Læsetid: 3 min.

Rødderne kan komme videre

2. juni 2000

Når det lykkes at finde de runde mennesker i de firkantede systemer, kan de hårde drenge fra Blågårds Plads komme ind på arbejdsmarkedet

Medierne er i disse dage fulde af nye rædselsberetninger om voldelige Vollsmose-rødders angreb på politiet. Samtidig foreligger der nu en evaluering af et af de seneste års mest utraditionelle forsøg på at udvikle et undervisningsforløb for unge med kriminel fortid og baggrund i flygtninge- eller indvandrerfamilier.
Institut for Uddannelsesforskning ved Roskilde Universitetscenter (RUC) har netop offentliggjort sin evaluering af Havneskolens Blågård 1-forløb - og den er overvejende positiv. Det kan lykkes at skabe mening i tilværelsen for rødder som dem fra Blågårds Plads i København og bringe dem videre til arbejde eller uddannelse.
Af de 18 unge mænd i 20'erne, der var involveret i forløbet fra oktober 1998 til juni 1999, gennemførte de 13. Ved nytårstid var ni af dem i arbejde, mens fire var under uddannelse. Fem blev bortvist i løbet af kurset på grund af disciplinære problemer.

Enestående
"Helt enestående mange er kommet videre til job. I normale aktiveringsprojekter er det kun 10-15 procent," siger lektor Leif Hansen fra RUC's Institut for Uddannelsesforskning. Uddannelsen af de unge mænd har drejet sig om at kvalificere dem til at arbejde i lager- og transportbranchen. For eksempel har de kunnet tage truckcertifikat og stort kørekort. Derudover har målet være at udstyre dem med nogle sociale færdigheder, så de kan begå sig på en dansk arbejdsplads.
Havneskolen i Københavns Nordhavn har sit udspring i fagbevægelsen og tilrettelægger en række undervisningsforløb, der skal opkvalificere ufaglærte.
Det store flertal af kursisterne på Blågård 1-forløbet havde udenlandsk familiebaggrund. Omkring halvdelen havde pletter på straffeattesten - i flere tilfælde med ganske alvorlig kriminalitet.
Kurset blev - efter urolighederne i sommeren 1997 - til i et samarbejde mellem bl.a. Lager- & Handelsarbejdernes Forbund, Indre Nørrebro Bydel og AF.

Runde mennesker
"Projekter af den slags kan kun lykkes, hvis alle arbejder sammen. Arbejdet har afkræftet mange af mine personlige fordomme. I alle de firkantede systemer sidder runde mennesker. Det gælder om at finde dem," siger Mogens Sigersdal, der som uddannelseskoordinator på Havneskolen har været hovedansvarlig for forløbet.
Han har haft et tæt samarbejde med politiet. Når en kursist gjorde fremskridt, har politiet i nogle tilfælde vist fleksibilitet og samarbejdsvilje, som har forhindret, at den unge mands kursusforløb blev slået i stykker af en gammel regning fra ordensmagten. Mogens Sigersdal har appelleret til de "runde mennesker" i politiet, når en af kursisterne har været i vanskeligheder.
"Men jeg lægger mig ikke på knæ for en kursist, der åbenlyst er et kvaj," siger Mogens Sigersdal.
Praktikforløbene og undervisningen i dansk og regning/matematik - de fag, der har mindet meget om traditionel skolegang - har været problematiske, fremgår det af evalueringsrapporten.
På Blågård 1-forløbet skulle VUC-lærere levere undervisning i disse fag, men "de personlige og socialpædagogiske kvalifikationer, der blev efterspurgt, kom i høj grad bag på VUC-lærerne", som der står i rapporten.

Resultater
Mogens Sigersdal, der har en baggrund som jord- og betonarbejder og uddannet pædagog, forklarer, at han ikke er til "pladderballepædagogik": "Det er i orden med respekt, følsomhed og forståelse, men jeg vil satanedme også ha resultater," siger han.
Resultaterne af Blågård 1 var gode nok til, at Havneskolen siden har gennemført de lignende kurser Blågård 2 og Biler på hjernen.
På spørgsmålet om, hvorvidt erfaringerne fra Havneskolen kan overføres til andre steder i landet - f.eks. Vollsmose - svarer Mogens Sigersdal: "Principielt ja."
Leif Hansen er optaget af det meget heldige sammenfald af omstændigheder, der har gjort det muligt at gennemføre kurserne på Havneskolen. De fleksible samarbejdspartnere og de engagerede lærere, som har vundet kursisternes respekt:
"Jeg kan næsten ikke mønstre optimisme nok til at forestille mig, at det her skulle kunne foregå i særlig stor skala," erkender han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu