Læsetid: 3 min.

Religiøse højrekræfter truer kvindesagen

10. juni 2000

En stærk og gennemorganiseret bølge af inter-national religiøs konservatisme udhuler kvinde-rettighedsområdetFor familien

NEW YORK - De var her i marts. De er her nu. Folkene fra koalitionen Pro-Family, der er funderet i en konservativ kristendom, der tæller både evangelister, mormoner og katolikker, og som er stærkt anti-feministiske.
Derfor er de gentagne gange dukket op til FN-konferencer, der har haft kvinderettigheder på dagsordenen. Her lobbyer de intenst. Enten ved at tage direkte kontakt med delegerede - ved f.eks. at ringe til deres hotel sent om aftenen - eller ved at lave happenings som at omringe de delegerede i bøn eller smide med vievand, fortæller Jennifer Butler fra Presbyterian United Nations Office, der har forsket i Pro-Family-koalitionen.
"De er imod abort, prævention og kvinders menneskerettigheder - de er meget sexistiske, og de kommer for at obstruere forhandlingerne," siger hun.
I marts under det forberedende møde til Beijing+5, blandende de sig I NGO-arbejdsgrupperne og blev ved at stille spørgsmål, så arbejdet ikke kom videre.
"Vi er her for at beskytte kvinder og børn," siger Olivia Gans fra National Right to Life Committee til Information. Hun sidder i sin blomstrede nederdel udenfor salen og venter på at komme til at tale med nogle af de delegerede. Hendes organisation er med i Pro-Family, fortæller hun. Og hun synes, at Vesten prioriterer helt forkert, når det gælder kvinderettigheder.
"Vi sætter lys på kvinders virkelige problemer," siger Olivia Gans og nævner vand, mad og manglen på 'rigtige' toiletter i Asien.

Politisk vægt
Pro Family har ifølge Jennifer Butler stor poltisk indflydelse. Koalitionen er simpelthen dannet fra den religiøse højrefløj i amerikansk politik.
Det er først nu, med kvindespørgsmålet, at Pro-Family går ind i FN.
Der er også tætte forbindelser til udlandet, blandt andet til Vatikanstaten, Holy See, mener Jennifer Butler. En af organisationerne i Pro-Family er nemlig Human Life International en af verdens største katolske anti-abortorganisationer.
En rapport fra Quebec Universitet i Canada, der blev offenliggjort i maj, viser, at Human Life International har afdelinger i 37 forskellige lande i verden, heraf mange sydamerikanske, og organisationen hævder selv at have tæt kontakt med flere latinamerikanske katolske præster.
Human Life er imod alle former for prævention og seksualoplysning. Om organisationen også har politisk indflydelse i udlandet vides ikke, men antydes kraftigt I rapporten, der er blevet udarbejdet af forskere ved Kvinde - og kønsforskning.
F.eks nævnes, at tidligere præsident Menem i Argentina i 1999 indførte en ny nationaldag: Det ufødte barns dag.
Lige nu er regeringen i Nicaragua ved at tage bevillingen til at drive kvindecentre fra et af landets største kvindeorganisationer Si Mujer, fortæller Ana Maria Pizarro fra Si Mujer.
"De mener, at vi opfordrer til aborter, fordi vi støtter, at vkinder skal kunne få aborter I nødstilfælde," siger hun.
Si Mujer driver både kvindecentre med støtte til voldsofre og familieplanlægning, og de giver teenagere seksualundervisning. Cirka 200.000 kvinder og unge modtager hjælp fra centrene.

Hjemmelavet statistik
Pro Family har ifølge Jennifer Butler en voldsom kapital bag sig, da koalitionen er et gennemorganiseret netværk af små enheder.
Alene forskningscenteret Family Research Council har et årsbudget på over 14 millioner dollars, viser hendes undersøgelser.
Forskningscenteret producerer ifølge Butler sine egne videnskabelige rapporter og statistikker, der f.eks. viser, at verden er underbefolket, hvorfor folk bør holde op med at bruge præservativer.
Pro Family har også en tænketank - Howard Center for Family, Religion and Society.
"Det er en meget akademisk tænketank med nogle dygtige mennesker," siger Jean Heise fra Howard Center til Information,
"Vi laver for eksempel research på kvinder, der har været igennem en abort. Det er ikke noget vi selv har valgt, men noget kvinder har krævet vi forsker i," siger Jean heise. Hun vil ikke afvise, at centeret har en forbindelse til Vatikanstaten.
Ifølge Butler er centeret kendt for sine stærkt antisemistiske holdninger. De hævder, at jøderne selv er skyld I Holocaust.
Det har været et problem for Pro Family på grund af det internationale samarbejde f.eks. i FN regi. Her er det som oftest Holy See og nogle af G-77 landene, der stritter imod formuleringer om kvinders sundhed. Kritikere kalder det bevidst blokade.
Af samme grund blev en kampagne mod Holy See søsat under kvindekonferencen. Bag den stod den feminist-katolske bevægelse Catholics For A Free Choice.
"Jeg har ingen konmmentarer til den kampagne," siger en repræsentant for Holy See til information. " De er jo ikke engang rigtige katolikker."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her