Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

16. juni 2000

Israelske soldater beskyder FN-soldater
*Israelske soldater affyrede i går skud henover hovederne på en gruppe FN-soldater stationeret på grænsen mellem Libanon og Israel, oplyste FN-embedsfolk.
Skuddene blev affyret fra den israelske side af grænsen på et tidspunkt, hvor kartografer fra Libanon og FN var ved at inspicere grænsen i et område ved den israelske bosættelse Misgav Am, sagde kilderne.
Episoden fik den libanesiske delegation til at indstille dens arbejde og tage afsted mod Beirut for at konsultere dens regering. Samtidig beordrede lederen af FN-styrken (UNIFIL) sine soldater til at returnere til deres base.
Talsmænd for den israelske hær indrømmede senere torsdag, at der ved en "fejltagelse" var blevet affyret varselskud mod en "FN-styrke" på grænsen. Talsmanden sagde videre, at episoden skyldtes, at de israelske soldater ikke havde "respekteret de instruktioner, der var givet for at åbne ild i området".
USA's præsident, Bill Clinton, modtog i går den palæstinensiske leder Yasser Arafat i forsøget på at rydde de sidste forhindringer af vejen for et tre-partstopmøde, hvor også Israels ministerpræsident, Ehud Barak, skal deltage.

Optimisme efter tysk atomkraft-stop
*Der er forsigtig optimisme hos den danske vindmølleindustri, efter at Tyskland har besluttet at lukke alle landets atomkraftværker.
"Beslutningen kan ikke undgå at styrke den vedvarende energis konkurrenceposition," siger direktør i foreningen Vindmølleindustrien Søren Krohn til Ritzau.
Tysklands 19 atomkraftværker skal lukkes gradvist i løbet af de kommende 32 år. Den historiske aftale faldt på plads natten til torsdag efter intense forhandlinger mellem den tyske regering og energisektoren.
Tyskland er det første industriland, der officielt afviser at bruge atomkraft som energikilde i fremtiden.
Tema side 6

Euro-udmeldelse vil føre til sanktioner
*Hvis Danmark efter et ja til euroen ved folkeafstemningen 28. september på et senere tidspunkt ønsker at forlade den fælles valuta, "vil det være et så afgørende skridt, at man må gå ud fra, at de andre euro-lande vil indlede sanktioner mod Danmark."
Det siger formanden for den tyske bankforening Martin Kohlhaussen, Commerzbank, til det tyske mindretals avis Der Nordschleswiger i Aabenraa.
Kohlhaussen mener ikke, at Amsterdam-aftalen giver nogen mulighed for at forlade euro-samarbejdet, hvis man først er blevet medlem.

Miljøstrid kan stoppe metroen
*De store tunnelboremaskiner, der arbejder på metroen i Københavns undergrund kan blive nødt til at stoppe arbejdet om 14 dage.
Det skyldes, ifølge JP København, at et flertal i Københavns Kommunes miljøudvalg har nægtet at lade tunnelentreprenøren Comet bruge en række kemikalier under tunnelarbejdet på strækningen Søtorvet/Falkonér Alle.
Enhedslisten, SF, Solidarisk Alternativ og Dansk Folkeparti ville ikke give tilladelse til, at det kræftfremkaldende stof acrylamid kommer ned i undergrunden, fordi tunnelarbejdet mellem Søtorvet og Falkonér Alle sker over et af Frederiksbergs vigtigste områder for invinding af drikkevand.
Comet afviser, at acrylamid er et problem, og siger, at man ikke kan bore den sidste del af tunnelsen uden stoffet, da der ikke findes noget alternativ til at stabilisere jorden, så den ikke styrter sammen over boremaskinen. Miljøborgmesteren mener ikke, at Comet har undersøgt alternativer til de kræftfremkaldende stoffer godt nok.

Cypern plages af kæmpebrand
nCypriotiske myndigheder kæmpede onsdag mod en gigantisk skovbrand, der tilsyneladende var ude af kontrol på den sydlige del af øen omkring byen Lanarca.
Beboere i to landsbyer i området er blevet bedt om gøre sig klar til at evakuere det vanskeligt tilgængelige bjergområde, hvis branden, der startede tirsdag, raser videre i regionen.
Kraftige vinde har forværret situationen og Cypern har nu anmodet Grækenland om katastrofehjælp til at slukke ilden.

K: Sygehusene skal væk fra amterne
nDet danske sundhedsvæsen fungerer for dårligt og bør laves grundlæggende om. Det mener de konservative, der nu er på banen med et oplæg til en ny sundhedsøkonomisk politik.
Partiet lægger op til en struktur, hvor sygehusene ikke længere drives af amterne, men lægges ud i fire - fem såkaldte sundhedsregioner, der ledes af universitetshospitalerne, fortæller Kanal 94, DR i Vejle.
Oplægget er lavet af konservative politikere i Vejle Amt i samarbejde med bl.a. professor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet.

Indenrigsminister frigivet i Fiji
*Kupmagere i Fiji med George Speight i spidsen frigav i går landets indenrigsminister Jioji Uluinkauvadra, da han blev alvorligt syg, sagde kilder til nyhedsbureauet AFP.
Speight besatte parlamentet 19. maj og tog 31 politikere, heriblandt premierminister Mahendra Chaudhry, som gidsler i protest over, at landets regeringschef er etnisk inder.
Frigivelsen af indenrigsminsteren kommer netop som minstre fra Commonwealth-samarbejdet torsdag satte kursen mod Fiji i et forsøg på at få landet til at vende tilbage til demokrati. Efter gidseltagningen tog militæret magten i Fiji.

Uganda parat til at gå ud af Congo
*Ugandas præsident, Yoweri Museveni, sagde torsdag, at hans lands styrker vil være parat til at trække sig ud af Den Demokratiske Republik Congo inden for en uge, hvis andre stridende parter gør det samme.
"Uganda er rede til at trække sig ud af DRCongo inden for en uge fra og med i morgen, men alle andre stridende parter involveret skal omgående gøre det samme i henhold til Lusaka-fredsaftalen," siger Museveni ifølge Tanzanias viceinformationsminister efter et møde med Tanzanias præsident Mkapa.

Scientology klager over Europa
*Scientology i USA bad onsdag den amerikanske Kongres om at tage afstand fra, hvad de mener er religiøs diskrimination over for deres tro i Europa.
Den amerikanske ambassadør for international religiøs frihed, Robert Seiple, langede specielt ud efter den tyske regerings behandling af landets 8.000 Scientology-medlemmer.
"Problemets kerne er, at mange i den tyske regering anser Scientology for at være en pengemaskine fremfor en religion. Mange af landets Scientology-medlemmer rapporterer om daglig diskrimination," sagde Seiple.

Island fører kapløb om benzin-afløser
*Busser, der aldrig skal tankes op med dieselolie, og personbiler, der ikke bruger en dråbe benzin, lyder som en fantasi, men er ikke desto mindre meget tæt på at være virkelighed i Island, der stiler efter at blive det første land i verden, som gør sig fuldstændig uafhængig af olie og benzin ved at satse på brint som alternativ energi.
"I 2002 vil tre bybusser i Reykjavik være drevet af brint i stedet for dieselolie, og hvis forsøget falder heldigt ud, vil det i løbet af en overskuelig årrække også komme til at gælde andre busser i Island.
Også landets personbiler og mange store jeeps vil komme til at benytte brint som brændstof," siger professor Bragi Árnason, Det Naturvidenskabelige Institut ved Islands Universitet, som leder forskningen med brint som alternativ energi.

Information retter
*Ruslands chefstatsanklager blev ved en fejl kaldt
Vladimir Borodin i en leder i går. Han hedder Vladimir Ustinov. Vi beklager fejlen.
red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her