Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

26. juni 2000

Japans ministerpræsident svækket efter valg
*Den japanske ministerpræsident, Yoshiro Mori, blev svækket ved søndagens parlamentsvalg, men den foreløbige optælling af stemmer tyder på, at hans regeringskoalition bevarer flertallet i parlamentets underhus.
Ifølge prognoser i tv får Moris Liberale Demokratiske Parti (LDP) mindst 218 mandater. De to koalitionspartnere, Demokraterne og Komeito, ventes at opnå til sammen 35-40 mandater. Det skulle lige præcis give nok støtte til et stabilt flertal, da der er 480 sæder i Underhuset.
Mori vil formentlig betragte vælgernes dom som en støtte til at sætte hensynet til økonomisk vækst over finansreformer, mens Japan er på vej frem efter et økonomisk tilbageslag.
Mori erkendte i kommentarer, at han var medvirkende til, at LDP klarede sig dårligere end ventet, men han var ikke uden videre villig til at træde tilbage.
"Jeg anerkender, at der er kritik af mig, men andre mennesker i LDP har gjort det godt," lød den kortfattede kommentar fra Mori.
LDP håber, at koalitionen vil få mindst 254 pladser. Dermed råder den ikke kun over et komfortabelt flertal, men har også mandater nok til at kunne besætte alle formandsposter i de parlamentariske udvalg.

Mugabe-regering uanset resultat
*Præsident Robert Mugabes parti vil danne regering i Zimbabwe, uanset hvem der vinder weekendens parlamentsvalg.
Det sagde formanden for regeringspartiet ZANU-PF, John Nkomo, søndag.
Mugabe er ikke af forfatningen forpligtet til at udnævne en regering fra partiet, der opnår flertal i parlamentet, som har 150 pladser.
ZANU-PF udfordres ved valget af oppositionens Bevægelse for Demokratisk Forandring, som ledes af fagforeningsmanden Morgan Tsvangirai.
Artikel på forsiden

Politi vil se på fremgangsmåde
*Rigspolitiet reagerede søndag velvilligt på en opfordring fra Rehabiliteringscentret for Torturofre (RCT) om at sætte fokus på politifolks fremgangsmåde, når de afhører asylsøgere.
RCT mener, at det med jævne mellemrum sker, at asylsøgere får afslag, selv om de har været udsat for tortur. På den baggrund tilbyder centret efteruddannelse, der kan gøre politifolk bedre til at erkende symptomer, der kan give et fingerpeg om, at personen, de afhører, kan være et torturoffer.
Artikel side 5

Serbere genoptager samarbejde med FN
*Serbiske ledere i Kosovo besluttede søndag at genoptage samarbejdet med provinsens FN-støttede administration, som serberne ellers indledte en boykot mod for tre uger siden.
En talsmand for det Serbiske Nationalråd, SNV, sagde, at rådet ikke blot ville ophæve boykotten men også forlænge samarbejdet ud over den tre-måneders periode, som blev aftalt i april.
"Vi indser, at den eneste måde, vi kan forbedre tingenes tilstand, er ved at blive hørt i administrationen. Men vi er stadig kritiske overfor mange ting, og FN-missionen kan ikke kaldes en succes," sagde talsmanden, broder Sava Janjic.
De serbiske ledere afbrød samarbejdet efter uroligheder, hvor 20 serbere ifølge SNV er blevet dræbt og 40 andre såret alene inden for de seneste to måneder. Kosovo-serberne har tilskrevet volden "en bølge af etnisk albansk terrorisme og halvfascistisk diskrimination mod alle og alt, der er serbisk."

Hjælp på vej til vilde piger
*En gruppe af seje, ofte voldelige og kriminelle piger er opstået i udkanten af drengenes bander i storbyerne. I København, Odense og Randers er pigernes problemer så tydelige, at de sociale myndigheder har udviklet særlige projekter til pigerne, skriver Politiken søndag. I København anslås antallet af vilde piger til 50-100, i Odense mindst 50 og i Randers skønnes der at være 20-30.
Også i Aalborg og Århus er myndighederne opmærksomme på de vilde 'drengepiger', og Århus Kommune har netop afsluttet sit første projekt for en mindre gruppe piger, der var ved at blive udstødt.

Krigsforbryder fanget i Bosnien
*Da britiske soldater fra den fredsbevarende SFOR-styrke klokken 02.45 natten til søndagen brød døren op i en 36-årig bosnisk serbers hjem, lykkedes det at anholde endnu en af de formodede krigsforbrydere bag grusomhederne under borgerkrigen i Bosnien-Herzegovina.
SFOR-soldaterne pågreb nemlig Dusko Sikirica, der menes at have været kommandant over Keraterm-lejren i udkanten af Prijedor i det nordvestlige Bosnien. Her blev over 3000 muslimer og kroater holdt til fange mellem maj og august 1992, og hvor tortur, seksuelt misbrug og anden umenneskelig behandling af fangerne hørte til dagens orden.

Arafat: Stat i løbet af få uger
*Der vil blive udråbt en palæstinensisk stat i løbet af få uger. Det bebudede den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, søndag i en tale i Nablus på Vestbredden.Arafat har flere gange sagt, at han vil udråbe en stat engang i år, uanset om der opnås en aftale om varig fred med Israel. Men han er ikke tidligere kommet med en så præcis tidsangivelse. En endelig fredsaftale skal ifølge planen indgås inden den 13. september.

Dansk Folkeparti med to ordførere
*Uroen i Dansk Folkepartis folketingsgruppe fortsætter, og partiet har nu to personer, der begge opfatter sig som arbejdsmarkedspolitisk ordfører.
Et flertal i hovedbestyrelsen besluttede forleden af fratage arbejdsmarkedsordfører Mogens Andreasen og socialordfører Inge Refshauge deres poster, efter at de offentligt har kritiseret partiformand Pia Kjærsgaards ledelsesstil.
"Men der står i Folketingets forretningsorden, at man vælges til ordførerskaber og udvalgsmedlemskaber for et år ad gangen, så jeg er stadig ordfører," siger Mogens Andreasen til Ritzaus Bureau.
En telefonsamtale i løbet af søndag mellem Mogens Andreasen og gruppeformand Kristian Thulesen Dahl bragte ikke nogen afklaring på striden.

Enhedslisten langer ud efter Nyrup
*Enhedslisten langer ud efter statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), fordi han efter Enhedslistens opfattelse forsøger at score point på at fremstille samtlige modstandere af euroen som nationalister.
Kritikken af statsministeren blev fremsat i et åbent brev søndag, og her går Enhedslisten samtidig i rette med statsministerens udlægning af, at venstrefløjspartierne i det øvrige Europa - i modsætning til Danmark - er tilhængere af euroen.
"Det er direkte forkert. Stort set samtlige partier, der er tilsluttet Europa-parlamentets venstrefløjsgruppe, er modstandere af ØMU'en, og de kan berette om dens konsekvenser i deres repsketive lande," skriver Enhedslisten til Nyrup.
"Når du taler om den europæiske venstrerfløj, mener du dine socialdemokratiske kolleger i EU," fortsætter Søndergaard.
Enhedslisten opfordrer statsministeren til at stoppe det, som listen kalder for en "smædekampagne mod ØMU-modstanderne."

Gymnasielærere skal i praktik
*Nordjyllands Amt vil sende 24 gymnasielærere i praktik på nordjyske virksomheder, oplyser Nordjyllands Radio.
Praktikforløbet skal vare i 14 dage, og formålet er at lære lærerne mere om, hvordan tingene foregår på virksomhederne. Dermed skulle de også blive i stand til at fortælle eleverne mere om det.
Ideen er fostret i et samarbejde mellem Dansk industri, Dansk Metal, Aalborg Universitet og gymnasierne.
Det hele skulle gerne munde ud i flere studerende på Aalborg Universitets teknisk-videnskabelige fag.
Det skal munde ud i en større mængde kandidater, der kan gå ud og få job på virksomhederne i det nordjyske.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu