Læsetid: 2 min.

Sexslaveri er en realitet i Danmark

19. juni 2000

Mens Københavns Politi fortsat ikke kan finde tegn på handel med udenlandske kvinder, er en østeuropæisk kvinde flygtet fra et liv som sexslave på Vesterbro

Præcis samtidig med, at Københavns Politis vicepolitidirektør Bitte Dyrberg på en høring om kvindehandel i onsdags gentog, at Københavns Politi ikke havde kunnet bevise eksistensen af tvang, pres eller hvid slavehandel i hovedstaden, sad et offer for netop disse ting og græd på en østeuropæisk ambassade i København.
Under stor risiko var hun flygtet fra den lejlighed på Vesterbro, hvor hun i døgndrift havde måttet stille sig til rådighed for sex.
Fastholdt af trusler, bank, knive på halsen og strengt opsyn fra de alfonser, som holdt hende og tre andre østeuropæiske piger indespærret i lejligheden.
Hendes historie, gengivet inde i avisen, dokumenterer at 'trafficking' - grænseoverskridende handel med kvinder til prostitution - finder sted i København, selvom politiet ikke kan påvise det.

'Ingen klare beviser'
Når hverken Københavns Politi eller andre politikredse i Danmark i nogen nævneværdig grad mener at kunne påvise, at der foregår kvindehandel, skyldes det ifølge politiet mangel på klare beviser. Flere politikredse, Information har talt med, fortæller at et klart bevis kræver, at ofrene selv kommer og fortæller, hvad de har været udsat for.
Dertil kommer, at der i landets politikredse ikke synes at være nogen entydig definition på, hvad kvindehandel er.
For eksempel er det faldet Gladsaxe Politi svært at konstatere, at der skulle foregå import af kvinder til prostitution i deres område, da de sidste år undersøgte et bordel med østeuropæiske kvinder i Ballerup.
"Vi har ikke her i kredsen kunnet konstatere, at det er et stort problem, at der skulle være en særlig import af kvinder hertil," siger Ole Weikop vicepolitimester i Gladsaxe til Information.
- Jeg har ellers set på bordellets hjemmeside, at man reklamerer med en del 'nye' piger - så der må da komme nogen til?
"Det er da også meget tænkeligt, men det er jo altså ikke lige præcist det, man tænker på med import af kvinder, vel?"
- Hvad mener du?
"Ja, at der kommer nye tilfældigvis. Folk har jo lov at rejse rundt i verden. Det, man tænker på, altså når vi taler om import af kvinder, så er det den hvide slavehandel, ikke, og det har vi ikke kunnet påvise er noget, der finder sted her i området," siger Ole Weikop.
Den generelle holdning om, at kvinderne selv skal bekræfte, at der foregår udnyttelse, stemmer dog dårligt overens med udenlandske erfaringer.
Både organisationer, der arbejder med ofre for kvindehandel samt Interpol og Europol har længe peget på, at man ikke skal regne med, at kvinderne selv kommer til politiet, eller at de går til bekendelse, hvis de bliver spurgt. Årsagen er enkel: De er bange. Selv for politiet.

Side 5 : Sexslave i hjertet af Vesterbro
Side 5: Som man råber i skoven
får man svar

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu