Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

19. juni 2000

Prins Charles vil giftes i Skotland
*Den britiske tronfølger prins Charles undersøger muligheden for at gifte sig med sin kæreste, Camilla Parker-Bowles i Skotland, skriver Sunday Times. I modsætning til den britiske, anglikanske kirke er kirken i Skotland ikke modstander af at vie folk, som har været gift tidligere, som det er tilfældet for Charles og Camilla. "Prinsen har fået fortalt, at der ikke er nogen hindringer for, at han kan gifte sig i Skotland. Han og fru Parker-Bowles er hjertelig velkomne," siger en central kilde den britiske avis. Ifølge Sunday Times skal kilder i Skotland have bekræftet, at Charles' rådgivere har undersøgt muligheden for et sådant bryllup.

Etiopien og Eritrea underskriver fredsaftale
*Udenrigsministrene fra Etiopien og Eritrea underskrev søndag en fredsaftale, og de to lande lovede samtidig at respektere aftalen, der skal sætte en stopper for den to-år lange grænsekrig mellem de to lande.
Seyoum Mesfin fra Etiopien og Eritreas Haile Woldensae gav hinanden hånden, efter de havde underskrevet aftalen, der var kommet i stand med hjælp fra Den Afrikanske Enhedsorganisation, OAU.
Men at der fortsat er et stykke vej til en varig freds blev også understreget under forhandlingerne i Algeriet.
De to ministre talte ikke med hinanden under de flere ugers forhandlinger i Algier. Aftalen er kommet i stand ved, at internationale mæglere har kørt i pendulfart mellem de to mænds hoteller. I separate taler lovede både Seyoum og Haile at arbejde henimod en vedvarende afslutning på konflikten, under hvilken titusinder af soldater fra begge lejre er blevet dræbt.
Eritrea erklærede, at vi "er nu sikre på, efter to års kampe, at der ikke er nogen militær løsning på konflikten," mens Etiopien sagde, at man ville være tro og loyal mod fredsaftalen.

Tudjman stjal millioner
*Kroatiens afdøde præsident Franjo Tudjman overførte millioner af kroner fra statens budgetter til private udenlandske bankkonti, skriver den britiske avis Sunday Times.
Det fremgår af udskrifter af samtaler mellem Tudjman og en nær rådgiver, som er blevet offentliggjort for nylig, oplyser avisen. Af de meget omfattende samtaler bliver det også tydeligt, at Tudjman har holdt hånden over kroatiske krigsforbrydere og blandt andet har udstyret fem efterlyste krigsforbrydere med nye identiteter.
Det er Tudjmans efterfølger på præsidentposten, Stipe Mesic, der har offentliggjort dokumenterne, der bekræfter mange af de oplysninger, der verserede på rygtebasis under Tudjmans jerngreb om Kroatien fra 1991 til 1999. Tudjman døde i december sidste år, og siden har Mesic søgt at styre landet ind på en demokratisk kurs, der gerne skulle føre Kroatien ind i Europa.

S-ministre skal undersøges
*Statsrevisionerne vil nu undersøge om en række socialdemokratiske ministre har ført Folketinget bag lyset, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
På sit seneste møde besluttede statsrevisorerne at indlede undersøgelser af forløbet i den såkaldte Amanda-sag, der handler om køb af et nyt edb-system til Arbejdsmarkedsstyrelsen. Dermed er der på mindre end en måned rejst tre sager mod ministre, som mistænkes for at have ført Folketinget bag lyset. Normalt iværksættes der kun to-tre af den slags undersøgelser årligt.

Rapport skyder hul i raketforsvar
*En fortrolig rapport udarbejdet for det amerikanske forsvarsministerium stiller store spørgsmålstegn ved, om det politisk omstridte raketskjoldsprojekt - National Missile Defence (NMD) - overhovedet er teknisk realistisk, skriver avisen The Washington Post.
Ideen med NMD er at skabe en 'paraply' over USA, der kan afvise raketangreb udefra. Den skal bygges op af et net af radarer og et raketsystem, der kan skyde de indkommende missiler ned i luften. Ifølge Washington Post peger udvalget under ledelse af den tidligere amerikanske luftvåbenchef, general Larry Welch, på, at det er tvivlsomt, om radarsystemet kan 'kende forskel' på rigtige raketter med atomladninger og attrapper - og om den tidsramme på fem år, der er sat for udviklingen af NMD, overhovedet er realistisk.

Bro kan flytte studerende
*Øresundsbroen kan rent psykologisk føre danske og svenske studerende tættere sammen og dermed øge antallet af studerende, der vælger at følge kurser eller et studium i nabolandet.
Studievejlederne på de førende universiteter i regionen har allerede mærket, at der er en øget opmærksomhed blandt de studerende for de muligheder, som byder sig til på den anden side af vandet.
"Der er sket noget psykologisk, så de unge er begyndt at acceptere begrebet om den fælles region. De unge er klar, og jeg tror, at vi vil se en større pendling begge veje," siger Niels Erik Parbst, studievejleder ved Københavns Universitet.

Oprørere trængt ind på FN-område
* Oprørere i den vestafrikanske stat Sierra Leone er trængt dybt ind i et område, der blev kontrolleret af FN, og har angrebet byen Masiaka, 45 km øst for hovedstaden, Freetown, oplyser FN-kilder.
Oprørernes gennembrud kom sent lørdag. Masaika forsvares af jordanske soldater fra FNs UNAMSIL-styrke i Sierra Leone.
FN oplyser, at UNAMSIL ikke har lidt tab i forbindelse med oprørernes angreb. Med fremstødet mod Masaika er oprørerne fra Den Revolutionære Enhedsfront (RUF) tættere på hovedstaden end på noget tidspunkt, siden en britisk interventionsstyrke forlod landet onsdag.
RUF har gennem den forgangne uge gennemført en række 'forsøgsangreb' på en række byer, heriblandt et torsdag på Port Loko, 50 km nordøst for Freetown.

Sammenstød i Zimbabwe
*Tilhængere af Zimbabwes regeringsparti angreb søndag tilhængere af oppositionen, da disse var på vej til det sidste stormøde inden valget næste weekend.
Et øjenvidne fortalte, at 50-100 mænd angreb omkring 100 tilhængere af Bevægelsen for Demokratisk Ændring, MDC da de var på vej til et møde i Mbare Township, lidt udenfor hovedstaden. De slog og sparkede oppositionstilhængerne og bortførte flere. Politiet forholdt sig afventende.
"Vi ved ikke, hvad der er sket med vore tilhængere, som de tog med," sagde øjenvidnet. Ved en anden episode sagde en MDC-embedsmand, Topper Whitehead, at en gruppe af regeringens tilhængere bevæbnet med jernstænger, havde slået MDC-tilhængere udenfor et stadion, hvor et møde skulle finde sted.
"De tog fire med sig på ladet af en lastbil," tilføjede han.
Politisk uro styrker SF, men svækker DF
nIntern uro i politiske partier giver forskellige reaktioner hos vælgerne - afhængig af hvilket parti, der er tale om. Det viser den seneste politiske meningsmåling som Gfk har foretaget for B.T. De seneste ugers uro i SF og Dansk Folkeparti har givet modsatte reaktioner hos vælgerne. Mens Pia Kjærsgaard nu kan aflæse vælgernes reaktion i form af en tilbagegang på 0,9 procentpoint siden majmålingen, kan Holger K. Nielsen konstatere en fremgang på 1,1 procentpoint. De to partier står til henholdsvis minus to og plus to mandater i forhold til i maj.

Sønderjysk asfaltfrådseri
*Det er asfaltfråds på skatteborgernes regning og en hån mod de kollektive trafikanter at bygge en ny motorvej på Als, skriver miljøorganisationen NOAH's trafikafdeling i et åbent brev til Amtsrådet i Sønderjyllands Amt.
I brevet fraråder NOAH på det kraftigste, at amtet bruger de 800 millioner kroner, som motorvejen kommer til at koste, på et "miljøødelæggende projekt med det formål, at nogle få bilister kan vinde nogle få minutter."
Organisationen fremhæver, at den kollektive trafik i amtet i forvejen er elendig, og at de 800 millioner eksempelvis kunne bruges til at forbedre busbetjeningen i området. For 800 millioner kroner kunne amtet købe 400 flunkende nye busser, foreslår NOAH.

Flere klager over pressen
*Stadig flere føler sig så uretfærdigt behandlet af pressen, at de klager til Pressenævnet. Ifølge nævnets netop offentliggjorte årsberetning for 1999 er antallet af klager således steget med 15 procent i forhold til året før.
Nævnet modtog sidste år 151 klager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her