Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

5. juni 2000

ETA-mord på lokalpolitiker
Den 57-årige Jesús Maria Pedrosa, der er konservativt medlem af kommunalbestyrelsen i den baskiske by Durango, blev i går myrdet af terrorgruppen ETA med et skud i nakken. Han er det femte dødsoffer siden våbenhvilen ophørte i Baskerlandet den 3. december.
"Den psykopatiske terror skal ikke tvinge demokratiet i knæ, hverken i Baskerlandet eller i Spanien," sagde de konservatives talsmand Rafael Hernando i går.bjm

Kosovo-serbere suspenderer samarbejde med FN
*Serbiske ledere i Kosovo besluttede søndag at suspendere deres samarbejde med provinsens FN-støttede administration i protest mod den seneste drabsbølge, sagde en serbisk talsmand.
Det serbiske nationalråd, SNV, besluttede at fastfryse sin deltagelse i det FN-støttede midlertidige administrative råd (IAC) og andre fælles styreorganer indtil et møde i FN's Sikkerhedsråd i næste uge.
SNV vil sende en delegation til mødet i New York, hvor Sikkerhedsrådets medlemmer skal revidere resolution 1244.
Resolutionen afsluttede krigen i Kosovo i fjor og banede vejen for den FN-støttede midlertidige administration af området.
Kosovo-serberne vil kræve, at der vedtages en tilføjelse til resolution 1244, så kosovo-serberne i højere grad kommer til at nyde beskyttelse mod den omfattende vold, de har været udsat for, siden krigen om Kosovo sluttede.
Ifølge det serbiske nationalråd er 20 serbere blevet dræbt og 40 andre såret alene inden for de seneste to måneder. Kosovoserberne tilskriver volden "en bølge af etnisk albansk terrorisme og halvfascistisk diskrimination mod alle og alt, der er serbisk".

Putin og Clinton blev ikke enige
*Trods et godt arbejdsklima lykkedes det ikke for USA's og Ruslands præsidenter, Bill Clinton og Vladimir Putin, at nå et gennembrud om et raketforsvarssystem ved deres første topmøde i Moskva i går.
USA har planer om et antiraketsystem, der skal beskytte USA mod angreb fra såkaldte 'slyngelstater' som Nordkorea og Irak. Rusland er kraftigt imod planerne og har foreslået et alternativt system, hvor raketter kan nedskydes på et tidligt tidspunkt.
I stedet underskrev de to præsidenter en aftale om at tilintetgøre lagre af uran til våbenbrug og en aftale om at samarbejde om teknologi til tidlig varsling af raketangreb.
Artikel på forsiden

Mangel på gymnasielærere
*Halvdelen af alle danske gymnasielærere er ved at blive grå i toppen.
Inden for fem år vil mellem 20 og 45 procent af de gamle 68-flippere gå på pension, og det betyder lærermangel på de danske gymnasier. Især i de naturvidenskabelige fag.
Derfor arbejder Undervisningsministeriet på højtryk for at gøre det mere attraktivt at blive gymnasielærer, og i næste uge præsenteres planerne for en helt ny måde at sluse unge universitetsuddannede ind i pædagogiske stillinger, skriver Fyens Stiftstidende søndag.

Dissidenter i Kina sultestrejker
*Myndighederne i Kina har anholdt mindst ni dissidenter i forbindelse med razziaer op til 11-årsdagen for massakren på Den Himmelske Fredsplads i går, oplyser menneskeretsgrupper og øjenvidner.
Samtidig begyndte 50 dissidenter i fire kinesiske byer en 24-timers sultestrejke til minde om massakrens ofre, oplyser Informationscentret for Menneskerettigheder og Demokrati.
Ifølge centret kræver de sultestrejkende, at regeringen i Beijing reevaluerer de blodige begivenheder, som officielt kaldes "et kontrarevolutionært oprør."

Bortførere kræver løsesum for gidsler
*De gidseltagere, der har taget fire personer, heriblandt to danske FN-observatører som gidsler i Georgiens separatistiske Abkhasien-region, kræver en løsesum for at slippe dem løs igen, sagde en talsmand for FN-missionen i Georgien. Politikilder har tidligere fortalt, at gidseltagerne kræver en løsesum på en halv mio. dollar (ca. fire mio. kr.).
"Gidseltagerne kræver løsepenge. Vi samarbejder med de georgiske sikkerhedsmyndigheder. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få dem frigivet," sagde Vesselin Kos-tov, politisk rådgiver for FN-missionen i Georgien .

Iran stod bag Lockerbie-attentat
*Iran - og ikke Libyen - stod bag bombeattentatet mod et Pan Am-fly over den skotske by Lockerbie i 1988.
Det hævder en iransk afhopper i et interview med den amerikanske tv-station CBS. Afhopperen siger, at han er identisk med Ahmad Behbahani, som havde ansvaret for iranske terroraktiviteter i mere en ti år.
"Han fortalte os også om flere andre terroraktiviteter, som den iranske regering har planlagt og finansieret," sagde CBS-journalisten Les-ley Stahl, der interviewede Behbahani i Tyrkiet.
Attentatet mod Pan Am-flyet kostede 259 mennesker, fortrinsvis amerikanere, livet. De nye oplysninger kommer samtidig med retssagen mod to libyere, der er tiltalt for attentatet.

OAS kritiserer peruansk valg
*Genvalget af Perus præsident, Alberto Fujimori, var "en klar afbrydelse" af demokratiet i det sydamerikanske land, hed det i en erklæring fra Organisationen af Amerikanske Staters (OAS) øverste organ for menneskerettigheder, der blev offentliggjort søndag, efter at Fujimori sent lørdag var blevet indsat som præsident for en ny femårig periode..
Fujimoris valgsejr skal ses i lyset af, at hans nærmeste rival boykottede anden valgrunde og af, at det var skæmmet af uregelmæssigheder.

Gidseldrama trækker ud
*Tyskland appellerede søndag til journalister om at holde sig væk fra en muslimsk oprørslejr i Filippinerne, hvor 21 gidsler har siddet i fangenskab i seks uger. Journalisters besøg har vanskeliggjort forhandlingerne med gidseltagerne, hed det i en officiel tysk erklæring efter at 10 udenlandske journalister, heriblandt en dansker, midlertidigt blev tilbageholdt af den filippinske oprørsgruppe Abu Sayyaf på den filippinske ø Jolo.
Journalisterne, der alle arbejdede for tyske medier, blev i weekenden frigivet efter at have betalt 25.000 dollar i løsepenge.
Et krisehold fra det tyske udenrigsministerium havde tidligere advaret om, at
dramaet var ved at udvikle sig til et mediecirkus, da journalister havde fri adgang til gidslerne.

Gastronomerne kommer
*En milepæl er blevet sat i skabelsen af 'Måltidets Hus'. Nu foreligger der en beskrivelse af husets vigtigste aktivitet, nemlig den gastronomiske uddannelse, hvor 25 studerende om året vil kunne kalde sig for "kulturgastronomer," når de har fået eksamenspapirerne i hånden.
Efter mange stridigheder om placeringen af Måltidets Hus ligger det nu fast, at det kommer til at ligge i "den brune kødby" i København.

Barak: Fredsproces kan ikke standses
*Israels ministerpræsident, Ehud Barak, fastholdt søndag, at intet attentat eller angreb vil standse fredsprocessen med palæstinenserne. Barak udtalte sig, efter jødiske ekstremister har rettet dødstrusler mod ham.
"Hvis der finder politiske angreb sted, vil de have en boomerang-effekt mod de, der drømte og kæmpede for et bibelsk Israel," sagde Barak ifølge en erklæring udsendt af hans kontor.

Oscar-helt fik stjålet dusøren
*Manden der blev verdensberømt, da han fandt 52 stjålne Oscar-statuer, har fået stjålet det meste af sin dusør.
De eftertragtede statuetter blev stjålet fra et transport-selskab umiddelbart før dette års prisuddeling i Hollywood.
De dukkede imidlertid hurtigt op igen, da skrothandleren Willie Fulgear fandt statuetterne i en skraldecontainer i Los Angeles. Transportfirmaet var så glade for hans fund, at de gav ham en dusør på lidt over 400.000 kr.
Fulgear erklærede, at han ville bruge dusøren til at købe sig et nyt hjem i hans fødeegn i Mississippi.
I midten af maj drog han så til sin hjemstat for at lede efter en passende bolig. Og da han kom tilbage torsdag måtte han til sin skræk konstatere, at der havde været indbrud i hans et-værelses lejlighed i Los Angeles, og at tyvene var forsvundet med et pengeskab indeholdende det meste af hans dusør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her