Læsetid: 2 min.

Politi: Visumtjek kan opklare kvindehandel

8. juni 2000

Københavns Politi har bedt Udlændinge-styrelsen om at få lov til at kigge på visum-ansøgninger for at finde frem til kvindehandlens bagmænd

Københavns Politi har nu spurgt Udlændingestyrelsen om lov til at studere visumansøgninger fra udenlandske kvinder, der befinder sig i Danmark som ofre for den grænseoverskridende handel med kvinder til prostitution.
Ønsket er dels fremsat for bedre at kunne finde frem til de bagmænd, der organiserer kvindehandlen. Og dels for bedre at kunne efterforske og strafforfølge rufferi uden medvirken fra kvinderne, der som oftest er bange for at udtale sig af frygt for bagmændene.
"Hvis det er muligt at kigge i visumansøgninger i forbindelse med efterforskning af kvindehandel og rufferi, ville det være en stor hjælp. Derfor har vi spurgt om lov," siger kriminalkommissær Per Larsen fra Københavns Politi til Information.

Beviser mod bagmænd
"Det er ofte nogle bestemte personer, som hiver pigerne herop. Mange gange er det nødvendigt med en reference eller invitation for at få visum, og hvis vi kunne gå ind og tjekke disse oplysninger i ansøgningen, vil det være nemmere at se et mønster og dermed finde beviser mod bagmændene," siger han.
Fra nogle østeuropæiske lande, f.eks. Bulgarien, Rumænien, Slovakiet og Ukraine kræves der eksempelvis som hovedregel en reference i Danmark for at personen kan få et almindeligt tre-måneders visum. Mange af de 'handlede' udenlandske kvinder opholder sig i landet på sådan et visum.
Herefter sker der enten det, at bagmændene flytter kvinderne til et andet land i EU, eller også bliver de boende illegalt i Danmark, hvor bagmændene så kan spille på kvindernes frygt for at blive udvist.
I Udlændingestyrelsen er man umiddelbart positivt indstillet over for politiets henvendelse om at kigge i selve ansøgningerne, som ligger arkiveret hos styrelsen.
"Hvis vi overhovedet har mulighed for at hjælpe ifølge loven, så vil vi gøre det," siger Merete Pårensgaard, der er kontorchef i Udlændingestyrelsen, hvor man nu vil foretage en juridisk vurdering af, om man må give politiet 'en hjælpende hånd'.

Opruster efter røffel
De danske politikredse har givet udtryk for, at de vil opprioritere indsatsen mod kvindehandel, fordi justitsminister Frank Jensen har bedt politiet om at tage spørgsmålet "dybt alvorligt."
Ministerens røffel til politiet kom efter en række artikler i Information, der påviste, at der rundt i landet gøres meget lidt for at opsnuse mulige rufferisager mod personer, der tjener på udenlandske kvinders seksuelle ydelser.
Desuden har både en svensk forsker og svensk politi kritiseret dansk politi for "manglende interesse" for kvindehandel, der ifølge Europol og Interpol er blevet en mere indbringende forretning end narkohandel.
Hvis politiet får lov til at tjekke visumansøgninger for referencer i Danmark, vil det imidlertid kun være muligt at danne sig et billede af en del af handelsmønstret.

125.000 visa årligt
Ifølge Udlændingestyrelsen er det kun cirka en fjerdel af de årlige 125.000 visumudstedninger fra de danske ambassader og konsulater i udlandet, der ender på styrelsens skriveborde i København til nærmere eftersyn. Resten bliver behandlet på de danske repræsentationer i udlandet.
Omvendt ender de fleste visumansøgninger indgivet i lande som Thailand, Filippinerne, Rusland, Ukraine, Rumænien og Bulgarien i København.
Netop kvinder fra disse lande de typiske ofre for 'trafficking' - grænseoverskridende handel med kvinder til prostitution.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu