen igen skal træde i kraft, og premierminister Mahendra Chaudhry og andre ministre og politikere, der holdes som gidsler i hovedstaden Suva, skal slippes på fri fod.

Øko-landbrug vinder frem
*Antallet af økologiske landbrug i Danmark steg fra 1998 til 1999 med 869 bedrifter. Det svarer til en stigning på 39 procent, oplyser Danmarks Statistik. Sidste år nåede antallet af økologiske landbrug dermed op på 3.104 bedrifter. De økologiske landbrug udgjorde sidste år 5,4 procent af de danske landbrugsbedrifter. Fra 1998 til 1999 steg det økologisk dyrkede areal med 37 procent til 60.232 hektar svarende til 2,3 procent af det samlede landbrugsareal. Kvægbrug udgjorde i 1999 den største andel af de økologiske landbrug. Kvægbrugene udgjorde 47 procent af de økologiske landbrug, planteavl 25 procent, svinebrug fem procent, fjerkræ fire procent og andre brug 19 procent.

Norge sænker promillegrænsen
*Et flertal i det norske Storting besluttede i går at sænke den tilladte promillegrænse for bilister fra 0,5 til 0,2.
Dermed er Norge på linje med Sverige, der allerede i 1990 sæønkede promillegrænsen til 0,2. I Danmark er promillegrænsen fortsat 0,5.

Landsret afgør EU-sag mod Nyrup
*Østre Landsret afgør til efteråret, om en række EU-modstandere får lov at føre retssag mod statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for ikke at oplyse befolkningen fuldt ud før folkeafstemningen i 1998 om Amsterdam-traktaten samt før folkeafstemingen om EU's fælles valuta, euroen, den 28. september.
Det oplyser sagsøgernes advokat, professor, dr. jur. Ole Krarup, til Ritzau efter tirsdagens forberedende retsmøde i landsretten. Han har anlagt sagen sammen med Drude Dahlerup fra Junibevægelsen, Nicolas Fischer fra Socialdemokratisk Netværk om EU, Henning Gottlieb fra Nationernes Europa samt Jens Borking.

Motorvejsblokade fortsætter
*Vejdirektoratet bad tirsdag morgen forgæves en lille gruppe demonstranter om at hæve deres blokade mod en del byggeriet af motorvejen mellem Århus og Herning. De har demonstreret siden onsdag sidste uge.
"Vi har henstillet, at de pakker fredeligt sammen," siger Ib Jensen, regionsleder for tilsynet med motorvejsbyggeri. Blokaden finder sted ved Snåstrup Mølle på Silkeborgvej 932, hvor en entreprenør er i færd med at omlægge en å, som der skal føres en bro over.

Milosevic indstilles til folkehelt-orden
*Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, der er eftersøgt for krigsforbrydelser af den internationale krigsforbryderdomstol i Haag, er blevet indstillet til en orden i Jugoslavien.
Det er den jugoslaviske hærchef, der har indtillet Milosevic til ordenen Folkets Helt, der tidligere er blevet givet til Jugoslaviens afdøde landsfader, Josip Broz Tito.
I begrundelsen hedder det blandt andet, at Milosevic "direkte bidrog til mobiliseringen og den heltemodige modstand mod NATO's angreb på Jugoslavien i 1999...Det vakte beundring og medfølelse blandt verdenskræfterne for fred og selv hos angriberne."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her