Læsetid: 3 min.

Peee-tr, Mmr-tn og Æspe

8. juni 2000

Asiatisk tv på besøg. Svære personlige spørgsmål. Landsholdets skadesliste bliver længere. Læs alt om det her

Euro 2000
BRUNSSUM - Fem kinesere stod med et tv-kamera og filmede gennem ruderne på pressens bus, da vi, som vi plejer, kørte ind på landsholdets træningsanlæg klokken kvart i ti i går formiddag.
Men vi var ikke det danske landshold, dette var ikke landsholdets bus - og da det kom til stykket, var kineserne heller ikke kinesere. De var langt mere funky, urbant og street wise klædt end os og viste sig at være kommet helt fra Hong Kong Cable TV Limited.
De var særligt interesserede i målmand Peter Schmeichel ("Peee-tr Ssmeil") og midtbanestjerne Martin Jørgensen ("Mmr-tn Hårhøns"), fortalte produktionsassistenten Ken K.H. Chung mig, mens hans kønne, kvindelige speaker i de tætsiddende jeans rettede på sine indiskrete briller og indøvede forestående spørgsmål til spillerne.
Schmeichel var interessant, fordi han havde stået på mål for mesterklubben Manchester United, der har mange, mange fans i den tidligere engelske kronkoloni, og Jørgensen, fordi han spiller for Udinese i den italienske fodboldliga, Serie A, der bliver transmitteret på de hongkongske breddegrader.
Jeg sagde formanende til Chung, at han også skulle holde øje med unge Jesper Grønkjær, fordi han ville blive en af turneringens helt store stjerner. "Æspe Groong-kææ?" gentog han i et spørgende tonefald.
"Nej. 'Jesper Grønkjær'," svarede jeg.

Mixed zone
I det samme fornemmede vi noget tumult ved indkørslen rundt om hjørnet. Nu var det rigtige landsholds bus endelig ankommet, og ud af den trådte de omklædte spillere i badetøfler, mens glanende, lokale, hollandske børn i fodboldtrøjer hobede sig op omkring dem med deres kuglepenne og blokke fremme. Forude ventede spillerne halvanden times træning på en fløjlsblød, let fugtig græsplæne med opstillede reklamebander for slutrundens sponsorer - Hyundai, Coca-Cola, Playstation etc. - til ære for de tv-stationer, der måtte være til stede på det lillebitte stadion.
Før hver formiddagstræningsseance er der en såkaldt 'mixed zone', hvor journalisterne har 15 minutter til at hive slaghistorier hjem til morgendagens aviser. Disse minutter er præget af en vis febrilitet og nervøs mave, da det jo er nu eller aldrig. Derfor kan spørgsmålene fremdeles have en tendens til at forme sig sådan her: "Heldet, Jesper Grønkjær, hvad betyder det i sådan en slutrunde?" Eller: "Hvordan er den mad, I får på jeres hotel, i forhold til den mad, I fik til EM i England i 1996?"
Til det sidste spørgsmål svarede Thomas Helveg efter bedste evne, at der var "buffet" på hotellet, og at "der er ingen tvivl om, at det, vi får at spise..."
Men han fik ikke lov at gøre sætningen færdig, før journalisten utålmodigt og dog hjælpsomt tog over med tilføjelsen: "...det er sundt?"
"Ja, at det er sundt," svarede Helveg og fortsatte: "Men der skal naturligvis også være lidt til..."
"...den søde tand?"
"Ja, til den søde tand."
I går var landsholdsspillerne hurtigere til at trække væk fra den mixede zone og ind i et helle på fodboldbanens midte, end de har været de andre dage.

Skaderne plager
Da træner Bo Johansson fløjtede træningen i gang, kunne tilskuere med startopstillingsproblematikken present noterere sig, at Martin Jørgensen og forsvarspillerne Jes Høgh og Martin Laursen, 22, var med, mens alt tyder på, at Brian Steen Nielsen slet ikke når at komme sig oven på sin skade.
"Som det ser ud lige nu, ser det ikke skide godt ud. Der er en stor blødning i anklen. Det plejer at hele hurtigere," sagde han og kiggede ned på benet med hænderne i lommen og ansigtet i anstrengte folder.
Senere, da træningen var slut, stod Jes Høgh og skrev autografer til en sværm af børn. Træningen havde åbenbart været hans bentøj for meget; på højre fod, hvor der skulle have siddet en fodboldstøvle, var der kun en rød sok. Anklen over den var bundet ind i kraftig tape, og bag tapen stak en ispose op. Det så slemt ud.
I dag er der 'frivillig træning', så de spillere, der har lyst til det, kan sove længe. Med den konkurrence, der er om pladserne, ville jeg kun benytte mig af syvsovertilbudet, hvis jeg var Peter Schmeichel, Rene Henriksen, Thomas helveg, Jan Heintze, Jon Dahl Tomasson eller Jesper Grønkjær. De er sikre på søndag mod Frankrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her