Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

2. juni 2000

Holger K. delte mundkurve ud
*"Befolkningen har krav på at vide, at SF ikke er en børnehave," sagde SF's formand Holger K. Nielsen i en pause i forretningsudvalgets møde på Christiansborg onsdag.
Mødet i det ni mand store forretningsudvalg kom efter, at SF's 'fornyere' og 'traditionalister' i de sidste par dage offentligt har skændtes om personspørgsmål og partiets politiske linje.
SF's formand fortalte samtidig, at han har givet de andre medlemmer af forretningsudvalget mundkurv på.
"Det skyldes, at man i visse situationer kan blive enige om, at det kan være mest hensigtsmæssigt, at man har sikkerhed for, at der kommer entydige meldinger. Det betyder ikke, at andre ikke må udtale sig fremover. Men på det her møde er vi blevet enige om, at det mest hensigtsmæssige er, at jeg udtaler mig," forklarede Holger K. Nielsen, som beskrev onsdagens møde som en "god og kammeratelig diskussion".
"Jeg har givet dem en opsang og sagt, at vi kan ikke leve med det fnidder, der har været de sidste par dage," sagde SF-formanden.

Auken tilfreds med miljømøde
*Miljøministre fra 102 lande, som i tre dage havde været samlet til konference i Malmø, advarede onsdag om, at jordens ressourcer tømmes med stor hastighed, og at det haster med at modsætte sig udviklingen.
"Jeg synes, at det var et meget nyttigt og spændende møde. Det flotte fremmøde af miljøministre fra hele verden - men også den vedtagne Malmø-deklaration viste en klar politisk opbakning til den styrkelse af UNEP, som var et af formålene med mødet, og som vi fra dansk side bakker fuldt ud op om," sagde miljø- og energiminister Svend Auken efter UNEP's Global Ministerial Environment Forum i Malmø.
Artikel side 6

Bush: Kvantespring for forsvaret
*Den republikanske præsidentkandidat, George Bush, bebudede onsdag i en tale i Albuquerque, at han, hvis han vinder den 7. november, vil søge Kongressens tilslutning til i løbet af fem år at skyde yderligere 20 mia. dollar (160 mia. kr.) i militær forskning.
Samtidig vil han sørge for, at 20 procent af statens militærordrer bruges på udvikling af højteknologiske våben.
USA bør ifølge Bush foretage et "våben-kvantespring", men den nye teknologi bør ikke bruges til en "os-mod-russerne"-tankegang.
"Den bedste måde at sikre freden er ikke ved at matche enhver tænkelig trussel - våben for våben og division for division - men snarere ved at omdefinere krig til vore betingelser. Det betyder, at vi skal give amerikanske soldater den teknologiske overlegenhed, som de har brug for for at vinde," sagde Bush.

Brixtofte kan danne ny forening
*Venstre-borgmesteren Peter Brixtofte, Farum Kommune, har varslet protest-udmeldelse af Kommunernes Landsforening (KL) og en ny forening for "frie kommuner". Det er sket i kølvandet på KL's opfordring til regeringen om at sætte en stopper for kommunernes tiltagende brug af de omstridte sælg-og lej-tilbage aftaler med kommunens ejendomme.
"Kommunernes Landsforening er simpelthen en forening, og Peter Brixtofte kan godt melde Farum Kommune ud af KL og danne en ny forening," siger professor i forvaltningsret, Jens Peter Christensen, Århus Universitet.
Artikel på forsiden

Center i Ørestaden skrumper
*Miljøminister Svend Auken (S) har opgivet regeringens ønske om en dagligvarebutik så stor som 12.000 kvadratmeter i Ørestadens kommende butikscenter. Men han holder stadig muligheden åben for, at der kommer en dagligvarebutik på over de 3.000 kvadratmeter, planloven ellers opererer med som maksimum for at forhindre butiksdød.
Auken begrunder tilbagetoget med, at der har været så mange indsigelser imod et 12.000 kvadratmeter stort butikscenter, som omkringliggende kommuner frygter skal dræne dem for handel.
Københavns kommune har ønsket en dagligvarebutik på op til 15.000 kvadratmeter og et samlet centerareal på 70.000 kvadratmeter - altsammen målt som bruttoetageareal. Auken har heller ikke lagt sig fast på størrelsen af det samlede areal for Ørestadens butikscenter, men ladet et tal på godt 60.000 kvadratmeter hænge i luften.

Lykketoft angriber vismænd igen
*Finansminister Mogens Lykketoft bruger nu vismændenes tidligere rapporter om dansk deltagelse i ØMU'en som våben i kampen mod de økonomiske eksperter, som for få uger siden beskrev de økonomiske fordele ved et dansk ja til euroen som "små" og "ubetydelige", skriver Politiken. Finansministeren påpeger, at vismændene i en ØMU-rapport fra 1997 nåede frem til helt andre konklusioner. I den gamle rapport konkluderer vismændene - også dengang under ledelse af professor Niels Kærgaard - at "hvis man mener, at der er stor sandsynlighed for en stabil ØMU og lille risiko for fremtidige stød, der specifikt rammer den danske økonomi, bør Danmark set fra et økonomisk synspunkt ikke tøve med at gå med i ØMU'en fra starten".
Overvismand Niels Kærgaard afviser, at der er stor forskel på konklusionerne i de to rapporter.
"Jeg mener ikke, at der er nævneværdige forskelle i de økonomiske hovedsynspunkter. Men der kan være nogle forskelle i, hvordan det bliver fremstillet", siger han.

Ny EU-retssag mod Nyrup
*En række EU-modstandere kræver, at regeringen fremlægger sin beslutning fra august 1997 om at oprette en
'task force' (arbejdsgruppe), som skulle besvare negative EU-historier i pressen før folkeafstemningen i maj 1998 om Amsterdam-traktaten. Desuden har de som forberedelse til en retssag mod statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ved Østre Landsret krævet, at kammeradvokaten udleverer en række dokumenter om regeringens møder om EU's fælles mønt.
Det oplyser sagsøgernes advokat, professor, dr. jur. Ole Krarup, som sidder i EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU til Ritzau. Retssagen er anlagt af ham, Folkebevægelsen, Drude Dahlerup fra Junibevægelsen, Nicolas Fischer fra Socialdemokratisk Netværk om EU, Henning Gottlieb fra Nationernes Europa samt Jens Borking.

Danske FN observatører bortført
*To danske FN-observatører er blevet bortført i Abkhasien - en region, der er brudt ud fra Georgien, oplyser abkasiske myndigheder.
Yderligere to FN-observatører er blevet bortført. Abkhasiens offentlige anklager, Anri Dtsjergenija, sagde, at de fire militære observatører er blevet bortført i Kodorij-regionen, der er et højlandsområde i nærheden af landsbyen Lata.
Ingen har indtil nu påtaget sig ansvaret for bortførelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her