Læsetid: 1 min.

Seamus Heaney var her

22. juni 2000

Nobelprispoeten har oversat 'Beowulf', åbnet en vikingeudstilling og skrevet et haiku

FORMAT-SOMMERTILLÆG

Danmark har haft fint litterært besøg i et par dage, nemlig Irlands nobelpristager fra 1995, lyrikeren Seamus Heaney. Anledningen er den store udstilling, Vikingerne i Irland, som netop er åbnet på Vikingeskibsmuseet ved Roskilde Fjord.
Den gav samtidig Heaney lejlighed til ved en oplæsning i Gammel Lejre at præsentere et udpluk fra sit store, nye oversætterværk, Beowulf, det oldengelske heltekvad.
Da den irske ambassadør, James A. Sharkey, fortalte om projektet på et pressemøde, lød udtalen af Beowolf næsten som Baywatch, hvilket jo er noget ganske andet, men ambassadøren greb den i luften og medgav, at Beowulf på en vis måde var datidens Baywatch, en kulørt historie, der dog ikke som tv-serien handler om badegæster, men om drabelige kampe. Beowolf kommer på sin færd også til Lejre ved Roskilde, og så er ringen sluttet.
Seamus Heaney er en ven af Danmark, som han har besøgt flere gange, ligesom han har skrevet digte om vore mosefund. Han er også en ven af Sharkey, idet de er vokset op på samme egn. Da denne var ambassadør i Tokyo først 90´erne, fik han besøg af Heaney, der håndskrev et selvgjort haiku-digt, som nu pryder ambassadørens entre.
Mens fodboldhold opererer med opstillinger som 4-4-2 o.lign., opererer haiku med 5-7-5, nemlig stavelser, fordelt på linjer. Da kravet til haiku ydermere er, at en årstid skal markeres i digtet, må man konstatere, at Seamus Heaney på smukkeste vis overholder reglerne:

Dangerous pavements
But I face the ice this year
with my fathers stick

Udstillingen i Roskilde rummer ca. 250 klenodier fra nationalmuseet i Dublin, som fortæller om den positive kulturelle betydning, vikingerne også har haft.
Seamus Heaney forlader Danmark i dag. Vikingeudstillingen kan ses resten af dette år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her